我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
今日好攰
聽朝先出文
支持
就快出文
更新到Chapter 68
琴晚未到12點就訓咗
Chapter 68 強烈譴責

「嘻!你同Erika講咩講得咁開心吖?」係Jennifer把聲,我仲聽得出佢好似帶有妒忌嘅語氣!

『嘩!嚇得我吖Jennifer... 咁快醒咗啦?』我聽到佢把聲嘅反應就好似自己俾人揭穿咗做緊壞事咁...

「我哋研究緊呢張圖姐...」Erika指住Jennifer個mon上面BBC嘅衛星相...

「咦?又燒多兩隻...?但係點解一隊咁大規模嘅艦隊,咁大個formation... 可以比人打鴨仔咁打嘅呢?照計有導彈驅逐艦喺度,佢哋應該可以攔截到攻擊架喎...」Jennifer喺度望住張相...

『或者PLA嘅海軍無我哋想像中咁犀利?就算佢呢隻航空母艦咪又係紙老虎!』我冷笑兩聲!

「咇!」Jennifer部電腦收到啲notification?

「你閹人見記者...」乜鬼嘢嚟架?!

Jennifer打開咗嚟睇... 係NTV新聞台嘅直播...

只見畫面背景掛住一大幅紅色旗,下面掛住紫荊花旗...

有一個八字眉,鬚根未剃乾淨,對眼好似未訓醒嘅人走咗上講台...

屌,真係成個太監咁,唔怪得叫你閹人...

「各位晚安,市長而家見記者,首先市長會發言,跟住稍後問答環節回答記者嘅提問...」

跟住個太監就開始講嘢...

「近日,某國港島區嘅分離份子不停地作出挑釁行為... 包括...」個太監身後嘅紅旗畫面變左一張圖...

「砲轟鯉魚門海岸, 對住九龍半島開炮,甚至攻擊,挾持我哋忠誠勇毅,嘗試登陸談判嘅部隊。此舉危害某國XG嘅百姓安全... 某國XG政府表示強烈譴責有關...」佢show咗一張ICAC開炮攔截飛彈嘅相...

但係影到好似我哋開炮打九龍半島咁!

跟住再影鯉魚門果邊嘅SPG車俾人炸毀嘅一刻...

痴線,根本就夾硬屈!明明係佢哋發射導彈過嚟先!

好明顯係有心陷害我哋!

「我希望大家明白,我哋想用和平,克制嘅形式去處理大家嘅分歧... 但係面對挑釁同埋危害百姓安全嘅行為,我哋逼不得已之下先會使用武力。」一派胡言!

「最後,某國港島區嘅百姓請你哋望清楚,呢個就係鼓吹分裂主義嘅首領。」個畫面突然顯示Jennifer嘅身影!

係北角海傍果陣佢比無人機影低嘅!

但係好彩Jennifer果陣帶著防毒面罩,影唔到佢個樣!

「好,提問時間... 右手邊白色衫果位女記者...請先報上你嘅傳媒機構,然後問問題...」

「Mr Yim, BBC News, This morning we have witnesses...」有個BBC嘅女記者用英文問...

只見個太監眉頭一皺,同台下嘅工作人員打咗個眼色...

「提問環節完畢,多謝晒咁多位傳媒朋友出席。」吓?未答喎!問都未問完喎!咁就完咗?!

仲有... Jennifer比人點咗相!我好擔心咁望住佢...

Erika嘅表情都唔好得去邊...

「由聽日開始,我地要更加小心留意有冇無人機。佢哋除咗會發射腦聯嘅信號之外,仲會影我哋相... 唔可以再比佢哋攞呢啲所謂嘅證據嚟誣捏我哋!」Jennifer有啲唔高興咁講!

『痴線,根本夾硬屈架喎!明明係佢哋開炮先,我哋先出於自衛去攔截!』我非常之唔忿氣!

「係咁架啦,我哋只能希望仲有人嘅眼睛係雪亮架啦...」Jennifer嘆咗一口氣...

「但係而家咁樣,似乎有神秘嘅部隊攻擊PLA嘅海軍... 打亂咗佢哋嘅陣腳... 所以先要靠呢個記者會嚟令到香港島嘅人反我哋。」Erika喺度分析...

「咁至少而家煩少一樣嘢先啦... 唔使再望實個雷達,時刻戰鬥狀態咁...」Jennifer似乎都厭倦長期精神崩緊...

「好啦,我出返去先,唔阻住你哋兩個啦...」Erika都好識做咁...

「Erika,順便同佢哋講埋戰艦件事。」Jennifer喺佢臨走前提佢...

「呵欠...」Jennifer打咗個大喊路...

「訓囉?」Jennifer斟緊嘢飲比我...

『嗯...』我都開始有啲睡意...

唔知點解過咗嚟之後,每日都好攰...

...

...

...

與此同時:

「咯咯!」有人敲敲R903嘅大門...

我立即撳咗兩個制,然後收埋joystick,再拎返隻mouse出嚟扮做緊嘢!

「進來!」我用蝗語講...

一個高到190嘅中年男人急急腳入咗嚟...

係我喺電子工程果邊嘅拍檔...

『閂門!』我緊張咁講,然後立即熄咗我部電話!

我打開夾萬,示意佢比埋佢部電話我,我將兩部電話放入夾萬。

我再打開VLC喺度播古典音樂,確保間房就算比人裝咗竊聽器都未必會聽到我講嘢。

儘管我之前已經檢查過晒。

「我啱啱睇咗BBC,南海單嘢係咪你做嘅?!」佢開門見山咁問...

『你覺得呢?』我幽幽咁問...

「隆隆...」就算開咗音樂,我都聽到無人機喺附近嘅天台降落嘅聲... 似乎一切順利。

「但係洗唔洗幫佢哋幫到呢個地步吖?!你知道萬一我哋比某國發現咗嘅話,實入再教育營架喎!」190拍檔佢好緊張咁講!

『哼,我都係過去影幾張相咋嘛~ 唔好忘記,我哋係宣誓效忠某國,幫某國做緊航空研究架嘛~』我語帶諷刺咁講...

『你如果真係怕有風險嘅,你可以隨時退出吖。』我攤開雙手咁講...

『但係你要明,我為咗佢,我無辦法。』我都有啲憂傷咁講...

「佢嘅情況唔樂觀?」190拍檔佢都關心呢樣嘢...

『唉,佢嚟咗香港之後似乎缺乏咗某啲營養... 香港嘅食物無呢隻營養。我一直研究緊點樣人工合成出嚟,但係要用好多經費去買儀器。更何況你應該知道我唔係讀bio架嘛!』我指一指身後果堆食物製造儀器...

「你帶埋佢去外國咪得囉... 香港啲嘢唔啱食嘅話~」190拍檔佢好輕鬆咁講...

『你無女朋友係唔會明我嘅感受架啦...』我趁機恥笑佢仲單身!

唉... 問題係我女朋友根本就無辦法出境,如果咪我都帶走咗佢好耐啦...

「為女死為女亡咪就係你呢啲人囉~」190拍檔佢恥笑返我!

『唉,你哋啲凡人係唔會明白我同佢嘅關係架啦~』我都費事同佢拗!
與此同時之後嗰啲係講教授?
比咗咁大個提示你...
你覺得呢?
同一個人但唔同時空,所以先有熟悉的感覺
細心啲留意下佢哋嘅對話
陣間有野做,星期五嘅文提早而家出
更新到Chapter 69
個人近排好頹 文都無寫過...
個場景好浪漫
連你都
呢一個scene我諗咗好耐架啦
想像到,好正呀
隔離仲要有Jennifer
不過我就奉勸你唔好對Jennifer太多幻想啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞