[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online 4.0 歡迎新巴絲加入

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

新post留名
114270巴你係唔係問我id黎
Kkori Lavender係valefor

晏d add 你

9S

有冇2B
留個名
戰士留個名
我打dungeon 細怪係咁做的
Tomahawk 拉一隻怪 上前 去到後過最遠果隻怪
之後overpower打同一隻怪 咁樣應該會拉埋其他側邊既怪 因為果隻怪少血d dps自然會打果隻先
淨底兩隻就自己執生 初期d招係好食TP 就算唔瘋狂overpower都會長期一半以下
Dps貪快/唔識玩係度搞另一隻既話就用埋sign mark果隻做1號 都唔得就瘋狂overpower 不過要留三成TP預防有亂入怪
升高d lvl會有招拉仇恨 幾好用的
最重要係過34 lvl開坦mode defiance
增加仇恨好拉好多
戰士留個名
之後overpower打同一隻怪 咁樣應該會拉埋其他側邊既怪 因為果隻怪少血d dps自然會打果隻先
淨底兩隻就自己執生 初期d招係好食TP 就算唔瘋狂overpower都會長期一半以下
Dps貪快/唔識玩係度搞另一隻既話就用埋sign mark果隻做1號 都唔得就瘋狂overpower 不過要留三成TP預防有亂入怪
增加仇恨好拉好多

補充一下 瘋狂overpower其實絕對唔係好方法 因為會好低dmg 令效率好低 同埋無哂TP會好高風險
坦mode 之下其實就算dps完全唔跟你打怪 三下overpower都拉得住 總之要自己節制下 留TP應付突發狀況
我自己有個好懷既習慣,當有好多亂入怪果陣就會瘋狂overpower直至全部怪死哂 咁樣的確係留得住所有怪 但可能會因為dmg過低 殺唔切d怪 補師因為太多怪而拉唔住你條血 咁你就會死同埋滅團
正確做法係清楚了解成個dungeon有咩特別地方要注意 避免拉住怪之下又觸發亂入怪 企位都要好小心唔好拉埋下一批細怪
講咁多都係紙上談兵 實際要玩得多 同埋對地圖熟悉先會進步 新手坦會有好多錯誤同意外 但玩得多,留意自己錯乜,就會進步得好快
戰士留個名
增加仇恨好拉好多

補充一下 瘋狂overpower其實絕對唔係好方法 因為會好低dmg 令效率好低 同埋無哂TP會好高風險
坦mode 之下其實就算dps完全唔跟你打怪 三下overpower都拉得住 總之要自己節制下 留TP應付突發狀況
我自己有個好懷既習慣,當有好多亂入怪果陣就會瘋狂overpower直至全部怪死哂 咁樣的確係留得住所有怪 但可能會因為dmg過低 殺唔切d怪 補師因為太多怪而拉唔住你條血 咁你就會死同埋滅團
正確做法係清楚了解成個dungeon有咩特別地方要注意 避免拉住怪之下又觸發亂入怪 企位都要好小心唔好拉埋下一批細怪
講咁多都係紙上談兵 實際要玩得多 同埋對地圖熟悉先會進步 新手坦會有好多錯誤同意外 但玩得多,留意自己錯乜,就會進步得好快

其實DPS係應該集火逐隻逐隻殺唔好用AOE技?
戰士留個名
增加仇恨好拉好多

我都想知
例如黑魔aoe 技咩情況用最好
一陣出咗打亂tank 仇恨就麻煩
戰士留個名
增加仇恨好拉好多

我都想知

3.0版就4隻或以上既小怪先AOE(黑魔)
我自己就習慣起手兩下AOE再單體,睇下隻坦群唔群拉
有啲坦見啲DPS係AOE職就會拉一堆,到時就放心AOE啦
不過講到尾都係睇坦,佢群拉你咪AOE、佢單體你都係得單體

ixion fate多人到全場斷哂線
隻王有無敵狀態,要搵人用1舊賣到50萬既道具先可以破佢無敵30秒
頭先完左場之後大家自發比番錢果個人
舊raid係唔係已經冇人會打

巴哈應該得番解空想帳先會開PF解限入去打
機工城律動3,4同天動3,4唔係就咁行入去就打得贏
依家個個都等緊奧米加

巴哈應該得番解空想帳先會開PF解限入去打
機工城律動3,4同天動3,4唔係就咁行入去就打得贏
依家個個都等緊奧米加

我見reddit有crystal tower sunday
日本DC有冇類似嘅players' event
見要24條友打好似幾好玩咁
有冇巴打用EU版?
我登入EU版嘅Square Enix網站,
想直接同佢買Stormblood嘅PC Download版
點知發現只係得NA版嘅Square Enix網站先有得賣
EU嘅 PC Download版竟然係要硬食Collector Edition!

我而家唔敢買NA版嘅Stormblood
因為我原裝ARR同Heavensward都係買EU版嘅DVD
好驚買完之後佢話EU賬號唔可以用NA版Stormblood要我再買過....
有冇巴打用EU版?
EU嘅 PC Download版竟然係要硬食Collector Edition!

因為我原裝ARR同Heavensward都係買EU版嘅DVD
好驚買完之後佢話EU賬號唔可以用NA版Stormblood要我再買過....

EU AC剩係可以用EU版
https://store.eu.square-enix.com/eu/product/425194/final-fantasy-xiv-stormblood-pc

呢度有剩4.0 PC版買啵
戰士留個名
增加仇恨好拉好多

我都想知

四人副本aoe技通常都會打得比較耐少少,耗魔/tp又多
除非銖明顯係有一隻主怪其他血量但啲易殺既咪aoe,否則一隻一隻集中打應該快好多,尤其有傷害buff。

八人個個都開aoe

個人認為,50級之前嘅4人副本用Fire2(AOE)基本上冇乜用
尤其剛剛攞到Fire2嘅時候,你用AOE打一堆怪,九成坦拉唔曬所有怪
所以50級之前嘅副本基本上我都係單體攻擊,速度為上

50級之後,主線打曬又未入Ishgard果段時間嘅副本
尤其係8人副本,開始喪用Fire2
通常我會放Swiftcast + Fire 3開場,然後喪用Fire2
(其實最多都只係放2~3發)
跟住放Ice3,落雷,然後再換Fire3
另外我會準備一個Swiftcast + Flare + Convert嘅Macro
可以按情況需要AOE到差不多用曬MP時候炸一鑊Flare再回MP

入Ishgard之後情況就唔同
60級之前嘅4人副本好睇情況
通常都係集中火力用番Fire3+Fire1追求單體速度
唔用AOE都唔會人嘈你
至於60級之後嘅8人副本,可以選擇喪AOE
或者係攞d細怪嚟鍛煉Enchoian + Ley Lines + Fire 4 / Ice 4
練熟咗新Rotation對打Boss好有幫助
有冇巴打用EU版?

EU AC剩係可以用EU版
https://store.eu.square-enix.com/eu/product/425194/final-fantasy-xiv-stormblood-pc

呢度有剩4.0 PC版買啵

咦?呢條Link有嘅?
我響官網登入反而唔見.... 奇怪
英文又唔得 日文又唔得 做任睇唔明 單機又慘
最後玩到1X LV就棄左
個陣仲係 7日20LV免費玩 而加改到免費35LV

想玩中文又唔想去支那服玩特別版 點解隻GAME出左咁耐都冇有心人去漢化
不過我都明隻GAME D字應該多到暈
英文又唔得 日文又唔得 做任睇唔明 單機又慘
最後玩到1X LV就棄左
個陣仲係 7日20LV免費玩 而加改到免費35LV

想玩中文又唔想去支那服玩特別版 點解隻GAME出左咁耐都冇有心人去漢化
不過我都明隻GAME D字應該多到暈

應該係技術上做唔到漢化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞