羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Size XL 黑色 montbell storm cruiser detachable hood men's.
我未到咁痴線
我買過3件hard,而家留返一件,另外最多著既就係softshell。
不過點講都無用,hard係型既,唔試過唔心息
我都係
Zeta FL + Sg4 gtx
但其實褲濕鞋入面都係濕
唔同culture
英國加拿大冇乜幾可擔遮
Permafrost light / soft shell DWR 未必夠做
講真 太大雨既話D水都係會有小腿流入鞋到
但起碼上身無濕先
因為香港人好多都gel頭?

但我唔會洗頭花好多時間

所以有帽goretex就岩
我公司下大風到gel 咗都吹亂
笠頂帽返到去再擸過仲好
唔係吹到頭都笠晒

想入beta 但全世界冇貨

利伸著緊 MONTBELL anorak / raindancer / zeta fl
對rab / Patagonia 冇乜興趣

Mammut 有冇同grade 對比下?
yes, 唔同地方唔同著法
我現時係英國.

呢度嘅人, 唔好講hardshell, 佢地連soft shell 都唔著. 求其件外套有頂帽就行. 大雨嘅就企埋一邊, 等10靚分鐘都實會變細雨. 基本上唔會有人落着大雨個10分鐘冒住雨咁行.

正如上面嘅人講, hardshell 係型嘅. 不過, 你唔係行山撚嘅話, 你整下整下係唔想著佢, 由期係外國. 因為你番工出街嘅話, 件野真係好撚嘈. 坐係office 係必需要除落黎. 外國普通人亦無人會識恩賞你件用幾千蚊港幣買嘅嘈撚到仆街嘅雨褸, 同佢係係amazon 用10靚磅買嘅雨衣有咩分別.
唔同啦咁始終成日上山同露營
所以最後都係睇銀包厚唔厚,老實講U 記件soft 都幾抵屌
件件都 permafrost down parka
呢個連登制服啫
最多人著應該都仲係TNF果啲
p記marco puff係咪唔再出?
搵咗好多到都無貨,香港就得隻鮮藍色
有無人試過nanga 件AURORA 如何? 想入手
著開Arctery'x,見到件Montbell Permafrost light down parka真係買唔落。

日後件Atom爛咗唔知買咩著好。
點解呢
上幾年開始入post睇推介
先後買左atom LT, Montbell PremaFrost Down
去到上年無冇去旅行都無開過黎著 反而另外買左件patagonia fleece一件著左成個冬天
係幾舒服
黎緊有得去旅行希望d外套出動到
Montbell喺衫太Outdoor,唔會喺市區著
各位ching
來緊1月尾去高山果邊
想問下
我打算係arc'teryx (us shop買)
https://arcteryx.com/us/en/c/mens/insulated-jackets
但搵唔到樓主講果件arc'teryx KAPPA HOODY MENS
想知有冇類似介紹
咁你襯衫另計

不死鳥其實都係outdoor 款
家下仲要俾中國收購埋
我而家反而拎黎outdoor先著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞