羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
C兄唔介意分享既一定想睇
想請教下各位巴打

我係11月7號Backcountry買左條褲寄去集運倉
咁今日就終於到香港, 不過就Size唔啱
想問下Return的話會比一個UPS嘅退貨Label我
我用呢個Label係香港UPS寄件可唔可以?🤔
唔得, 用hk post 寄番比佢, 約莫160蚊
唔該晒, 巴打
問多樣, 我條褲所有牌都無剪, 除左個透明膠袋剪左同丟左
咁我搵返個袋入返住再去郵局買個盒入住寄就OK啦?
巴打想請問下黎緊會去日本揸電單車
氣溫大約0零左右
但揸緊車大風 應該會仲凍
最簡單係唔係着羽絨 + Shell?
我依家有R1 Air, Atom LT, Gamma Mx
好似全部都唔夠用
請問有冇推介?
買件hardshell擋風, 最好可以遮埋面。
想睇
唔該巴打!
Hardshell有件Beta LT應該都夠?
反而入面唔知着咩先夠
睇字都覺得凍
今年二月香港有幾日特別凍
揸架無暖氣錢七係車入面都好凍
仲要唔係零度,果幾日都係六七度
真心可以就唔好揸算
手同面啲風吹埋黎真係凍到傻
隻手應該凍僵
對腳都要防風 最好有發熱內膽
唔係既話你咁樣騎住對腳唔郁好快凍到冇知覺
多謝巴打 我都有諗過呀
依家睇路況都仲Ok
到時如果路況唔好就會去其他地方 or 取消
我去九洲 應該唔上山暫時都唔會有雪
戴滑雪手套差唔多
多謝巴打意見
我都試過 真係test緊啲Gear
啲風係着左防風都無孔不入 凍到仆街
特別係連手指都僵晒
有咩突發事真係控唔住架車
如果太凍我轉行程
市區都有8-10度 應該冇問題
見上面巴打們講既PERMAFROST DOWN PARKA
好似幾啱我 一件過羽絨+防風+冼水
去Overlander睇過都算輕巧 賣緊$26xx
但會唔會去到日本直接買會抵啲?

直接係Montbell 日本官網買,可以bank in 俾錢

$1500蚊港幣
唔知點解硬係覺得Columbia 係柒d
寧願買northface 都唔買Columbia
Thanks巴打 平好多喎
不過12月頭去買唔切了
落地買應該都平過香港

另外想問permafrost down parka 係800FP
有件Plasma 1000FP
如果着Plasma 1000加件Hard Shell係唔係會暖啲?
件野得130g 輕撚到
Plasma 1000雖然用1000FP 但fill weight 應該好少,佢都話自己係薄羽絨,點都唔會暖過Permafrost Down Light

Montbell 的羽絨保暖度可以睇呢個官方graph

不過你入面著件Plasma 1000 外加shell,加埋件中厚手base layer 都應該頂到5-10度咁上下,去東京或者名古屋福岡個D 都應該夠

唔該巴打 清楚晒
咁應該Permafrost最適合
去到日本先買
Thanks!
如果係咁Alpine Down Parka + Hard Shell都唔錯喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞