羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係日本Montbell 落單,之後佢會send email 來話你信用卡過唔到,問你想唔想轉匯款

之後用WISE 匯款過去,過兩日就會ship

落order 時揀日本的BNS 地址,FORWARD 嚟香港
屋企有件,一年著一兩日,十度以下著先得,試過13度著,未番到公司已經岀緊汗,不過個款的確幾靚同用料足
今日着背心款 行咗幾步已經頂唔順要開拉鍊
想試下patagonia個件R1 Air fleece,行山用
話極度透氣散汗夠快,笠多件windshell就話好暖下。
收到
試件都想試吓 個款又幾型
我有一件half neck
單着又得
當中層又得
香港秋冬季夠晒(依家呢啲天氣都熱)
同埋個款都唔錯
岩岩website做特價 勁快無晒
爬完交 有嘢請教巴打們
嚟緊調去日本返工 會係2月去青森函館玩
唔會滑雪 頂多上八甲山行轉
入手Mont-Bell Permafrost Light Down Parka
想問夠唔夠做?

會BNS入手 O記食水深
以前既regulator R1-R4 系列最好
用polartec 既wind 同therma pro 好保暖防風
呢件我o 記買1600蚊
上網睇2千頭 但夠暖?
日本0-5度應該揀Montbell嘅Permafrost, Permafrost Light定Cortina好?
有base layer 求其一件薄羽絨都夠
Baselayer點排好?跟番價錢?
u記,Balano,Montbell
感謝
Montbell特別Merino base layer就耐操好多,U記/Baleno都係東麗料,著耐就耐用相若
Smartwool 250
呢隻堅正亦堅貴,同時同Montbell一樣耐用,幾年前換左堆Smartwool襪著唔爛咁,岩岩整左條 Merino 250 base layer
我想問係咪買咗一次之後就可以用香港卡買?

我見佢得credit card同另一個option

一時冇為意揀咗第二個 原來係貨到付款
想問係多倫多
-15 to -20度
Montbell Permafrost Down Parka定係light果件夠做?
170cm 中等身材應該買L定M
Down parka.
負十度以下你其實都唔洗睇任何有「light」字眼既野
除非你買light然後入面著多幾件紮糭咁
其實都係睇係荷包負擔能力
你係city用可以隨時入番室內踎
登頂一件緊係最好
次一級既都未太致命
冇係野外要硬食咁嚴苛
我係諗住去戶外先著
例如滑雪
無light係唔係好啲
如果入邊最heattech, light夠唔夠做
平時有車點對點普通一件U記都夠做
嗱如果keep住-15度以下戶外活動既話呢light就真係唔掂亦都唔實際
你heattech+勁middle layer+light parka紮糭係俾你捱間唔中幾日-15度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞