羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
之後會去Toronto 住
冬天時, 呢件夠做?

Montbell Permafrost Down Parka - 上面個件 "Light" 既加強版. 日本北海道 負10 度 - 10度 著都無問題. 800 fill 羽絨. 件褸 Goretex Windstopper 100% 防風, 冼水. 件褸558gram重, $2340 HKD . [不分男女]

定係應該買件light 版, 我驚加強版會太熱
我都想買
有無興趣一齊上網買?
or 我俾d 運費你你在日本幫我買?
Toronto 冬天最凍零下十度喎,起碼要著加強版啦
好好 你既資訊好有用射射
想問下一月尾去東京嘅話,係咪Montbell Permafrost Light Down Parka 就夠做? 諗住入面再加保暖內衣同件薄fleece
同問
想問montbell 日本官網買
寄到來香港?
我見最似樣得mainland 揀
其實網上好多人用fp*fill weight去判斷一件羽絨暖唔暖,我個人經驗係錯既,即係一件1000fp 110g羽絨量既褸會唔會同550fp 200g羽絨既褸一樣暖呢?我會話後者一定暖d, fill weight一定係最critical 既factor。
用轉運公司
計最凍就唔止-10啦 -20都有
我都無咩野科學數據支持,純粹著過十件八件羽絨得出來既感覺。

再加上有時都去8264度學下野(可能呢度D人唔like中國網站,不過人地做testing係極其認真同有討論既,呢方面香港難D搵到,佢地都有提到fill weight>>>fill power。
去Toronto 直接買Canada goose 啦
有冇巴絲知道
patagonia classic retro x
香港著 大約幾多度岩著
我本身冇乜保暖衫
上年有一兩日凍到我仆街
唔係上山 郊區 露營既話
香港最凍既天氣都夠頂
5-10度左右
只係個人感覺
件野好焗唔太岩係香港著
嚟緊去日本落雪地方

想買對鞋同down
有冇咩牌子推薦? 款式推介
我都想買
去bns fb搵搵, 大把人教, 開佐通之後就可以信用卡比, 你就會發覺香港O記食水幾深。
好硬
因為classic款想買
但試過上身,又硬又重,我點因為要防風所以落重料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞