我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
更新到Chapter 103
Chapter 103 搜

『喀... 喀...』我哋而家行到上6樓... 但係我已經喘晒氣...

雖然Jennifer佢唔係非常重... 但係孭住成個人上樓喎!

你估我係消防員咩...

「嗚... 阿恆... 你係咪攰啦?」Jennifer喺我耳邊問我...

『嗯。』我其實就快行唔郁...

Jennifer佢用一用力,我拖住佢繼續行...

「隆... 隆... 隆...」我聽到樓下Podium道門... 俾人撞?!

「Sabrina,抬佢上去!下面唔會捱得耐!」Professor佢都聽到聲響,皺一皺眉頭。

跟住Sabrina直接公主抱咁抱起Jennifer,起勁咁跑上去!

Professor拎起電話一望...

「A Core入口,大量PLA,重兵。」Professor佢原來check緊CCTV!

我急急腳行到上9樓!Sabrina已經喺上面等緊我哋,佢拖住Jennifer...

又幾奇怪~ Jennifer竟然肯俾佢拖都有呢?

跟住我哋第一時間入Professor間office...

只見佢枱面有一盒盒12 Gauge子彈喺度...

Professor佢慌忙收拾!

跟住佢打開地下其中一個暗格,拎晒暗格所有嘢出嚟!

暗格個位... Jennifer啱啱好可以訓落去...

「Jennifer,你訓住呢度先... 冇辦法...」Professor雙手合十,有啲唔好意思咁講...

「嗯。」Jennifer踎低身,跟住捐咗入去...

跟住Professor閂返個暗格...

「你哋兩個,我真係唔知點樣感激你哋好...」Professor誠懇咁同阿謙同埋Sabrina講...

「客氣啦葉Sir~」阿謙佢輕鬆咁講...

「部HPLC我可能還唔返俾你哋啦,而家咁嘅勢... 咦?」Professor佢望住CCTV畫面...

只見啲喪屍停止咗撞門嘅動作...?

應該係腦聯嘅信號改變咗?

「你哋兩個,即刻落去!跟住佢哋走最安全。」Professor指住下低堆喪屍...

佢哋兩個放低武器隨即奪門而出!

Professor佢不慌不忙咁收拾我哋頭先嘅武器...

跟住佢坐咗喺電腦枱前面慢條斯理咁喺度睇緊啲嘢...

係閉路電視畫面... 只見PLA已經去到Block N對出嘅空地,佢哋等緊啲喪屍散開...

而佢哋手上全部都有長槍!我認到其中一啲係QBZ-95!

「阿恆,搵啲嘢做下,不如玩吓模型吖~」Professor佢遞咗其中一隻無人機嘅模型俾我...

『吓?』呢個時候,我哋其實係等死或者等俾人捉走架咋喎...?

Professor你好似無招勝有招咁... 完全唔驚嘅?!

「反正佢哋都係上嚟架啦~ 就算你拎起槍都唔會夠佢哋打。就算係我支Benelli M4都唔會夠咁多人打啦係咪?」Professor佢完全唔驚咁講...

咁我唯有... 拎起模型望下啦... 我拎住架無人機嘅模型...

原來Professor佢係預先3D Print出嚟... 我見佢仲好仔細咁上埋模型油...

「咯咯咯咯!」係用硬物敲打木門嘅聲音!

一聽就已經知道來者不善...

「進... 隆!!! ... 來...」Professor都未講完... 門就俾人粗暴咁轟開咗!

只見出面一隊着住全黑色裝甲,揸住QBZ-95自動步槍嘅PLA喺門口,中間呢個似乎係高級啲嘅...

「博士,我是隸屬西九龍分隊的PLA,現在根據XG根本法附件四所賦予的權力,依法搜查你的單位!」個高級啲嘅長官對住Professor佢一輪嘴咁讀出嚟...

「做咩姐?上次你哋搜完我間房,整亂晒啲嘢我都未同你哋計... 又嚟?」Professor佢不慌不忙咁企喺收埋Jennifer嘅暗格嗰度門上面...

「沒有辦法,博士。現在我們懷疑有非常危險的殺人GD份子潛入你身處的樓層。我們必須加大力度徹底搜查,揪出GD頭目,把她依法懲治!」個PLA長官都係堅持要搜...

「唉,你搜還搜,你阻住我research吖長官。仲有你唔好嚇親我啲學生先得架... 我哋都係幫緊國家辦事姐...」Professor佢一度講...

但係長官佢面不改容。

「唉... 俾你搜啦,不過你哋班友小心啲,唔好整爛我啲儀器吖!我費事你哋份糧賠唔起咋。」Professor繼續企喺原地同啲長官講,同時示意我企喺佢側邊...

個長官望咗Professor兩眼... 再望一望我...

然後示意佢嘅部下全部入房...

跟住佢哋手忙腳亂咁喺度翻找啲櫃桶吖... 睇下啲儀器吖...

跟住又有啲拎住啲唔知咩探測器喺度隊嚟隊去...

有啲就喺度研究Professor部電腦...

「為什麼會登入了校園的閉路電視系統?」個長官突然指住個mon問Professor!

吓?!Professor冇鎖電腦?!

「嘩,我望見下面操場好似暴動咁嘅款,所以都係保障下自己安全,望住姐... 同埋我係有Access架喎長官~」Professor佢真係完全唔怯咁講...

佢哋依然唔放棄,有啲就喺度研究Professor啲槍...

有啲就好奇咁打開啲儀器喺度望係咩嚟...

成班懵丙,根本連自己搵緊啲乜嘢都唔知!

呢間房嘅構造,恐怕佢哋冇太多認知。

「長官!沒有發現。」班蛋散同個高級嘅長官匯報...

「博士,有沒有見過這個女孩?」個長官手上拎住一個類似手提式嘅Projector,投射咗Jennifer個立體影像出嚟!

只見Professor佢突然雙眼發白!跟住作勢衝埋去個影像!

「我要捉!!!我要捉吖!!!」Professor佢失控咁撲埋去其中一個士兵!

痴線!點會咁樣架?!Professor佢唔係話佢唔會受到腦聯影響嘅咩?!

「轟!」個長官一腳踢向Professor,搞到佢痛苦咁跌喺地下!

「夠啦,沒見過就罷了。同志們,走吧。」個長官揮一揮手,頭也不回咁行出R903...

「真不明白為什麼我們的國家會聘請這種怪人...」堆傻鳩部下都跟住佢哋嘅長官走... 臨走前拋下一句。

「碰。」佢哋粗暴咁閂門!

「屌!又搞亂我間房... 咳... 咳!」Professor面上嘅表情回復正常慢慢企返起身,跟住喺度爆粗鬧人...

『Professor,你... 還可以嘛?』我知我問呢條問題... 如果佢根本唔係理性嘅話其實冇意思...

「連阿恆你都覺得我癲咗呢~ 姐係work啦嘿嘿~」Professor佢望住我,怪笑兩聲!

原來係扮出嚟嘅!扮癲扮喪屍!

高招,高招!真係估佢唔到!

「等佢哋離開咗R Core之後... 我哋今晚大把嘢忙。」Professor佢即刻坐返上電腦枱嘅位置,稍為整理一下枱面,然後繼續望住R Core其餘樓層俾人搜嘅情況...

今晚有排忙?只見Professor佢喺度打緊字...

我好奇咁過去睇下... 呢個係Protonmail...

Dear...

Samples are ready. Delivery is only possible by air lift.
Please advise for further actions.

Regards,
Prof. Y

「等PLA離開R Core之後,我哋三個要去另外一個地方,你哋今晚要學多一樣嘢。」Professor佢認真咁同我講...

『吓?』我有啲迷茫... 我仲以為過咗嚟玻璃大學就暫時可以settle down添...

「我要你哋兩日之內學識揸F-35。」Professor佢指住天台嗰部F-35...

吓?!!!

唔係掛?!
教授究竟點收埋f35
f35照計肉眼望到㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞