羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike

鴨絨, 鵝絨 其實係睇洗得乾唔乾淨?
一樣DP, 效能一樣?
我反而覺得英防雨都緊要,呢方面又有無介紹
效能應該差唔幾, 不過鵝絨應該軟d
跟據呢度d 鬼既習慣, 佢地第1唔會帶遮, 第2唔會著雨褸.

即係你買任何有冼水防風既褸就ok. 因為呢度d 鬼, 一落雨佢地就企埋一邊等佢停雨. 反正呢度d 雨, 10靚分鐘一定轉微微雨
Patagonia 件 retro x 背心買唔買得過,睇就好睇但有冇用其實。
有嘅,如果手腳唔怕凍
Gore pro平時根本唔啱着,又硬又嘈😂😂
如果要係多倫多著既話, budget $2500 有無咩選擇?
追左po見多數都係揀montbell, 但呢個budget好似無邊件係岩
而家冇哂D網買arcteryx搵極都好很貴
真係但作為一件貴價雨褸佢真係落狗屎都唔怕
如果日本價件件都岩
Eikowada羽絨有冇伏?見佢有女裝長身+goretex windstopper + 750fp + 我鳥絨
特價都係$1800到
Parka有帽
上面個位巴打講既一樣, parka 有帽. 係外國有帽係絕對需要
睇下有幾重件野, 同你要去既地方有幾凍
同一日去比較montbell eikowada一定重d 但都可以接受
其實想買番permafrost parka厚度 女裝長身+windstopper
長身既, 好老實選擇唔多. 一係Rab, 一係 Arcteryx.

https://rab.equipment/uk/womens-valiance-parka-qdb-51

online 搵下, 有d 做緊£250 到.
Pish
有冇師兄有推介
謝謝
我去個年, 北海道中部同東北, 係 -16度.

我估你穩陣就買 Montbell Permafrost Down Parka. 係真係好撚柒凍
想問下各位師兄我下年三四月會去London,Scotland 同Iceland, 本身睇好左Montbell Permafrost Light Down Parka 但 Outlander個同事講叫我買件防水羽絨先夠暖,究竟應該揀邊個好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞