羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
即係你好彩, 免左VAT
你著五層會好臃腫
郁得少左反而會仲凍
而且你咁著件shell 要買到好大
去番暖啲既地方反而著唔番
唔係好實用
反而如果驚落雨濕左down既不如搵rain poncho
一野笠晒身同backpack
化算好多
缺點係大風時會好食風,用繩紮緊條腰位有啲幫助
如果真係想Montbell Permafrost Down Parka + Storm Cruiser呢個combo既話
建議中間唔著洗fleece
好,我上網睇左啲資料
所以更正自己
發現佢地冬天係average-10~-2度左右不等
咁樣你五層應該剛好,預佢凍到閪冧,係「長䄂面衫」可以換做羊毛質料既衫,大風雪時先上storm cruiser
呀,唔好忘記鞋釘

無論你對boots號稱有幾好抓地力都好,面對冰雪都係得啖笑,唯有有鐵釘插入去先咬得實。
手套唔一定要追burton既
glove liner要睇你去幾凍既地方
鞋就大把版子 但你睇ski定snowboard boot?
12月去北海道 唔滑雪齋行
手套搵對防風防水 有番咁上下厚度既就ok
唔做咩特別野唔洗特登加liner 覺得自己真係好虧先考慮
雪靴可以睇下Columbia 主要睇防水+鞋底深坑紋
有呢兩個條件基本上咩牌子都ok
定係買加多版
如果去到日本買會唔會冇貨 怕到時冇衫著
*加強版
https://armsofandes.eu/collections/alpaca-base-layers-mens
幾貴下
傳說中因為佢地啲毛比羊毛更空心,所以絕緣更好更輕,
但太貴了買唔起
Alpaca梗暖,一般情況merino夠啦
齋睇Columbia都幾多經濟實惠
https://www.columbia.com/c/mens-gloves-mittens/
你齋行要求其實唔洗咁高
但閪冧時最暖一定係Mittens
https://www.columbia.com/p/phg-roughtail-convertible-mittens-2010811.html?dwvar_2010811_color=900
唔該晒巴打
希望到時唔會凍死咗
可以買幾件好野
但都好似平過"茄屎咩"
而家cashmere(內地產)唔算太貴, 係歐洲source果D貴, 一件冷衫1500-2000左右。
咁好似茄會好啲?
不過唔知會唔會溝咗啲普通羊毛...
因為之前睇過話茄同羊毛其實好難分
只係睇毛上鱗片數目...啲report 要做假都唔難
而且將羊毛整到有茄嘅幼滑handfeel 都唔難
淨係買過羊駝被
幾正
東京邊間Montbell最正呢
池袋有得退稅但唔齊款
請下去問佢可唔可以調貨?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞