羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
黎緊1月尾2月頭去福岡
着nanga aurora係咪會太厚
應該3-10度左右
想問如果想響美國Salomon 買野, 但又無美國信用卡. 可以有咩方法. 謝謝
Salomon同支那雀俾同一個支那集團收購架喎
見到岩款又減價
淘寶夠成日減價你諗你啦
睇見都有啲巴打黎緊都諗住去滑雪同睇緊滑雪野,
細佬我少少地斷斷續續都滑過十年雪( ski/board雙修)
寫下心得同唔知有冇人想睇
有!
有冇人知AIGLE既羽絨FILL POWER係幾多? 評價如何呢
不死鳥個US官網有D奇怪
不斷話我張CREDIT CARD CANT VERIFY
但最後我又收到EMAIL話CONFIRM ORDER
想問下大家有無試過用香港信用卡+bns 地址買美國timberland ? 會唔會好似new balance咁cut單
咁樣
衣著
滑咁多年黎都係差唔多set up
上身:樽領base layer + Fleece(厚薄睇當日溫度) + 滑雪褸 + 頸巾
下身:Base Layer 虧佬褲 + 滑雪褲 +厚羊毛襪
滑雪褸同其他露營/遠足行山用既防水防風既褸有咩唔同呢??
第一,用黎滑雪既褸都有呢一樣野

目的係唔俾啲雪由下面剷上mid layer度
第二,滑雪唔同行山,你會跌會磨,猶其新手。而雪呢,壓實左其實同沙紙無咩分別(有次心口落地瀡左一段硬雪路,件褸胸個牌子膠章磨到甩晒),滑雪褸個外層一般都俾行山用既褸實淨好多,但相對地會重好多。但係你上山有lift坐,重量呢樣野就不作考慮。
第四,格肋底有拉鍊,因為滑起其實好熱
第四,gore-tex係咪必要呢??我會答,以一般resort滑雪黎講,有就更好,無都無所謂。goretex用過非goretex都用過,goretex亦都非100%防水,外面個層濕到透,滲入去只係遲早既事,除非你笠個膠袋,否則世上係無100%防水而又透氣呢回事。確立左呢點就可以去檢視我地去滑雪常見需要防水既環境:
i)零度以下有雪。係乾雪既話基本上咩防水層都無分別,無液體滲透。
ii)落濕雪。即係一pakpak好似思樂冰咁撻落黎,外層可能會濕,但咁多次係唔係goretex都未試過濕到入面。
iii)直頭落雨。呢個情況好睇有幾大雨你件褸外層個dwr 塗層頂到幾耐,當落狗屎而你又滑緊既話你個外層全濕透個時,滲入內層只係時間問題,不論goretex與否。建議係滑雪場落遇著落雨都係撤退好啲,條run都係思樂冰咁,易跌,而你一撻低又會加速外層濕透。

最惡劣情況:
1)滑左咁多年,最惡劣試過幾次,一次日間base camp已經-10度,上山一定仲低多5-10度。滑雪最凍係幾個moments: 坐lift時、同你係途中跌低/坐低回氣個時。坐lift係硬食冇計,縮埋一舊拉高個頸巾遮埋塊面減低食風位,間中有陽光都唔算好銀凍,滑落黎keep住郁跌左都唔好抖咁耐都未算太凍。但夜晚就甘喇,因為個resort有提供夜雪滑我就本住唔好執輸滑埋佢,冚家剷base camp已經-20,我要係base layer 上面著多件針織長袖先頂到,坐lift真心想同坐隔離條鬼妹(唔識)攬埋一舊取暖。但滑起黎時除左啲風吹到塊面赤赤痛之外都唔太覺得好凍。呢個情況goretex與否並無太大影響
2)呢次掉番轉,初春去滑,無落雨但5-6度左右,啲雪溶緊,一pak pak思樂冰,甚至有石頭露左出黎,個次就真係濕到落腳,個次著goretex,上身除左袖口位入面之外都係乾既,我諗呢個係goretex對我滑雪黎講最有用個次。
結論:如果唔係滑backcountry既話我覺得goretex對於滑雪黎講大部分時間都係無太大影響,至緊要check你要去滑個resort個網站check佢地啲雪個condition,而且一般resort都好user friendy,你唔off trail既話遇著太閪冧既天氣都好都好易番到入base camp室內,skip左goretex既錢可以投資番落去其他gear度,當然錢唔係問題既我支持你打大佬既。呢個係我既意見。
之後講其他配件
你應該另外出個ppst講好d 最多擺番條link係呢度
師兄1月尾10度太樂觀
建議你出去開個post 呢度讀者唔多
我睇左早幾年啲溫度都係咁上下
不過我都怕佢近海 體感可能再凍啲
但nanga aurora應該夠做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞