羽絨/風褸/旅行用品討論[22](Montbell,Patagonia, Rab..etc)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
仆街了
上年買咗呢件
睇嚟呢排會同好多呢個po既巴打撞衫

Btw 大家black Friday 有冇目標
Fashion向north face不嬲都唔會錯
呢個價位light down又真係冇得輸,同女朋友一人一件
缺點係腫囉 難揹袋
我通常唔拉拉鍊
平時香港入冬著,係咪Arcteryx ZETA AR JACKET 就夠洗?
唔明你想問乜
呢件hardshell 嚟
都唔保暖
要保到暖係腫d,一定冇atom Lt, nano hoody咁靚

想問下有無人bns係montbell買野都係咁樣?
到底係佢ban左個地址定係咩
我諗住香港著,本身無大褸,諗住買Nortnface 鵝絨大褸,但成3k up
有!啲款係幾靚仔 之前係外國網購左件enfold jacket
不過香港價冇折都幾貴
巴打覺得英國嚟計有邊隻最適合
正常嚟計通常5-15度,成日落雨
定係要1件down再加一件shell jacket

請賜教
我覺得一件冼水羽絨好啲

Shell 要除好麻煩又唔舒服
有無推介
防水+insulate嘅都ok
一件過. 所以最好係windstopper 面既.

主要係因為呢度d 雨, 落雨個日d 雨係好密, 時間亦好短. 即係可以落10分鐘, 停30分鐘, 又落10分鐘咁. 我見過一日落5次雨, 每次in between 係出大太陽好似勁好天咁. 一個鐘頭後個天黑晒好似世界末日咁跟住大雨. 跟住又大太陽好似勁好天, 咁樣係4個鐘裡面loop 左5次.

我無辦法用語言黎型容個個天氣轉變既密度你聽, 總之就一件過, 快着快除既實無錯.

我搵番個對話當時, 留意棵樹吹到係有幾大風
Permafrost 因為我都打算買

本身有件alpine light parka同一件3 layer goretex pro hard shall但老老豆豆係早幾年去日本上山又大風又大雪先真係著過下hard shell
唔係平時都係用泥當雪褸著但太硬唔太舒服

日用個人覺得wind stopper 冼水同防風已經好夠
你買到的話, 就買Montbell Permafrost Light. 買唔到的話, 睇Arcteryx NUCLEI SV PARKA MEN'S. 捧番UK 貨就PHD, made in UK https://www.phdesigns.co.uk/epsilon-primaloft-belay-jacket
多謝巴打

Rab又點睇呢
Rab 的話, 呢d 都係windproof

https://rab.equipment/uk/generator-alpine-jacket
巴打, 你之前買果張羽絨被有冇後悔
十幾度時會唔會熱?
個PAGE 有冇得轉日文 / 地址有冇英文版
ok 喎, 而家當然用唔著, 不過12月打後, 我用個張日本羽絨被好ok 喎.

而家yen 平, 我推介呢張, 直送amazon JP (member only below)

1.4KG 夠晒...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞