我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
冇HD果D workstation ?
1個月後嘅今日,烏克蘭已經攞到魚叉,美國已經比左海馬斯,荷蘭、德國都比左Pzh2000,英國比左星光。依家有機師去左美國train揸F16,遲下應該會送F16早期少少嘅型號
希望烏克蘭可以拎到f16c/d
淨係俾F-16佢哋其實效用唔大
你要maintain一隊戰機
你仲要俾彈藥同埋維修零件佢哋
假設淨係自衛防禦setup
你都要送一堆Sidewinder,M80系列嘅炸彈同埋Anti Radiation Missile俾烏克蘭
仲有都未計需要維修嘅零件
尤其是戰機嘅引擎 使用壽命冇民航機咁長
烏克蘭嘅本土要諗辦法setup一條運輸鏈
確保呢啲設備可以安全咁運到東面嘅戰線

仲有我都未計 NATO嘅系統同華沙公約嘅系統唔同
NATO依賴嘅係Network centric Warfare
換言之,戰機需要偵測機配合
淨係得F-16係唔夠嘅,你仲要有NATO嘅偵測機幫手
F-16正常唔會開雷達,反而會靠偵測機嘅雷達幫手
如果你要一架F-16開雷達 佢好快就會暴露自己嘅位置(呢個原理Jennifer應該有教過大家啦?
唉吖 一個唔覺意 呢度變左軍事台
咁美帝會幫佢搞埋補給線㗎嘛

所以先會而家先放聲氣

偵察機嚟講,美帝好似長期有喺波蘭同羅馬尼亞幫手
我之前間院係Remove囉
要東面吖
你架偵測機嘅range頂盡500km好未
姐係點?
所以烏東難打咁多就係咁解
不過又咁講,教烏克蘭人用美帝嗰啲偵察機同幫佢重練軍隊冇分別

同埋舊f16研究仲未有datalink呢樣嘢?
F16舊版冇link 16?
照計嗰個年代未開始諗隱形,
講緊1974年喎,如果係a/b嘅話

記憶中都係e/f/v先有哩啲咁嘅電子嘢
咁就仲差
冇link嘅話 其實F-16只係扭得勁啲
但係再勁都唔夠Su-57鬥啦
大家等等 我校對緊
講左今日出嘅 唔會走大家數
更新到Chapter 104
等我出住俾你哋先
所以點解我會話F-16舊版冇乜幫助呢...
就係因為我知道F-35點樣train同埋點樣用

F-16其實叫佢哋玩DCS都得啦
咁又唔係,因為而家好似話su57個radar cross section同f/a18同級
簡單啲講即係唔隱形
然後f16都有apg雷達,所以佢索敵能力本身唔錯

而且烏克蘭戰爭揭示出嚟嘅嘢就係,俄系裝備嘅表現係好唔穩定,即係你無法預期佢普通生產出嚟嘅裝備,係可以達到佢數字上嘅spec

所以f16同su57係有得打,而且好大機會贏,如果係f16v嘅話
打俄國同中國嘅話,f16舊版都已經好有用
f16v直情屌打
咁就有啲失望啦
F/A-18係reduced RCS

你開APG你估對方冇Radar Warning Receiver咩
同埋雷達嘅信號有signature,對方嘅RWR好快就會估到你係乜嘢機型

我就係話 正常嚟講應該要偵測機開Radar
係偵測機都冇埋 去到最後先到戰機自己開

因為偵測機部radar永遠勁戰機好多 睇得遠好多
甚至可以out range防空系統
係就算你知道有偵測機喺度 你都吹佢唔漲

同埋真正打仗,兩邊係唔會長期開住台radar架
一來嘥電,二來會暴露自己嘅位置/同人講自己存在
第三就係會俾人知道你用緊乜嘢設備
所以戰機/防空導彈嘅雷達 通常去到最後關頭要殺人嗰剎那先會開

所以點解莫斯科號會突然被擊沉
恐怕就係佢哋自己怕俾人發現 所以熄咗雷達
點知都係俾人發現咗...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞