羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
今日香港天氣,我係咁著上身

天氣報告10:30 更新
天文台
11°C 14°C
12.3°C
90%

天氣稿更新於2022年12月14日10時30分

受東北季候風補充及一道廣闊雲雨帶影響,廣東沿岸天氣寒冷。本港今早大部分地區氣溫下降至12度或以下,較昨日低兩至三度。
本港地區今日天氣預測
天氣寒冷。密雲,有幾陣雨。吹和緩至清勁北風,初時離岸間中吹強風。
展望 : 未來一兩日仍然相當清涼及有幾陣雨。週末期間北風增強,天氣顯著轉冷,星期日及星期一市區氣溫降至十度以下,新界再低幾度,天色良好及乾燥。

全部都係Patagonia,有D係舊款,無再出,用新款去代替。牌子自已喜歡,只供參考,不喜物屌,P無比錢我賣廣告,我每年都買1-2或3件,先儲左咁多件去襯。

底衫 (依個要保暖,如果長坐office,依個反而會買薄身款,所以無一件到位)
Men's Long-Sleeved Capilene® Cool Merino Graphic Shirt

中層 Fleece (包頸好重要)
Men's R1® Air Zip-Neck

Men's Down Sweater Hoody (返到公司就除)

外層 (要買薄,熱D都著到,最主要擋風擋雨用)
Men's Storm10 Jacket
R2定R1好啲
巴打,褲有冇推介? 零下30度
咁著唔會好熱咩
底衫我個揀u記
中層就未必著
之後揀件jacket 係夠暖加可以擋風
去試,每個人對凍既feel 都唔同,買會著到既先係最好
旅行?定移民?多數情況你都唔會係室外太耐
住新界,返放工條路都會食正風,寧願返到公司除好過冷親,同時,依堆衫唔係去旅行既,係香港好少著哂上身
p記真係掂
又平又好著
去雪地完全唔凍
係香港真係無咩機會著晒
覺得擋風緊要d
Ching 都好似幾怕凍
我都係layers 不過無咁多層
底衫 montbell zeoline

中層 mountain hardware Fleece

外層 Columbia
想問下中層保暖Fleece
戶外用, 有機會俾雨整濕嘅情況下
買咩物料嘅Fleece好?
我見Uniqlo, GU 果D幾抵
要去做幾日嘢,室內多,係咪著返普通長褲加打底褲就掂。
使唔使啊, 11-12度咋WOR
想問下Goretex料既褸你地點打整/洗?
外國用啲冇人用嗰啲集運其實都得

落雪去行山
全程都係-1~-2度左右,有啲風
開始只著baselayer+一件滑雪褸+ neck gaiter
下身一條baselayer legging+wax左既雪狐褲
由於對boots只係得goretex無保暖層,所以就著左兩對羊毛襪,一厚一薄,效果ok。
落車個一下係凍既,但預左一行就會暖,我係習慣start cold,費事行個唔夠一陣又要除backpack除衫。
so far只要一路係郁緊我base layer + 滑雪褸呢個combo係夠暖既,仲要拉開pit zip黎透透氣。
最重要係啱啱好唔出汗就最佳。
去到終點坐低食野就著多件packable既800down係入面,因為一停長時間就會凍。回程落山都著住因為落山運動量低啲個人無咁熱。
So far除左一落車個下同著番羽絨個下feel到凍之外全程個身都係暖既。
巴打們㨂褸都係研究下你地行程既內容
企多既就一件勁既頂晒
行得多又上上落落既多layers可加可減係比較佳既選擇。
fleece 唔防水,濕左會更凍,所以直接答no
你要又冼水(唔係防水),又保暖 (無fleece 咁暖),可以諗P記 nano air

或A記 atom Lt

yes, u 記幫到你,或去mk 特賣場平平地唔理個樣執條雪褲就算啦
每個人體質唔同,你試下同條女講同一番話,睇下你聖誕會點過
唔想要有帽
因為其實我已經有一件10000mm防水嘅hardshell,中層Fleece濕水只係for極端情況之下問下咁解。既然普通u記/GU嘅fleece同戶外fleece質地無疑嘅話,咁我可以省返啲錢買返u記果件算數,因為佢都聲稱擋風保暖
非常少洗佢,YT 有教你用野噴,但未試過
U記fleece係幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞