我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
而家寫到113
但係由108開始就會chur

所以為咗唔好我chur到半路跟住停咗
我決定寫晒chur嘅部份先開始出

應該仲差5篇左右就會完咗嗰部份...
到時就可以恢復出文
支持
你mon到實嘅
咁啱見到啫
努力💪
肯定有save低我個post
要有靈感先得
上嗰個要,因為你不推文有時真係出咗文都無人知
而家習慣出咗文先會推一下
樓主上水未
唔通係新讀者?!
黎黎黎 我返黎啦
上水都冇文
等等等
等你
啱啱發生咗啲事
陣間返黎架啦
我又等
係你!
我唔催得架
由於今次篇文有啲特別...
所以會以會員限定形式發放
諸位晚安
是日特別文經已發放
請各位讀者笑納~
如無意外 由聽日開始會恢復更新
喺出Chapter 106之前
應該會整返個「上回講到」先~
上回講到~

Professor佢帶Jennifer同埋阿恆佢哋兩個去揸F-35嘅Sim喎~

跟住又要佢哋兩個喺度試點樣撇甩啲飛彈~

首先就要Jennifer試先,阿恆諗住Jennifer咁叻,實搞得掂啦...

點知佢一味淨係加速,竟然諗住同支飛彈鬥快!

冇用㗎嘛... 飛彈飛至少音速三倍咁快,普通戰機要上MACH 2都要時間啦!

Jennifer佢梗係走唔甩啦!佢架機咁就俾人打咗落嚟!

跟住仲有Professor話其實Jennifer未搞清楚追著佢嘅導彈係咩類型...

原來有分熱追蹤同埋雷達追蹤嘅!每種導彈都有唔同嘅方法去對付,唔係亂咁嚟嘅!

跟住就到阿恆佢啦!阿恆諗住自己以前玩過下XPlane 11,又玩過War Thunder咁,揸戰機佢拿手喇!

點知Professor出茅招,竟然放一支雷達追蹤嘅導彈追住阿恆部機!

F-35係隱形戰機嚟架喎!咁都追到?!

估唔到阿恆佢都唔惹小,佢都知道導彈其中一啲弱點... 嘗試搵方法不停地消耗支導彈嘅能量。

但係Professor邊有咁易放過佢呀,轉個頭又放多一支追著阿恆部機,逼佢投降!

Professor就話,去到現實嗰陣,人哋成隊軍隊淨係對付你一個,會淨係放一支飛彈咁少咩?

Professor連阿恆心入邊諗乜都講得返晒出嚟,好似完全冇嘢瞞到佢雙眼咁!

跟住就繼續要佢哋訓練啦...

究竟之後嘅劇情發展會係點呢~~
俾大家重溫返之前嘅文先~
而家去校對Chapter 106
Chapter 106 訓練(下)

「Missile Launch!Missile!8 O'Clock...」今次已經唔知係第幾次訓練...

左邊嘅TSD冇正方形喺度閃,亦都冇紅色箭嘴,只有一條紅色嘅虛線指示導彈嘅方向!

我判斷追著我嘅導彈,係熱追蹤導彈。

立即執行相對嘅應變方法!

我左手第一時間擺落油門,拉後收油!減低引擎輸出嘅熱力!

然後左手撳武器欄... Select Flares,5粒,放!

右手同時拉動F-35急速轉向迴避!

導彈成功俾我引咗去啲Flares度!

我再改變方向加速爬升離開!

「Very good... 阿恆,練到熟晒啦。」Professor佢點點頭咁讚我...

『多謝誇獎... 多謝誇獎...』其實係F-35嘅設計令到所有嘢都變得好簡單... 並唔係我勁。

俾在係F-22或者之前嗰啲飛機... 邊會有touchscreen咁方便吖?!

我突然眼前一暈...

『嗚!』我嘗試離開駕駛倉嗰陣失一失平衡...

肚入邊突然有想嘔嘅感覺!

「垃圾桶!」Professor指一指門口...

Nikko即刻跑過去!

『嗚!啊啊啊啊啊嘔...』我突然反胃... 嘔返晒頭先食嘅晚飯出嚟!

好彩Nikko已經及時趕到,用垃圾桶接住我啲嘔吐物...

『咳咳咳...』我仲未唞順條氣... Professor遞咗支水俾我...

「嗯,似乎阿恆你仲未適合揸飛機,駕駛嘅工作到時留返俾Jennifer。」吓... 如果我唔係嘔嘅話?!

『但係Professor... 你都有眼見喎... 我頭先...』我唔服氣!

「冇得傾!始終Jennifer佢嘅飛行經驗多過你,我唔可以俾你飛飛吓嗰陣突然嘔架!嘔吐物會阻住你嘅視野,非常危險。主要嘅駕駛都係留返俾Jennifer,你要坐後座。」Professor佢斬釘截鐵咁講!

「不過... 我可以話你知,我嘅研究就係整一架訓練機版本嘅F-35。你就算坐後座,你都可以駕駛到架。只係因為你咁樣,我擔心你會出現Spacial Disorientation。」Professor佢語重心長咁安慰我...

唉... 我唔怕話俾大家知,其實我一直都好盼望揸飛機...

所以我先會咁中意玩嗰啲飛機戰機game...

原來真係要飛,唔係咁容易嘅。

「Jennifer嘅飛行控制做得好過你,其實你頭先睇佢飛嗰陣,你見到佢每個飛嘅動作都係好協調。但係佢放flares嘅時機掌握得唔好,始終佢對啲Avionics嘅操作唔係太熟,亦都唔係太pickup到。呢一點你叻過佢。」Professor拍一拍我膊頭...

Jennifer亦都有啲唔服氣咁望過嚟...

原來Professor係有呢個顧慮...

「嘻嘻嘻~ 但係至少我終於有得揸~」Jennifer奸笑望住我...狡猾咁講!

你個可惡嘅Jennifer!咁得戚吖嗱!

「隆!」「哎喲!」Professor突然一拳轟落得戚嘅Jennifer度!

我忍住笑!我真係好想恥笑佢!

「你個衰妹咁得戚吖嗱?你同我好好咁照顧住阿恆佢吖知唔知吖?咪亂嚟吖!」Professor呢個表情!

明眼人都知佢係詐嬲啦!其實佢頭先嗰拳都冇出力...

係估唔到佢會幫我口姐~

「嘿嘿~ 我會嘅~ 阿恆可~?」Jennifer突然走過嚟繞住我...

佢好狡猾咁錫落嚟我道!我一時避唔切... 塊面俾佢強行錫咗啖!

「唉吔!怕咗你哋兩隻嘢!使唔使俾間房你哋兩個吖?」Professor失笑...

『欸... 不了... 我諗返去R904 Ok架啦。』我有啲怕醜咁講...

「嗯,我帶你哋兩個返去訓先... 都夜架啦。」Professor佢望一望時間...

原來而家都凌晨兩點... 點解我唔覺得攰嘅呢?

跟住我哋經地底行返去搭𨋢上R903,Professor間房...

Professor佢同我哋一齊合力搬一啲凳過去R904...

我哋用8張凳拍埋兩行... 咁樣整一張床...

另外仲有之前張病床... 其實都唔算係一張病床...

都唔知點解呢度會有張床啦...

「好啦你哋兩個今晚慢慢啦,我就喺隔籬房嘅姐... 唔 阻 住 你 哋 啦~」Professor你暗示啲乜嘢吖!!!?

我想講!我冇咁鳩痕囉!Professor你唔好亂諗嘢啦!

...

我無聊... 走過去門口附近熄晒啲燈佢...

我同Jennifer一齊坐喺R904入邊其中一張枱上面...

Jennifer伸一伸手... 攬住我個頭挨落佢道...

我哋兩個唔出聲... 喺R904望住維港嘅對面岸...

對面岸漆黑一片。

「你覺得佢哋而家過成點呢?」Jennifer細細聲問我...

『Ok啦,我見我上次打電話俾佢哋嗰陣... Angie佢都好似幾開心... 我諗佢哋相處得舒服,冇嗌交喎~』我仲記得上次...

Angie聽電話嗰陣好似同嗰個我哋喺山上唔覺意撞到嘅男仔一齊玩緊?我見佢哋兩個笑瞇瞇咁...

「嗯~ 我都希望係咁... 其實呢,我想令到佢哋照顧到自己。」Jennifer望住窗外嘅景色...

有人講過... 真正咁幫人,唔係就咁幫佢做一件事咁簡單...

係要教識佢點樣自己幫自己先啱。

而Jennifer就係想做呢樣嘢。

正所謂授之以魚不如授之以漁。

『咁Jennifer你...』唔通... Jennifer覺得自己唔會一世喺佢哋身邊?

「呢個宇宙仲好大... 好多嘢我哋都未探索過。我喺屋企嗰度仲有少少朋友嘅...」

「如果可以嘅話... 可能土壤樣本呢個外交風波解決咗之後... 我就應該會去第二個地方。始終XG島係佢哋嘅屋企,唔係我嘅屋企。」

「但係... 都要呢個朋友飛到過嚟地球先得架...」

『佢偷唔到太空船?你嗰陣點樣過嚟架?』我想慢慢了解下Jennifer嘅背景...

「嗰陣... 我其實係被人流放嘅。我一直都非常反對我哋嗰邊啲人去嘗試干擾藍星人嘅生活。呀Sorry,地球,地球。」

「但係我有話過你知啦,佢哋當你哋係玩具... 我就話,至少玩玩具,都要了解吓玩唔玩得先啦!一陣人哋有星球殺手嘅武器... 得罪錯人點算呢?」

「佢哋見我咁堅持己見... 我咁樣又無犯法... 既然我又咁心甘情願嚟藍... 地球... 佢哋都恨不得送走我呢個麻煩人。」

「而揸太空船... 係要經過嚴格嘅背景審查嘅。我哋太空船上面操作系統嘅Firmware係直接bind駕駛者。就算我想揸,都唔會俾我揸到。」

「原本陪我一齊嚟嘅拍檔...佢就係可以揸太空船嘅。 佢個名嘅拼音係A... A乜嘢呢...??」Jennifer掩住個頭...

『Jennifer,唔好太大力去諗,你嗰段記憶傷過嚟。』我唔想佢崩潰... 我知佢嘗試回想嘅話會好痛苦!

「嗯,我淨係記得... 佢係一個好明白我... 好照顧我同埋體諒我嘅男仔,我嗰陣好中意佢。」我聽完有啲呷醋...

「但係... 我唔知道嘅係... 原來條賤人... 佢同我嗰啲同類嘅心態一樣!佢都係當你哋係玩具!」

「你知唔知點解佢會對我咁好吖?係因為貪我係𡃁妹仔,冇拍過拖!易氹,氹兩氹就冧佢吖!」Jennifer有啲晦氣咁講!

「佢好識摸我嘅心態。佢明白我份人要嘅嘢真係好簡單... 你跟得上我嘅節奏,配合到我,唔會嫌棄我嘅思維太跳脫,同其他人唔同... 其實我就ok架啦~」原來Jennifer嘅擇偶條件係咁樣嘅...

『咁點解我...』

「我都唔知... 真係好神奇... 你同我係出奇地合拍嘅!我係從來都冇諗過,我會喺地球遇到一個好似你咁樣嘅人!」Jennifer咁樣一講... 我心入邊有啲輕飄飄...

「你係咪喺地球... 都係冇乜知心嘅朋友吖?」Jennifer細細聲咁問...

『嗯... 我同佢哋普遍嘅人嘅思維... 都唔同,就好似我脫咗節咁。』

「你而家... 有我吖。」Jennifer溫柔咁喺我耳邊講...

今次... 係我主動錫佢啦。

『Jennifer... 你唔會掉低我㗎可?』
更新到Chapter 106
唔知可以捱幾耐,但係照寫!
哎呀 唔記得推一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞