[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online 4.0 歡迎新巴絲加入

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有無用緊白魔手足分享下啲花傾向用定唔用好
同埋70lv 果招有咩用?群補?

幫推

啲花點用
新手入坑 日文苦手 唔知有冇down錯!PS4

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

但儲花唔用會有減CD buff
知唔知手制點樣set禁X正係target怪,唔target人

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

唔係,係儲完花之後出某D技,會根據你有幾多支花黎決定招技減幾多%
知唔知手制點樣set禁X正係target怪,唔target人

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

唔係,係儲完花之後出某D技,會根據你有幾多支花黎決定招技減幾多% CD
強迫症
解主線同時要解哂支線先去下一張地圖
好撚柒多任

Thanks
強迫症
好撚柒多任

可以玩到2046
強迫症
好撚柒多任

勇者
我玩到30lvl就無咁做了
強迫症
好撚柒多任

勇者
我玩到30lvl就無咁做了

我54了
新手加入
Pc ps4都有 用邊個玩好D

香港應該邊到入手隻Game
新手加入

睇你PC勁唔勁
PC勁緊係PC玩

PC就STEAM買
新手加入

我都係玩左一個月唔夠,個人建議PC夠力既話就用PC
因為一來隻GAME好多技,用手制都幾難禁
二來揀TARGET既時候用手制逐個轉都比較考技術
三來就係打字,PS4就算有KEYBOARD都係比較難打中文/日文
移動+轉視角方面手制其實好少少,但係都難以彌補上面缺點

買GAME PC應該STEAM最抵,PS4就PSN方便
要實體版就可能要去信和搵下
好迷惘 想問係咪唔係一開始就揀咩職?
好迷惘 想問係咪唔係一開始就揀咩職?

係,不過15lv就可以任轉

講下我的意見,個個人唔同無話岩定錯同最好
我成日都「抄」另一隻補的打法

首先講花前要知d花點來
花係由ケアル[小回](50%)同ケアルラ[大回](100%)而生出來
(註;官方以確認bug係如果受傷一刻同時補番係唔會開到花,所以要等fix )

最多可以疊3花
花的作用只係對以下4招的CD時間有影響
1花 減4% 、2花減10%、3花減40%
影響的招分別係
アサイラム[地版罩]、アサイズ[瞬範圍補]、テトラグラマトン[單體瞬補]、ディヴァインベニゾン[假石皮]

前面3招唔特別講
特別抽ディヴァインベニゾン[假石皮]來講。
佢同其他3招唔同,其他3招無花都出得
呢招係最低限度要有1花先用到

咁講實際應用啦

3 花我自己首選點都會放落アサイズ[瞬範圍補]上
佢的性能夠高可以講係攻守一體
所以有花我點都放落呢招

其次係ディヴァインベニゾン[假石皮]
呢招雖然好短時間
不過係一塊15% 的盾(最舊果隻石皮16%
不過只係用來幫個坦,在受重擊的時間減輕一下
好似豪神果下海嵐斬有花的時候
アサイス又未CD完咪放個盾比坦囉
35000千血的坦多左5000左右的盾真係有時會救命的

然後アサイラム[地版罩]
其實玩白魔心臟夠強(隊友都係)
係唔洗成日馬上補到滿一滿
アサイラム[地版罩]同另一下群補一樣
會令隊友在AoE 同AOE 之間慢慢回滿
當然只限心理壓力高的隊友
有d人驚死果d 少左血會亂的
你都係打滿佢就算滿血

最後排名的テトラグラマトン[單體瞬補]
因為用得呢下多數救命
或者係你懶得唱一下來補對方以避斷左自己個輸出
無論邊個情況都係分秒必爭時有無花我都唔care 了

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

唔係,係儲完花之後出某D技,會根據你有幾多支花黎決定招技減幾多% CD

70lv 果招有咩用?好似唔只群補咁簡單
新手加入

PS4藍店有得買
強迫症
好撚柒多任

除非你真係睇支線故事
否則真係浪費時間
副本打一隻雜醉都六千exp 起跳
為exp 打支線

幫推

啲花點用

出某D技會自己消耗D花

70lv 果招有咩用?好似唔只群補咁簡單

我眼中的廢技
未係完全無用,但唔會覺得係一個安定同可靠的技能

首先講下呢個技的特點
70之後每當你用ケアル或者ケアルラ,就有20% 機會幫人上一個30秒的buff
當有左呢個buff 之後,你就可以用70級果招去做一下零mp的瞬補
個補量大概係ケアル的90%左右
聽落唔錯,但你首先係幸運之神,可以經常中到呢20% 的機率
又或者,你乜都唔做剩係對個目標不停出ケアル或者ケアルラ

呢招我唯一的用途只係唔覺意刷到出來就求其找個位放左佢就算

講下我的意見,個個人唔同無話岩定錯同最好
我成日都「抄」另一隻補的打法

首先講花前要知d花點來
花係由ケアル[小回](50%)同ケアルラ[大回](100%)而生出來
(註;官方以確認bug係如果受傷一刻同時補番係唔會開到花,所以要等fix )

最多可以疊3花
花的作用只係對以下4招的CD時間有影響
1花 減4% 、2花減10%、3花減40%
影響的招分別係
アサイラム[地版罩]、アサイズ[瞬範圍補]、テトラグラマトン[單體瞬補]、ディヴァインベニゾン[假石皮]

前面3招唔特別講
特別抽ディヴァインベニゾン[假石皮]來講。
佢同其他3招唔同,其他3招無花都出得
呢招係最低限度要有1花先用到

咁講實際應用啦

3 花我自己首選點都會放落アサイズ[瞬範圍補]上
佢的性能夠高可以講係攻守一體
所以有花我點都放落呢招

其次係ディヴァインベニゾン[假石皮]
呢招雖然好短時間
不過係一塊15% 的盾(最舊果隻石皮16%
不過只係用來幫個坦,在受重擊的時間減輕一下
好似豪神果下海嵐斬有花的時候
アサイス又未CD完咪放個盾比坦囉
35000千血的坦多左5000左右的盾真係有時會救命的

然後アサイラム[地版罩]
其實玩白魔心臟夠強(隊友都係)
係唔洗成日馬上補到滿一滿
アサイラム[地版罩]同另一下群補一樣
會令隊友在AoE 同AOE 之間慢慢回滿
當然只限心理壓力高的隊友
有d人驚死果d 少左血會亂的
你都係打滿佢就算滿血

最後排名的テトラグラマトン[單體瞬補]
因為用得呢下多數救命
或者係你懶得唱一下來補對方以避斷左自己個輸出
無論邊個情況都係分秒必爭時有無花我都唔care 了

已bookmark
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞