我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
又有幾可有時間睇日出吖

都市人嘛...
更新到Chapter 72
各位早晨~
Chapter 72 先救人 後救火

##### 2033年,Jennifer尚未被刪除嘅記憶(繼)

我同其他嘅隊員一齊坐住電動哥爾夫球車,衝到落嚟柴灣道!

我眼見對上有筲箕灣消防局!入邊肯定有救災嘅工具!

『有幾多裝備全部都同我搶,然後盡快去救人!』我大聲喝令,然後所有人四散去搵裝備!

「有兩款雲梯車,有水泵車,裝備車...」有人陸續匯報!

『我去開車閘,你哋盡快去阿公岩道!』

「Jennifer,呢度淨係得兩架雲梯車,我哋未必夠裝備支援大廈外牆救火!」

『我有辦法,你哋快啲行先!』

「收到!」

我帶人入去開咗車閘,跟住其他部隊就將消防車駛去明華大廈嘅方向!

另外我帶著A1嘅隊員爬上停泊咗喺路邊嘅白色水炮車!

『立即檢查水缸,我唔要藍色催淚水劑!』我命令A1隊嘅人檢查水炮車嘅設備!

Eden嘗試操控水炮車發射水柱!

「係普通水嚟,似乎班狗之前已經用晒啲催淚水!」Eden同我匯報!

『我會經海防果邊入阿公岩,前後包抄明華大廈!』我啟動水炮車嘅引擎,跟住撞開路面嘅爛車沿著柴灣道衝落山!

「嗚嗚嗚嗚嗚嗚!」我不停地大力踩油門!

終於嚟到明華大廈嘅阿公岩道...

「咦Jennifer,頭先係咪有人跑咗入海防果邊?」Eden指一指我身後...

『呢個唔重要啦,我哋而家最緊要救人先!』我已經見到前面有火光,另外其他嘅隊員已經用消防車對住其中著火嘅大廈外牆射水!

有啲就揸住水喉灌救,另外其他人喺度開緊路邊嘅紅色水龍頭街井,準備連接泵車!情況非常混亂!

但係無人攻入去大廈入邊!咁樣係救唔到人架!

始終喺呢度嘅大家,都無救火嘅經驗... 包括我在內!

『有冇人匯報火場情況?目測有冇傷者喺建築嘅空曠地方?』我拎起對講機問!

「Jennifer!我係A8隊嘅隊長,初步觀察懷疑係煤氣管爆炸,我哋已經派緊人去搵煤氣掣!」

「Jennifer,A12呢邊係明華大廈C座,暫時C座有大量濃煙,未見火光。另外大廈走廊公共位置有市民喺度避難,我哋研究緊點樣升起雲梯!」

「Jennifer,A5而家喺F座,我哋呢幢近山腳果邊嘅部分有火光,我架雲梯車入唔到小路!」

可惡!點解會有咁多個火頭架?!

明華大廈每座都相隔一段距離,火勢應該唔會咁快蔓延到!

唔通煤氣管爆炸真係可以蔓延到咁遠?!

『所有人同我聽住!救火排第二!諗辦法入去救人!』我拎起對講機大聲咁講!

『裝備車!立即支援setup煙帽隊!同我拉喉上去,一度攻一度搵傷者!其餘嘅人諗辦法用你手上嘅裝備,3人一Team上樓救人!唔好喺度淨係同我射水!泵車,快啲同我開喉!』

我眼前嘅A座似乎無任何濃煙,亦都唔似有火光...

『比個PA我。』我指示Eden將水炮車嘅揚聲器交比我操作!

『各位明華大廈嘅市民,我係海防博物館嘅副指揮Jennifer,我哋已經派咗保衛隊嚟每一棟大廈疏散民眾,請你哋保持冷靜,用濕毛巾掩住口鼻,去濃煙較少嘅空曠地方!另外A座嘅市民,如果你哋無事嘅話,麻煩你哋喺窗口揮衫!』我透過水炮車嘅揚聲器同大家宣佈!

「Jennifer,A座有好多人揮衫,佢哋無事。」A1嘅隊員望到...

「Jennifer,B座暫時未有人手,要求調動更多人員!另外要求將火場升上3級。」有人喺對講機上面講。

『你估我係消防處吖?3級?!全部人同我報數!由F座報到B座!』我大聲喝令!

我聽完,大概每一座都有3隊人幫手,姐係9個人負責一幢!唯獨B座真係未有人!

「Jennifer,不如調兩隊過嚟B座?」Eden提議...

無可能!而家火場面積咁大,9個人處理一座已經非常吃力!但係如果調埋B Team過嚟嘅話,海防果邊就會無晒人咁滯!

『所有人注意,頭先報咗數嘅全部留喺自己果幢救人,一座三隊人自己分裝備執生!救火係其次!你哋滅火滅到可以疏散市民就夠!』我拎起對講機指揮!

「「「收到!」」」其他人匯報!

『你哋三個坐穩!』我倒車...

「Jennifer?」佢哋唔知我想做乜...

我大力踩油門加速,然後一嘢撞毀咗路邊嘅石壆!好彩呢架水炮車係德國製嘅!

「轟隆!」架車撞咗落石壆後面嘅平地!

『Eden,你負責開井幫架車加水,跟住射水阻止火勢蔓延!上面中層嗰度似乎火勢較大!另外你哋2個跟我去攞裝備,然後上樓疏散啲人!』我指示A1隊入邊其餘嘅成員!

A1隊係海防博物館保衛隊入邊最精銳嘅部隊...

但係我絕對唔係話A13佢哋就好廢嘅意思,佢哋只係未有經驗!

『裝備車,你喺邊?!』我拎起對講機大聲喝令!

「Jennifer,我哋喺C至D座,呢度有氧氣筒同埋防火衣物。」裝備車嘅隊員回覆。

謝天謝地!

『你哋兩個,同我上Gear。記住,我哋無喉,行動要以自身安全優先!』

「Jennifer你...」佢哋望住淨係戴上防毒面罩嘅我...

...

「可惡!太大煙!根本就乜嘢都睇唔到!」

『你哋兩個烏低身貼著我身,跟住我行!等我帶路!』我雙眼聚精會神!

『你哋記得留意個BA仲有幾多氧氣,我唔夠力抱你哋兩個出去架!』我隔著防毒面罩提醒佢哋!

「副指揮... 咁你呢?」A1嘅隊員猶疑咁望住我...

『唔使擔心我,就算空氣入邊得返1%氧氣我都ok!我哋救人先!』我集中精神望入走廊兩旁嘅鐵閘入邊!

##### 2033年,Angie嘅回憶

我聽到總部果邊啱啱召咗A Team過去... 似乎有重大事故發生咗...

但係由於我唔係屬於行動組嘅A Team,所以我應該留守喺海防呢邊...

既然無我嘅事,我就落一轉IC... 去攞返我之前支複合弓~

唔知Peter Sir佢幫我整好咗未呢?

話晒我仲讀緊U果陣都係射箭學會嘅人~

我沿著B5層嘅隧道行... 誰知有一個身影急急腳同我擦身而過?

我下意識側身避開,讓咗佢行... 但係呢個身影我好似未喺基地見過。

由於隧道呢度太暗,所以我無辦法望清佢係邊個...

可能係Jennifer帶返黎嘅新人掛?

我行到去IC,攞起我支複合弓...

似乎Peter Sir佢已經幫我重新整過之前壞咗嘅零件...

但係頭先個身影的確勾起咗我嘅疑心,因為每次Jennifer帶新人入黎果陣,佢都會同大家介紹。

我成日都留意會唔會有靚仔對象~ 所以每一個新人我都有好好留意!

呢個人嘅身影,好陌生。

唔對路。我拎起複合弓,另外拎起兩支碳纖維棒做嘅箭... 然後行去𨋢嗰度...

只見架𨋢由B7上咗去8樓...

係果個男人?但係正常嚟講無人會去B7層,嗰度係機房,一般人都應該唔使落去。

唔正常。我都係落去B7檢查下,穩陣起見。

我等架𨋢喺8樓停定之後,我再撳佢落嚟。

跟住落到去B7... 𨋢門一打開...

可惡!只見Jackey佢雙手俾人綁喺身後,嘴上面比人貼咗塊牛皮膠紙!

係入侵者!Jackey用驚恐嘅眼神望住我,然後望過去燃油缸果邊...

我順應佢嘅眼神一望...

係炸藥!
預備更新
更新到Chapter 73
Chapter 73 Lone wolf

我立即借用弓箭頭上面嘅刀片介開Jackey手碗上面嘅索帶!

然後再撕開佢嘴上面嘅膠紙!

「Angie姐!點解你會咁快過到嚟?!啱啱個刺客上咗八樓!」Jackey好緊張咁同我講!

『Jackey,我有細心留意。你有冇辦法拆彈?我去警告8樓嘅人!』我指示佢去燃料缸果邊!

「佢呢啲土製炸彈嚟,我諗我可以㗎Angie!」Jackey拎起接刀...

『小心啲吖!』我雙眼望住佢講... 佢呆一呆...

「An... Angie姐...」Jackey望住我好似著咗迷咁...

我都明嘅...

『Jackey,拆咗佢先!我哋有命離開到B7嘅話,我再同你談情說愛都未遲!』我摸一摸Jackey,雙眼望住佢...

我其實自小已經知道...

我生得比其他人靚,大家都好容易就比我嘅美貌迷倒!但係而家危急時刻!

我望下手上有咩可以控制... 呢度有CCTV,只可以控制電力...

呢度有電話... 我打算拎起打電話上去8樓之際...

可惜太遲啦!我見到一個手持QBZ-95嘅男人,用槍指住8樓大本營嘅各位...

佢右手揸住槍,左手揸住一個裝有天線嘅物體...

可惡!係引爆器!

我靈機一觸,熄咗大本營啲燈佢!淨係開紅燈!

呢個係低電模式果陣會自動發生,但係大家肯定會覺得奇怪!

我要製造機會比佢哋打電話落嚟,等我話佢哋知仲有人可以救佢哋...

「拆咗啦Angie!我得咗吖!」Jackey興奮咁拎個炸彈比我睇!

『立即攞紅色信號槍,向住明華大廈果邊發射吖。記住,唔好比大本營入邊見到,知唔知?』我指示Jackey做嘢...

「嘟嘟...」內線電話響起...

『唔好應我,電力站頭先比佢襲擊過嚟!你話我哋就快無電就得!我而家叫緊A Team返黎。你哋捱一陣!』

「喂喂?有冇人?喂???」Erika佢配合我...

「為什麼變了紅燈?你們這裡有多少港獨份子?首領在哪裡?」我聽到背後有個男人用蝗語講...

「我手上的是引爆器。你們看好了,只要我放手,所有炸彈就會爆炸。你們的發電站已經被我綁上炸藥。」個男人繼續講...

我將視線望向宿舍果邊... 宿舍仲有B Team,非戰鬥人員。

我將宿舍所有嘅燈全部熄晒!逼佢哋打電話嚟!

「嘟嘟...」另外一部內線電話響起...

「呢度係B1,Generator Room!點解無電?」

『聽住,我係Angie。而家大本營被人挾持,對方係講蝗語嘅男人。我想你哋喺總部周圍嘅重要設施檢查,睇下有冇比人裝炸藥。用無線電聯絡,Channel 12。』

「B1收到。」

我透過閉路電視望住大本營嘅情況...

「Angie姐,明華大廈果邊有濃煙,應該係火燭。Team A可能救緊火,睇唔到我哋嘅信號槍。」Jackey返黎同我匯報...

『親身過去叫佢哋返黎。我哋呢度隨時成個基地都冇埋!』我指示Jackey過去!

睇怕遠水救唔到近火!

呢場火災發生嘅時間太巧合!引晒我哋嘅精銳部隊去救火,跟住就潛入總部挾持同埋炸毀我哋!

不過,有我喺度,佢嘅計劃唔會得逞!

我拎起複合弓插上兩支箭,然後搭𨋢上8樓,跟住由𨋢塔果邊行去大本營...

「Angie姐,B2,我哋喺Bofors果邊發現炸藥。暫時係咁多。」有人向我匯報...

『將啲炸藥輕輕拎落嚟,然後盡快攞去空地。千祈唔好嘗試拆解炸彈!我等你哋消息。』我企咗喺大本營入口嘅牆邊... 細心觀察入邊嘅情況...

「Angie姐,暫時搵到嘅炸彈已經放咗喺空地。周圍只有野草,唔會有問題嘅。」有人再匯報...

『我唔知大本營入邊有冇,但係我會親手殺咗個入侵者。你哋準備Med Team,但係我希望唔使用到你哋。』希望我唔會失手啦...

Jennifer你講過... 當你唔喺度果陣,大家就要互相照顧...

大本營嘅各位... 你哋要頂住!

「Angie姐,萬事小心。」佢哋叮囑我。

我拎住複合弓,一個箭步衝入去!

我見到入侵者嘅身影... 我拉弓...

「嗖!」一支碳纖維棒直飛向入侵者!

佢背脊中箭!可惡!打唔中要害!

佢身上可能有armor plate!

只見佢立即舉槍轉身...

我即刻閃避!

「吱吱吱吱吱啪啪啪啪!」係QBZ-95突擊步槍!

誰知Erika趁個男人單手開槍射我果陣,突然搶走入侵者手上嘅引爆器!

好彩佢搶得小心,無鬆到手!但係大鑊,入侵者轉身用槍指住Erika!

「嗖!」我冒住可能射中Erika嘅風險射箭,今次真係要打中要害!

中!

入侵者頸部中箭,癱咗咁失平衡跌咗喺地下!

『Erika,唔好放手!』我緊張咁講!

「Angie,我知呢個係咩嚟。多謝你。」Erika仲冷靜過我...

「呢個好似有off制... 我...」等等?一陣整錯咗點算?!

『Erika?』只見佢鬆咗手...

跟住呢度嘅空氣靜咗5秒... 乜嘢都無發生...

『呵。』我失笑... 估唔到竟然無事!

我不禁鬆一口氣!跟住我激動咁攬住咗Erika...

「無事架啦Angie姐... 無事架啦... 好彩有你上嚟咋...」Erika佢喺我耳邊講...

Erika拎起無線電引爆器交比我...

我示意佢放低引爆器喺枱面,然後拎起Erika枱上嘅對講機...

『Jennifer,呢度係大本營,我係Angie,聽唔聽到?』我嘗試叫Jennifer...

「聽到,請講?」係Jennifer把聲!

『大本營頭先受到間諜襲擊,我哋啱啱處理咗佢。』我簡潔咁匯報...

「可惡,你哋有冇事?我哋呢度火場嘅形勢都非常之可疑,懷疑有人喺多個地方放火,佢仲喺煤氣管上面做咗手腳,不過而家嘅情況已經受控。」Jennifer果邊似乎都好麻煩...

『無可能咁巧合嘅!我懷疑係同一人嘅所為!你火場果邊小心有人搗亂。』我望住眼前呢件死屍,不禁想踢佢一腳!

『仲有我叫咗B Team準備Med Team,你哋洗唔洗Medic?』我打算幫Jennifer果邊...

「Send四個連埋物資過嚟,我哋呢度有燒傷,亦都有人吸入濃煙。」Jennifer回覆...

「仲有,Angie... 叻女!」Jennifer佢讚我!

『仲有Erika佢都係,你要讚就要讚埋佢。』我望望身邊嘅Erika,點一點頭...

「等我處理完明華大廈呢度,我哋返黎做debrief。今日似乎係我衝動,辜負咗大家。」

『冇問題,我哋等你。仲有,唔好咁講。』
今晚有啲攰...
趁而家有空檔
更新到Chapter 74
Chapter 74 親自救人

##### 2033年,Jennifer尚未被刪除嘅記憶

「我嫲嫲仲喺入邊!我嫲嫲喺入邊吖,姐姐我求下你快啲去救佢!」有一個我哋啱啱喺B座救出嚟嘅細路女拉著我!

『小妹妹,你冷靜啲先。你叫乜嘢名?你嫲嫲住邊個位置?』我雙手搭喺佢膊頭安慰佢...

「Chris... Christina... 嫲嫲佢喺4樓吖!」Christina好激動咁拉著我...

『我係Jennifer。Christina,話我知,四樓邊個位置?』我望住佢... 拜託!你要快啲答到我!

「嗰度吖Jennifer姐姐... 嗰度吖!」Christina指住4樓面對住A座嘅位置... 可惡!無確實位置!

我打算轉身帶隊!點知Christina佢仲係拉著我...

「Jennifer姐姐,你係咪消防員?」佢楚楚可憐咁望住我...

『唔係,我係保衛隊嘅副指揮。但係Christina我應承你!我一定會救返你嫲嫲出嚟㗎!你喺度乖乖哋等我好冇!』我安撫咗Christina之後,立即拎起對講機!

『匯報情況!而家有邊幢救熄咗?』我拎起對講機問...

「Jennifer,A8隊已經成功熄咗煤氣總掣。」

「Jennifer,A12呢邊而家撤離緊傷者,C座火勢已經撲滅。」

「Jennifer,D,E,F座仍然撤離緊,火勢初步受控。」

正好!但係今次要小心行事!

『A8,立即返回基地攞武器。基地果邊頭先有間諜入侵。確保基地一切正常之後攞槍落嚟逐個人搜!』

『A Team其餘嘅人留意,傷者當中可能有敵方間諜,你哋應該留意到呢度個火勢唔正常。唔好比任何傷者離開,同埋小心行事。唔好打草驚蛇!』

『A12,一個人開架雲梯過嚟!另外兩個同我開街井!泵車!拉兩條喉過嚟B座!』

「無咁多條喉吖!泵車已經滿載啦!」

可惡!一般人類應該未必得,咁唯有靠我出手啦!

只見雲梯車啱啱駛到!A12嘅隊員向我敬禮!

『我親自帶人,而家指揮權Transfer去A1嘅Eden。』

「收到。」

『你兩個,上雲梯!』我指住A1嘅隊員,佢哋都唔敢怠慢!

只見另外A12嘅隊員已經開咗街井,將水喉連接上雲梯車!

『A12雲梯control,4樓走廊位置,麻煩你。』我拎起對講機講...

跟住我坐住雲梯,慢慢升上4樓... 我即刻跨過圍欄,跳入充滿濃煙嘅走廊!

『嫲嫲!你喺唔喺度吖?Christina嘅嫲嘛!』我逐戶敲門...

可惡!火場雜物燃燒嘅聲音太大,我根本無辦法聽到嘢...

『Eden,B座外牆射水降溫。』我拎起對講機命令...

我集中精神... 提升雙眼嘅視力!沿著昏暗,充滿濃煙嘅走廊一望...

眼前嘅濃煙瞬間好似無晒咁,跟住所有事物都變到好似紅色咁,但係所有嘢都非常清晰...

全個世界就好似進入慢動作咁...

一戶,兩戶,三戶!要快!我不停望入每間屋嘅鐵閘!

搵到!真係有個婆婆喺度!但係鐵閘鎖住咗!

『嫲嫲!Christina嘅嫲嘛!你聽唔聽到吖?我係嚟救人架!』我大力敲打鐵閘!

無反應!可惡!我拎出短斧頭大力劈道鐵閘!唔成功!

「Jennifer,A8已經攞咗武器返黎。」有人匯報!

『A8,盡快攞大火力嘅武器經雲梯上嚟B座4樓!我要爆門!』我依然嘗試用短斧頭喺度劈!但係鐵閘真係好堅固!

只見後面嘅雲梯降返落地面,有多一個人上咗嚟!

「副指揮,A8隊長!你要嘅武器喺度!」有人喺我身後拍我膊頭,然後敬禮!

跟住佢雙手交咗一支長槍比我!痴線,A8嘅人連防火裝備都未着!呢度咁多濃煙,佢係咪想焗死吖!?

「咔擦!轟隆!轟隆!轟隆!」我連開三槍擊毀門鎖!然後踢開鐵閘!

「A1,立即Free個氧氣筒比我!」我見到嫲嫲佢暈低咗... 面部熏黑!

『搬出走廊盡頭雲梯果邊!』我同A8嘅隊員合力抬佢出去...

「副指揮,氧氣筒!接住!」A1嘅隊員拋咗個筒過嚟比我!

我即刻罩落嫲嫲道!同時開始檢查佢有冇燒傷,有冇表面傷痕... 聽講地球人唔係咁耐熱!

無!應該係吸入濃煙缺氧昏迷咗!但係仲有呼吸同埋脈搏!

跟住我哋兩個小心翼翼咁移嫲嫲上雲梯車,而我就等下一轉...

...

「Jennifer姐姐... 嗚!多謝你吖!嗚嗚嗚!」Christina攬住我... 我溫柔咁摸摸佢...

『Christina,你嫲嫲只係吸咗啲濃煙,好快會醒返。會無事架...』我溫柔咁安慰佢...

地球人嘅生命真係好脆弱...

等等... 我都好似... 唔得啦。

「副指揮!醒吖!喂!」果陣好似有人叫我...

跟住之後發生咗咩事... 我都唔係記得好清楚。

##### 2033年Jennifer嘅回憶到此為止

『Jennifer你... 好型。』我驚訝咁望住佢...

「咁你中唔中意我呀?」Jennifer笑一笑咁望我...

我即刻攬住佢錫佢!

「喂吖!好啦好啦!」Jennifer對於我突然錫佢,都不知所措...

『所以,因為果場大火之後,所有人就走晒?』我好奇咁問...

「一來呢度燒毀咗好多單位... 無辦法再住」

「二來,我哋認為佢哋咁樣無啖好食都唔係辦法。所以最後送咗佢哋去赤柱果邊。」Jennifer喺度敘述返...

『但係又估唔到Angie佢會咁犀利,兩箭就射低咗個間諜!』我無諗過Angie都係行動派姐!

「係架,佢都好型架。不過佢有Jackey架啦~ 你唔好諗啦~」Jennifer望住我陰陰嘴笑...

吖!今次唔打我? 不過我覺得Jennifer親自帶人上樓嗰吓真係好勇!

不知不覺... 我哋行到嚟明華大廈B座...

跟住我同Jennifer上到4樓敲門...

我聽到腳步聲!有人興奮咁跑緊過嚟!

「Jennifer姐姐!」Christina開咗門之後,好開心咁攬住Jennifer!

「唉吖Christina...!」Jennifer見到佢都好開心~

「Hello恆哥哥。」Christina都見到我...

Christina佢竟然主動同我打招呼!

「係啦,我帶咗啲嘢比你哋食!」Jennifer拎起手上嘅午餐肉... 我都放低個水煲...

「呵呵呵,Jennifer... 仲有呢個係你男朋友?」有一個滿面皺紋,臉上掛住慈祥嘅笑容,着住鬆身衫嘅婆婆行咗出嚟!

就係Jennifer嘅回憶入邊嗰個!

「呢個係我嘅拍檔,阿恆。」

『Jennifer嘅嫲嫲,你好。』我有禮貌咁打招呼...

「呵呵,你哋竟然會搵到呢啲嘢... 真係... 好耐無食過午餐肉囉~」個婆婆應該以前有食過正常嘢食...

「呢個你要多謝阿恆佢啦,係佢搵返黎嘅。」Jennifer一度將午餐肉罐放入熱水煲,一度講...

『係啦Christina...』我想話佢知...

「嗯?」Christina眼仔碌碌咁望住我,好可愛。
Christina:🥺
午餐肉係一定要煎㗎
佢哋連廚具都冇
有鍋就夠
無電磁爐
阿恆食嘢果陣都係用chem lab glass rod咋
咁都煮到嘢
電熱水煲
怪唔得要烚午餐肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞