我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
港島區北面嘅人 大概3年冇食嘢啦
所以Jennifer最終先會搬明華大廈嘅人去赤柱咋嘛

如果我有時間嘅話 會寫下南區發生緊咩事...
成個港島 我最中意就係南區
南區係幾靚嘅,可以睇到太平洋
每次去南區探朋友果陣 都覺得南區真係一個好和平嘅地方
無咗平時港島區果種壓迫
可以慢條斯理咁樣平靜過生活
因為嗰度好多有錢人
我係講緊香港仔 黃竹坑 同埋 田灣果邊
佢哋唔有錢 但係生活休閒 所有嘢都自給自足

我果陣成日都中意叫我個朋友同我一齊坐海傍傾偈 果陣真係好青春
嗰邊好少去
同一個地方,每個人感受到嘅嘢都唔同嘅
每個人嘅回憶 都散落喺唔同嘅地方

一間無名Cafe,對其他人嚟講 毫不顯眼
但係可能 佢背後係裝載住我嘅回憶 對我嘅意義重大呢

你都一樣,總會有個地方對你有特別嘅有意義嘅

3d printer 既heated bed 可以上到80-110度
鋪錫紙勉強可以用嚟煎野食
切幾塊煎兩邊應該得
不過會煮好耐
午餐肉本身就生食得
冇咁熟應該都ok
鍾生表示:
預備更新
更新到Chapter 75
Chapter 75 搬

「嗯?」Christina眼仔碌碌咁望住我,好可愛!

『Jennifer姐姐佢有好好照顧我喎~』我細細聲同Christina講...

「我都估唔到我仲見得返你,嘻嘻~」Christina嘅語氣一啲都唔似細路女!

你個早熟嘅𡃁妹仔吖!

『而且我都應該估到Jennifer姐姐嘅拍檔消失嘅原因。真係唔關Jennifer佢事架!』Christina會唔會覺得係Jennifer害死咗佢哋架?

「我有講過係Jennifer姐姐做架咩?我上次好似係叫恆哥哥你小心啲咋喎~」Christina天真可愛嘅表情完全唔match佢呢句說話!

「我一直都知道Jennifer姐姐唔會害人架~ 就算其他人唔信佢都好啦~」Christina堅定咁望住我...

呢個𡃁妹仔真係一啲都唔簡單,點解而家啲𡃁妹可以咁早熟...

『我而家同你一樣,都係咁諗。』我都望住Christina同佢講!

可能係因為佢喺一個扭曲嘅環境入邊成長啦...?

只見Jennifer開咗罐午餐肉,分咗一啲比嫲嫲食緊...

「咦?好香好香!」Christina聞到有嘢食,即刻好開心咁跑咗過去Jennifer嗰邊!

原來佢都仲有細路女天真可愛嘅一面...

「唉吔!小心啲食吖Christina!唔准咁大啖!」Jennifer拎住佢哋屋企嘅匙羹刮啲午餐肉出嚟...

「你食唔食?」Jennifer望住我... 佢真係好貼心。

其實我見Jennifer佢自己都無食過,淨係掛住照顧佢哋兩個...

『留返比佢哋食啦,要食我下次再去攞。』始終佢哋真係好耐無食過正常食物...

「係啦,我打算叫你哋搬過嚟我海防基地果邊。」Jennifer面色凝重咁講...

「我哋... 咁樣會唔會麻煩到Jennifer你哋吖?」嫲嫲佢有啲唔好意思咁問...

「係囉Jennifer姐姐,你都要照顧恆哥哥啦係咪?」Christina望一望我,跟住同Jennifer講...

「而家嘅情況複雜咗好多,我哋幾乎每日都受到攻擊。巡航導彈,迫擊砲,榴彈炮,甚至登陸艇佢哋都出過。但係我都唔忍心送你哋去赤柱嗰度,始終嗰度龍蛇混雜。」Jennifer語重心長咁講...

「同埋,我哋只可以攔截到射向基地嘅導彈,如果有咩不測... 我怕我今次真係趕唔切...」Jennifer無講到落去...

「既然係咁... 好啦。」嫲嫲佢嘆一口氣...

「Ok,咁我去揸架車過嚟幫你哋搬嘢。」Jennifer示意我跟佢行...

跟住我哋兩個就急急腳行返去海防基地果邊...

跟住Jennifer佢揸咗架Model X過去...

我哋幫手搬咗啲餐具... 仲有Christina啲書簿... 佢哋啲衫...

仲有床舖嗰啲物品...

「係啦,你哋就暫時住喺B5呢度先,出面間房有個叫Jessie嘅女仔,佢可以照顧到你哋嘅飲食。」Jennifer帶佢哋兩個行石屎隧道,一度介紹...

「另外呢部𨋢係上去上面大本營嗰度嘅,我同阿恆佢就住喺上面。你哋房入邊有直線電話,有咩事打上嚟就可以。」Jennifer示意佢哋望望間房同埋周圍...

『係啦,仲有如果你哋聽到警報同埋出面有人喺度跑嘅話就記得留喺房同埋鎖門。』我擔心佢哋如果周圍走嘅話,萬一好似之前咁俾人挾持點算?!

「知道啦恆哥哥~」Christina望住我~

「今次真係麻煩晒你啦Jennifer...」嫲嫲佢都多謝Jennifer...

「好啦,我哋之後再見啦。」Jennifer帶我去搭𨋢~

跟住佢返到去大本營嗰度...

「Jackey,明華大廈果邊嘅供電可以停啦。」Jennifer示意佢熄咗啲電佢...

「恆,你有心理準備未?」Jennifer想做咩?

『嗯?』我有少少緊張咁望住佢...

「我打算如果聽日都係風平浪靜嘅話,我哋就開始搵G-Particle。」Jennifer認真咁望住我...

『可... 可以。』我都有啲驚咁答佢...

而家我擔心嘅係... 如果我唔小心嘅話,分分鐘連命都無埋!

「不過,我今次打算穩陣啲。首先用我哋之前隻無人機將柏架山嘅環境scan一次先,研究咗邊啲位置有G-Particle,我哋盡量避開佢!」

「我懷疑有一部分嘅土壤樣本洩漏咗,所以先會搞到之前咁!」Jennifer喺度推測...

『咁... 我哋聽朝晨早放飛機?』我望一望出面嘅海峽講...

「無錯。今晚我哋要整埋有剩要加嘅儀器,包括空中預警雷達,仲有感應G-Particle信號嘅儀器。」睇嚟今晚好忙...

『聽落都好多嘢做... 呢幾年嚟,大家都攰啦。』我嘆一口氣...

「係啦,你嘅。」Jennifer遞咗隻杯比我... 佢自己都斟咗嘢飲~

我哋兩個飲晒嘢之後就攤喺張床休息一陣...

『Jennifer... 如果我真係不幸消失咗嘅話,你會點算?』我有啲擔心咁問...

「我諗... 我會傷心到崩潰。你知唔知吖,阿恆你係我咁多個拍檔之中,同我最夾同埋最有默契嗰個。」Jennifer對綠色嘅雙眼望住我講...

『其實... 我好驚。我最怕嘅係我無死到,但係跌入另外一個空間入邊,同Jennifer你永遠分開咗。』我將我內心嘅感受講晒出嚟...

「你要記住... 就算你消失咗都好,就算你跌咗入第二個空間都好... 你曾經仲有我愛過你。我哋聽日任何時候都一定要一齊行事。咁樣嘅話,就算會跌入第二個空間嘅話,我都會同你一齊去,仲有我去保護你!」Jennifer呢個時候側身攬住咗我...

『Jennifer... 』我望住佢... 我比佢感動咗...

我而家呢一刻心入邊只有Jennifer!

「恆...」Jennifer嘅語氣... 開始有啲挑逗...!?

Jennifer佢攬住我... 佢喺我耳邊抖氣... 我聽到佢嘅呼吸聲...

我感受到佢嘅心跳... 我聞到Jennifer淡淡嘅體香...

『你想...?』

「嚟吖... 我哋唔做嘅話之後可能無得做架啦。」Jennifer喺我心入邊講...

『Jennifer...』
更新到Chapter 76
大家唔好打我吖吓...
Chapter 76 最後準備

(嘻嘻嘻~ 要大家失望了 本躺係唔寫甜架~)

翻雲覆雨過後...

「我去攞紙巾。」Jennifer起咗身,跟住攞紙巾抹自己個身上面嘅體液...

「沖涼?」Jennifer望一望裸露半身嘅我...

『你先。』Jennifer嘅浴室唔係好大...

「好吖~ 等我~」Jennifer用挑逗嘅語氣講...

差啲搞到我想入去浴室同佢執多劑!

...

「好啦,去做嘢啦。」Jennifer拉一拉我,然後轉為十指緊扣住我,一齊去𨋢塔果邊...

而家對住Jennifer... 個感覺好奇怪...

Jennifer佢拖住我... 落到嚟B5嘅車庫...

只見我哋架黑色無人機泊咗喺度...

「Peter Sir?」Jennifer四處張望...

突然,Peter Sir喺一道梯爬落嚟!嚇得我吖!

「Jennifer,你話要嘅雷達... 同埋接收器。」Peter Sir單手揸住一隻非常之大嘅灰色圓形碟...

「咁快就訂到?」Jennifer驚訝咁望住隻圓形碟...

「係吖,上次你哋攞返嚟嗰盒,除咗彈藥之外,仲有呢台嘢入邊嘅發射器...」Peter Sir捧住個圓形碟放喺地下...

「呢個係Northrop Grumman嘅AN/UPY-221 Surveillance Radar。經過我改裝之後應該用到架啦。」Peter Sir非常之自信咁向我哋介紹...

『改裝?』係喎... 我哋攞果陣個盒好似無咁大隻...

「因為米國佢哋好鬼死虛偽,又要幫,又要話佢哋唔係送緊武器過嚟... 所以咪淨係send咗啲主要零件過嚟... 有剩嗰啲要我自己砌先會用到!」Peter Sir有啲懊惱咁講...

「麻煩晒你啦Peter Sir...」Jennifer都連忙多謝Peter Sir...

跟住Peter Sir就走咗去整其他嘢...

「恆,過嚟幫手裝上去...」Jennifer我哋隻無人機近機尾嘅位置界咗啲位出嚟整個支架...

跟住我哋再將雷達啲電線接上隻無人機度...

然後我用幾支碳纖維釘固定咗個雷達喺機尾...

「Peter Sir,我哋仲有冇Raspberry Pi?」Jennifer走咗入另外一間房問Peter Sir...

「最後一塊啦,Pi 7嚟,喺枱面。」Peter Sir指住一個白色,有樹莓標誌嘅紙盒...

Jennifer拎起咗盒嘢,拆開咗... 攞咗塊電路板出嚟...

Raspberry Pi喺我個年代... 好似淨係出到Pi 4...

唔知而家嘅Pi又係咩level呢...

Jennifer喺度裝緊部Pi上去機頭... 我就喺度睇個紙盒...

Octa core Cortex-A200 (ARM v10) 96-Bit SoC @ 3.3GHz

32GB LPDDR6-20000 SDRAM...

痴線!分分鐘仲勁過我原本屋企用緊嗰部電腦...

未來嘅科技真係太先進!

「嗯?睇緊乜嘢?」Jennifer留意到我分心...

『無吖,有啲感嘆呢個年代嘅科技姐...』我都真係老啦...

「哦,又唔係量子Level,差啲多啦~」Jennifer好輕鬆咁講...

WTF量子電腦真係整到出嚟?!

「我哋果邊早已經係用緊量子電腦。」Jennifer完全唔覺得係咩一會事...

未來嘅世界真係太痴線了!

「係啦,你可唔可以去幫我攞部laptop落嚟,我要試啲嘢。」Jennifer叫我上去...

跟住我去幫佢行一轉,攞咗我部laptop落去...

「部飛機嘅IP係192.168.8.103... 用ssh入。」

『Username Password?』我開咗個Terminal...

「Username係Jennifaa.」Jennifer直接攞咗我部laptop...

ssh Jennifaa@192.168.8.103

Jennifaa's password: ***********

...

跟住Jennifer打咗幾個command做咗啲測試...

「Ok,支天線同埋雷達都係運作正常,辛苦晒。」Jennifer同我講聲...

『唔係,辛苦你就真... 我落嚟都好似淨係陪你咁...』我好似Freeride緊Jennifer...

「乜原來你之前嗰啲同學嘅行為就係叫Freeride?」死... Jennifer真係覺得我Freeride緊!

等等... 佢又偷睇了!

『欸... 係吖。』我唔好意思咁講...

「無啦,邊個叫我慣咗自己一個做嘢吖~ 恆,我無怪你喎~」Jennifer望住我笑一笑...

『唔知點解,我喺你身上搵到自己嘅影子...』呢種感覺真係好奇妙...

喺2022年嘅我... 又真係好似Jennifer佢咁... 好多嘢都要自己親自做,有時就係覺得啲凡人靠唔住!

「嘻嘻~ 證明我哋兩個真係同病相憐囉~」Jennifer佢嘅笑容背後... 其實係收埋咗沉重嘅孤獨感...

「係啦,你幫我將架飛機固定喺Test Rack,我要試埋啲Kinematics...」Jennifer示意我將架飛機固定喺一個支架上面... 似乎呢個支架可以旋轉咁...

跟住我放手之後,個架就喺度用唔同方向旋轉...

做緊咩呢?

「呢個Rack係攞嚟幫我哋量啲嘢嘅,有冇讀過physics呢?」Jennifer又進入咗教書mode...

『有~』我仲記得我嘅DSE Physics係攞5級嘅!

哼!如果我果陣唔係放棄Physics嚟溫附加數學!? 星星都攞到吖!

「由於我哋改過部飛機,飛機嘅Moment of Inertia*會唔同咗,咁樣會影響控制。」

「所以而家呢個Test Rack會量度當架飛機旋轉果陣要用幾多能量,再估算返啲數值出嚟...」

*可以當成旋轉嘅重量。一件物體如果重量嘅分佈聚集喺外圍,Moment of Inertia就會越大。換言之就會更加難去旋轉。

「一個設計得好嘅Autopilot,就算我哋架飛機改過都好,只要我哋搵得返佢嘅三軸Moment of Inertia,我哋就可以tune好個控制系統。」Jennifer喺度睇緊電腦上面啲Data,一度同我解釋...

「仲有,一架飛機嘅穩定性係取決於重心嘅位置。記住記住,重心一定要喺對翼嘅1/4 Chord Point前面。」Jennifer好認真咁指住對翼解釋!

『咁做完呢個就搞掂?』我見架機已經比佢轉完...

「未,我哋仲要試Wind Tunnel...」Jennifer同我一齊推架機去另外一個位置...

今次呢度後面有一把大風扇...

「啪!」呢度間房突然喺度閃紅燈...

「嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚!」把風扇喺度加速...

好大聲!究竟喺度做緊乜嘢呢???

「我哋而家去模擬當架飛機飛果陣,有幾多升力,有幾多阻力!」Jennifer好大聲咁同我講... 呢度真係好嘈!

過咗一陣,只見Jennifer個mon都有啲data出咗嚟... 佢滿意咁點點頭,跟住就熄返把大風扇。

「試完啦。你幫手檢查下頭先有冇吹爛嘢?」Jennifer示意我去望望...

我細心望下... 無損壞嘅痕跡... 無嘢吹甩過。

『無問題。』我如實報告。

「你上次問我係咪有Autopilot吖嘛,如無意外我整好咗啦。」Jennifer自豪咁講...

我眼前呢個Jennifer連飛機嘅Autopilot都識整...

我真係再一次幾乎跪喺度當佢女神咁拜!

「好啦,辛苦你啦。聽朝早啲起身啦。」Jennifer拖住我上返去房...

佢拎起我隻杯比我...

「希望唔係我哋嘅最後一杯啦。」Jennifer傷感咁望住我...

『希望聽日無事。』我同Jennifer碰一碰杯... 然後兩個就喺度飲...

跟住我哋就返上床... 放心~ 今次真係訓覺啦。

...

但係... 我無論點樣瞇埋眼都係訓唔着...

「我感受到吖,我都好擔心...」Jennifer喺我背後攬住咗我... 佢喺我心入邊講...

『Jennifer,我唔想死吖... 我更加唔想... 見唔返你!』我有啲激動咁講...

「唔會架... 有我陪住你... 今次我哋做足預防措施... 仲有,今次... 我哋兩個無論如何都會一齊行動。」Jennifer好溫柔咁講...

但係我都感受到... 佢嘅內心都係忐忑不安...

Jennifer望住我... 跟住慢慢喺度攬住我同埋錫我...
食開三成熟
Jennifer 好正呀
會唔會肚痛架!?
佢又唔係成日出現
so far冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞