我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
Chapter 105 訓練(中)

Professor佢拉我去另外一邊... 呢度個mon個鏡頭係用第三人稱嘅角度望住F-35!

「啪!」Jennifer大力咁將左手嘅油門推到最盡,嘗試加速撇甩支導彈!

Professor佢擰擰頭... 只見F-35嘅引擎噴出大量火光!

Jennifer啟動咗Afterburner!

Jennifer嘅右手突然大力一拉!F-35不停哋打側轉圈!

我明啦!Jennifer嘗試利用速度同埋不停改變方向嚟擾亂支導彈?

跟住只見Jennifer突然將F-35向下俯衝,直飛向大嶼山!

佢係嘗試用大嶼山嘅山勢嚟令到支導彈撞落山!

Professor就繞埋雙手,一副食花生咁嘅樣...

我嗰邊嘅畫面見到飛機嘅後方有個光點追著架F-35...

只見Jennifer就快成功駛過大嶼山嘅山脊之際!

「碰!」畫面顯示導彈擊中F-35爆炸,Jennifer嘅眼前嘅畫面變黑!

Jennifer佢除咗頭盔,面上嘅表情就好似鼻碰到灰咁...

以Jennifer咁好勝嘅性格,咁樣俾Professor擺咗一道,肯定好唔爽。

「點吖?」Professor佢幽幽咁問Jennifer...

「我覺得我死得不明不白。」Jennifer有啲沮喪咁講...

「首先,你頭先做嗰啲動作... 如果你喺架真機上面嘅話,晨早就俾啲G-Force整到暈咗啦。」

「跟住,你未搞清楚頭先嗰支係乜嘢類型嘅導彈。F-35係隱形戰機,某國製嘅雷達一般嚟講都好難lock到佢。你頭先有冇聽到Radar Warning Receiver響吖?」

係喎!我明啦!Jennifer用嘅戰術係對付雷達追蹤嘅導彈!

但係頭先追住佢嘅... 睇怕係熱力追蹤導彈!唔怪得我好似覺得差咗啲嘢...

加上Jennifer開Afterburner,引擎露出大量火光!

佢變相將自己隻F-35變成一隻大標靶!

「冇。」Jennifer如實回答...

「你頭先面對嘅係IR Homing嘅地對空導彈。正確嘅處理方法係收油門,放Flares,然後改變方向。」Professor細心咁解說...

同時隻手喺度比畫住Jennifer應該做嘅飛行姿勢...

「嗯,陣間俾我試多次。」Jennifer似乎唔忿氣...

「到你啦阿恆。」Professor拍一拍我膊頭... 示意我坐上駕駛座...

我慢慢行埋去... 心裡面不禁有啲緊張。

我以前有玩過XPlane 11... 有時亦都會玩吓Infinite Flight咁...

之前仲好中意玩War Thunder... 不過就未玩到噴射機...

但係一部Full Size嘅Simulator... 我真係未試過...

我坐上駕駛座... 綁好安全帶...

Professor幫我戴上頭盔...

嘩!F-35嘅頭盔就好似AR咁樣!我望到邊,啲資料顯示就會跟住我對眼嘅方向!

我眼前再次出現機場嘅畫面...

我認真望下駕駛倉嘅Mon...

一共有兩個正方形Mon... 左邊係顯示航道同埋架飛機見到嘅嘢... (Tactical Situation Display)

右邊係我嘅武器欄... 原來我仲可以撳啲掣,改下排位都ok嘅!又真係幾方便!甚至仲容易過揸波音737!

「同頭先一樣,起飛。」Professor佢喺我側邊示意我起飛...

頭先睇咗Jennifer點樣操作之後,我大概有啲頭緒。

我將油門推到盡,跟住右手輕輕一拉...

F-35緩緩升起... 我左手伸前控制收起個起落架,然後收油...

「嘟嘟嘟嘟嘟!嘟嘟嘟...」我左邊嘅Mon突然有嘢喺度閃!

Radar Lock!竟然!隱形嘅F-35都鎖定到?!

今次唔係熱力追蹤導彈啦!

有一個紅色正方形喺度閃緊!應該係代表地面嘅SAM Site... (Surface to Air Missile)

「Missile Launch!Missile,6 O'Clock!」係防空導彈?

紅色正方形附近多咗個紅色箭嘴同埋紅色線!

「正常嚟講,好難鎖定你嘅,但係如果你真係咁唔好彩嘅話,點算呢?」Professor佢喺身邊幽幽咁問我...

我知道邊個發射... 而家RWR顯示,雷達信號來源係SAM Site... 唔係嗰支導彈...

換言之就算我用Chaff(雷達干擾影像)都唔會有效。

「啪!」我猛然將F-35加速!我再留意導彈飛過嚟嘅方向...

導彈係唔會向住你飛嘅,導彈會向住你前面嘅方向飛!

因為佢要做嘅嘢係盡快攔截你,所以佢會估你一陣會飛去邊個位置,然後預先飛過去嗰度捉你!

我不停地拉著F-35右邊嘅控制桿,然後圍住機場不停地用S字型打圈嘅方法!

咁樣支導彈就無辦法準確咁攔截到我啦!

我等支導彈就快飛近我之際... 我扭!

我再扭!支導彈就不停地嘗試追,但係每次差唔多追到我嗰陣我就改變方向!

Professor佢繞埋手... 使咗個眼色...

「唔錯... 呢個戰術幾有諗頭吖... 不過...」Professor佢竟然讚我?

「Missile Launch!Missile,6 O'Clock!Missile,4 O'Clock!」可惡!多咗一支追著我!

而家有兩個紅色箭嘴喺我嘅機後!

乜Professor你咁矛架?!見我玩得掂就整多支俾我嘆吖?!

我望一望頭盔嘅顯示器... 而家架F-35突破咗音速!

已經去到1.3馬赫!仲係甩唔到嗰兩支飛彈!

如今我不停地扭嘅戰術冇效啦!因為有兩支導彈喺不同角度追著我,我避到一支都避唔到第二支!

我孤注一擲!陸基雷達係有死穴嘅!通常佢哋都無辦法望到低過自己嘅嘢!

因為地面同埋海水反射出嚟嘅雷達信號會有好多干擾!個原理就好似我哋會望到海水反光一樣!

我將機頭大力向下擺,同時推盡油門!

Professor佢滿意咁一笑...

「碰!碰!」我眼前一黑!

始終F-35都係俾導彈擊中!我只係捱得耐過Jennifer少少...

我垂頭喪氣咁除頭盔同埋解安全帶...

「阿恆,你同Jennifer兩個真係好似...」Professor佢若有所思咁講...

「『嗯?』」我哋兩個都專心咁望住Professor...

「你哋有飛行嘅膽色,但係忽略咗一樣嘢。我話知你哋嘅飛行技術有幾高,架機飛得有幾快... 記住一樣嘢:導彈係永遠都飛得快過你。」Professor佢嚴正咁講...

咁我明白啦!頭先我一味喺度嘗試甩支導彈,慢慢都冇發現到其實自己就快被追上...

「至於阿恆,如果頭先只係得一支導彈嘅話... 你有可能走得甩。你用嗰個方法,的確可以不停消耗導彈嘅燃料。但係現實嚟講... 到時PLA有成隊陸軍嚟對付你一架F-35,你覺得淨係會射一支咁少咩?」Professor托一托眼鏡...

「至於你最後使出嘅戰術,我不得不佩服你嘅勇氣。你嘗試利用陸基雷達嘅死角,打算飛向接近水面嘅高度嚟令到雷達無辦法睇到你。但係你一個唔小心... 就會機毀人亡架啦。」Professor嘅嘴角稍為揚起... 仍然語重心長咁同我講...

佢連我心入邊諗緊嘅戰術都估到... 我真係甘拜下風!

我服輸啦。

「好啦,繼續輪流訓練...」跟住又到Jennifer坐上去...
導彈係永遠都飛得快過你
教授講得啱

但係英國同日本好似合作整緊架高超音速飛機,咁就可以快過導彈
導彈唔需要有G-Limit
就算你飛機快都好,你無辦法好似導彈扭咁快
無人機咪得
airframe 大 都係有structural limit架
星光可以打到五千米
而家stinger就低空,
星光中空,
s300高空
咁係嘅,但係speed limit夠嘅話,佢就咁飛都夠玩
要keep住運俾佢哋先得
SR-71迴避導彈嘅方法:加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞