我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!(2)

992 回覆
7 Like 4 Dislike
恆仔型到仆街喎
喺Jennifer眼中先係咋
咁勇敢,我諗多數女仔都會覺得型
更新到Chapter 88
Chapter 88 遙距防禦!

「無可能架喎... 明明我所有嘢都計算好咗!點解會係彈道導彈架?!」Professor佢懊惱咁講...

『Professor,海防果邊有激光防禦系統喎... 上次有20支巡航導彈都冇事...』我記得Jennifer仲好High咁係咁射啲導彈落嚟...

「阿恆,你未讀Aerospace你唔知咋!之前嗰啲巡航導彈係以低過1馬赫嘅速度飛行嘅... 今次嗰啲係14馬赫吖!Mach Number = v/√gamma*R*T吖!換言之,14馬赫如果喺海平面嘅話... 14*√117325...」Professor佢一輪嘴手忙腳亂咁講...

「係超過4.7公里每秒!我仲未計有幾多個MIRV(Multiple Independent targetable Re-entry Vehicles)!」Professor佢飛快咁喺鍵盤上面撳...

「Angie,即刻同我開uplink,我要access海防嘅防空系統!」Professor佢對住鏡頭緊張咁講...

「可以,不過我要verify你嘅身份,Jennifer教我嘅。」Angie呢個時候你仲做呢樣嘢!?

我正想拎起支mic話佢,誰知Professor佢單手撳住我!

「可以嘅,望一望你嘅OTP,106116,對下啱唔啱?」Professor佢不慌不忙咁講,佢望一望手機...

「Ok,呢度transfer比你。」Angie撳咗啲嘢...

「好,呢度我take over,趁仲有時間你哋快啲落B7迴避!阿妹,你都係!」Professor佢面色凝重咁講!

『Professor... 你打算?』佢叫埋大本營嘅人去迴避...?

「阿恆,你應該記得海防基地嗰度有S-400架啦?」Professor佢無望我,右手用mouse開咗幾個畫面出嚟...

跟住開咗幾個武器欄...

『嗯,我記得。』有雷達車... 有導彈車...

我見到畫面閃一閃,出現咗我同Jennifer之前睇日出嗰度嘅雷達車!只見正方形嘅雷達慢慢開始轉動...

「Cheese Board 同埋Grave Stone最多可以target到14馬赫嘅目標。但係DF-30導彈... 我都只係聽聞過...」Professor佢心有餘悸咁講...

「你等等,我而家Upload緊連接激光防禦果段Code... 我之前手痕寫好咗... 但係我真係冇諗過要用,所以一直都冇幫佢哋update!」Professor佢撳咗個制... 然後雙手合十咁祈禱...

我見到所有嘅系統暫時顯示Offline...

跟住呢度寫住Remote Firmware Update...

嘩!一陣update到一半冧咗,咪大鑊?!到時所有嘢都用唔到喎!

Professor你竟然夠膽而家冒呢個險...

「吖!搞掂!嗱!我真係希望我新寫嘅firmware work啦...」Professor佢自己都似乎信心唔大...

「恆,過嚟。我要你幫手睇住Cheese Board。Grave Stone同埋Cheese Board呢套雷達系統,本身應該要至少3人先run到。我已經盡力簡化咗好多程序,但係我未整完嗰part嘅code,而家仲要你幫手。」Professor佢喺書枱嘅櫃桶攞咗部手提電腦出嚟比我...

咦?點解呢個型號... 咁似...??

Professor佢好快登入咗,跟住開咗個程式... 交咗部機比我!

呢個版面同之前喺ICAC用嗰個差唔多!

「吖恆,你呢度係控制Cheese Board雷達嘅。Cheese Board係搜索雷達,搵到目標之後就會交俾我嘅Grave Stone去對準同埋攻擊。但係,彈道導彈可以攔截嘅時間有限。一但錯過咗最佳攔截角度就無架啦!」Professor佢一度解釋...

咦?我見到Tracking嗰欄有嘢?

『Professor,係咪呢個?』我指一指我果個Screen...

「嘩!咁快?!係呢個吖,快啲撳!」Professor見到之後嚇一嚇,指住我示意我快啲撳!

我即刻撳落去,Track!

TRACKING 1416!

「嘩... 班痴線佬!中程彈道導彈都玩到成15馬赫... 拜託拜託... Grave Stone你真係要生生性性吖... 我唔想你真係變GRAVESTONE吖...」Professor佢嚇到喺度自言自語... 同時撳咗幾個掣...

大佬吖... 你GRAVESTONE呢個gag真係唔好笑吖今次...

咦?我見到外面好似閃一閃電...

又閃一閃...?「轟隆!」突然傳嚟行雷嘅聲!

就好似上次咁樣!

咦!仲有嘢TRACK到??

仲有四個目標... 我即刻全部都撳TRACK!

只見出面繼續「閃電」!激光炮嘅威力勁到連九龍呢度都見到!

咦?只見閃電冇停過...?

「啪!」「頂!吖恆,你TRACK果隻係CHAFF*嚟!」Professor佢激動咁拍枱鬧!

『噢!對唔住對唔住!』我連忙道歉!

「EYES ON YOUR SCREEN!」Professor佢命令我!

我繼續望實有冇目標!

「留意右邊嘅information欄。佢會話你知速度同埋RCS!GRAVESTONE同一時間最多可以應付6個目標,捉晒最快同埋最近嘅目標出嚟先!」Professor一度講,我一度研究個版面!

Ok!大概明白佢講乜嘢!

咦?又嚟!我今次細心一睇!然後再TRACK!

與此同時:

「點吖?我都係叫你話我知究竟首領係邊個姐~ 乜你咁殘忍架咩?為咗保住個冷氣軍師,諗住犧牲晒你嗰班連發生咩事都未知嘅隊友吖?你忍心望住你一手栽培嘅後生仔女死晒咩?」把可惡嘅聲音用嘲諷嘅語氣喺度講...

「你睇下~ 都差唔多夠鐘架啦~ 我俾條路你唔揀... 敬酒唔飲,係要飲罰酒嘅~ 原本你肯乖乖哋講俾我知咪無事囉!不過... 哼哼... 無論你肯唔肯講都好... 你始終都係會講我知架啦...」把聲繼續喺度講... 儘管Jennifer一直好嬲咁望住佢...

「轟隆... 轟隆...」出面傳嚟行雷嘅聲...

Jennifer佢唔出聲... 慢慢流眼淚...

「嗚... 係我對唔住你哋...又係我自私... 我嘅自私... 累死晒大家... 我又再次... 累死人... 今次累死晒所有人...」Jennifer心入邊喺度喊緊...

「阿恆... 對唔住... 我辜負咗你對我嘅期望... 我辜負咗大家再一次對我嘅期望... 我真係好自私...」

「再見啦... 希望你可以搵得返Jenny... Jennifer我冇面愛你...」

Jennifer心入邊閃個一個念頭... 佢深呼吸...

Jennifer佢伸出舌頭... 然後大力一咬!

「你!可惡!立即制止她!」把狡猾嘅聲突然變得慌張!

「啪啪!嗚!!!」當場出現打鬥同埋慘叫嘅聲!

「軍醫!立即施打鎮靜劑!我們不可以讓這個丫頭自殺!一定要送到屯門!」

返黎R903:

「阿恆,支Laser你同我搞搞佢,我想增強火力。」Professor指示我開第二個Screen...

我同一時間望住有冇目標...

另一邊就喺度睇緊水泵嗰度啲嘢...

等我平時仲以為Jackey個位好輕鬆,幫手開下掣咁!

原來咁複雜?!死啦,如果冇記錯...

我應該係叫佢哋駁條喉喺個海度兜個圈嘅...

我重新reload基地嘅設備圖... 可惡!又有目標!

我即刻轉過去鎖定先!

「阿恆,Laser已經上到150度啦,而家又多六個目標,你好快啲處理啦!」Professor佢催促我...

同時我又見到出面閃電咁!

咦?!見到啦!EXTERNAL HEAT EXCHANGER PUMP!

我再望一望... 可惡!

耗電量就快超出負荷,唯有熄晒武器以外嘅電先...

我唔想陣間搞到燒電纜或者電池!到時就真係大停電架啦!

Generator推到最盡... OK!

呢個... 再開泵!咦?! 仲有目標?!

你班痴線佬究竟射咗幾多支彈道導彈吖!

「咦?有改善,而家維持到130度... 等我試下...」Professor佢嘅語氣稍為放緩...

「嗡嗡嗡!吱吱吱啪啪!轟隆!」只見R903望出去對面海,出現一道灼熱嘅白光!

就好似一把巨型嘅激光劍咁樣,喺空中不停地揮揮揮!

痴線!呢個mode我從來都未見過!

我再望一次Cheese Board搜索雷達...

乜嘢都無晒啦!

CHAFF:雷達干擾影像,一支彈道導彈入邊會有多個彈頭(MIRV),有啲彈頭係真,有啲係假。目的就係要干擾同埋突破對方嘅防空系統。
型果個係Jennifer
更新到Chapter 89
用javelin 我驚成架嘢收檔
60蚊買袋8公斤嘅米就夠食兩個幾月,
然後一袋30蚊嘅三色豆夠食三個禮拜,
一袋30蚊嘅薯仔又夠食兩個禮拜,
一包10蚊腸仔都可以食一個禮拜
咁成本就係60/8+10+15+10≈42
唔計腸仔,就係和尚的日常膳食。。
我而家keep到有70公斤
肌肉一樣喺度
而且三色豆有齊哂啲基本維他命咖喇,所以都健康
唔錯嘅推斷吖
你跟得上我嘅節奏啦
鋼條身型
究竟點樣頂的...
我係食唔到飯嘅人
一定要食pasta
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞