羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
就到香港
睇中咗一件Oakley TNP BZI Jacket

不過d features 唔係好睇得明, 求幫幫眼唔該哂先!

因為做完功課, 見防水度同透氣度都係有個數睇 ,點知依件就唔知喺邊度可以睇

FN Dry 10K 係唔係指防水度10K?
Biozone 好似係關透氣度事?

https://www.oakley.com/en-gb/product/FOA400932
唔知你買呢件褸既用途
但如果你係防雨防風上山落海大包圍既
唔建議
FN Dry 10K你唔須要太執著
係佢自家出既防水層
10k呢個數字
只係佢自己作個名出黎啫引人買
通常佢冇防水同透氣既數list出黎
即係冇test過/數字唔見得人
都係想人見係Oakley 就俾錢
而佢都只係寫water repellent 冇寫water proof,
落大雨你著佢濕到透你係吹佢唔漲
結論:如果只係city內出出入入既
平都ok既
但係啲嚴苛環境例如野外要長時間雨水就不了
佢可能真係頂到,但人地其他有晒客觀測量數據既防水褸係度,點解仲要賭買Oakley呢件標住只係「冼水」既褸度?
Flatiron本身都好厚好bulky,驚你著唔入兩件😂
我都幾肯定你會著唔入
肯定著唔入啦
Permafrost / flatiron 二揀一啦 flatiron係syn 岩運動量高 又輕鬆打理
兩件個面料都差唔多 所以都係睇budget用法
不如諗permafrost light 應該夠玩晒
想問最後買左邊件?
如果睇樣我會揀Atom AR, Kappa都唔會揀Permafrost light down parka (米芝蓮)
一路屌人中資鳥, 一路又話買做咩鳩, 屌得唔好買, 買得唔好屌。
有架仔野唔買,走去追中資鳥
中資鳥咪又係行山LOOK,講樣不如買P記/TNF
Synthetic同down邊有得咁比中資鳥嘅cerium lt咪又係咁 而且down嗰種warmth to weight根本無得比
無你所講咁大分別嘅,作atom ar頂到負幾度,著出嚟唔似去行山。

BTW,cerium lt可以當裡面嗰件。我有時出面加件Alpha SV上山勁大風都唔凍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞