羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
梗係唔得啦
呢件防水風褸嚟
想買件fleece vest
市區入面著暖啲勉強
露營絕對唔得
0-5度市區都唔得啦,呢件我戲院著
只係普通風褸,入面加層保暖網
請問以下3件邊款最暖最頂得凍
1. atom ar hoody 120g coreloft
2. flatiron parka 120g exceloft
3. xenair alpine insulated jacket 100g primaloft

齋睇數據參考個loft物料+厚度三件中似乎係 coreloft 既Ar Hoody最暖
當然無睇個表層物料
https://outdoorcrunch.com/clo-values/
俾條link你地自己玩下
*數據純粹參考*
我3件都有,係atom ar最暖,但flatiron防潑水好太多😂
咁就要睇下人地要件褸黎咩用圖同地區了
有件the north face嘅shell jacket
如果想配返件zip in fleece變返件3 in 1應該點搵同有咩要注意
上網睇親佢都寫到唔清唔楚 驚買錯得物無所用
有冇人買過aritzia 既super puff ?
而家人在温哥華,問嗰啲local friend 佢哋推薦依件
見佢fill power 都有700 但係唔知佢幾重
見到下星期負10度諗緊呢件頂唔頂得住

https://www.aritzia.com/en/product/the-super-puff%E2%84%A2-men%27s/84565.html?dwvar_84565_color=1274
U記都fill power750,但唔防水,但平一大節
真係睇你點用,city行出行入U記夠做
Aritzia呢件定位怪,防水防風理應係打加拿大鵝既market,但佢啲cutting又潮流野,上山唔啱著。
負10度唔係真係咁可怕
著多條褲
手套頸巾冷帽加件ok既down就頂到
利申,人在加拿大🍁
黎緊會1月河口湖,本身想買 flatiron 慳少少,但去OL試上身,覺得冇咩發熱既感覺,企左係度唔知點算,清有咩建議
你要活動身體先有熱畀件synthetic trap住
咁樣,flatiron啦
基本上三件是但㨂一件都唔會出事,畢竟人地做左戶外用品咁多年
你係去行湖邊咁就㨂件防潑水好啲㗎啦
感謝各位
咁多位ching點睇norrona呢個牌子
呢排咁啱係挪威 想買返件
河口湖唔會太凍

半夜另計

利申:一年四季都去過半夜仲揸車出去影相
好貴......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞