[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online 4.0 歡迎新巴絲加入

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

點連技定要做咩定有咩技定乜
你唔講清楚,我唔知解釋乜比你聽喎

我諗你係指玩法複雜或者係定位唔清晰吧
其實定位我覺得算清晰, 簡單來講就係暗盾,占補,機DPS
而玩法算唔算複雜就見人見智了, 吉田其實都頭痛, 玩法簡單D人會嘈, 玩法複雜D人會怕, 不過好在FF14職業多, 你覺得新職太複雜咪玩最簡單既黑魔, DPS又唔低, 出招又簡單, 各搵適合自己既職業啦, 唔駛逼自己一定要玩新職, 4.0赤魔我覺得仲複雜

我諗我應該係想講連技方面

因為唔似起始職業咁慢慢開技出黎可以慢慢摸
一次過爆左6,7招技出黎有啲難上手

其實你有玩開相關既職既話,係唔難上手
比如玩開白魔,你轉占星其實知咩技係咩時候用
相對機工對詩人
暗騎對雙坦
如果你龍騎呀黒魔起手既話,一堆技你真係會滿頭問號既

全職奶媽

係唔明佢抽卡果個系統咩玩法
唔知點解開唔到ac
一入confirmation code就彈Error Code: i2501
明明揀咗hong kong
send咗email,而家等佢覆

用手機3G/4G開

點解要咁,佢包埋香港,但又唔畀用香港ip?

唔知點解,NA同EU都係咁

而玩法算唔算複雜就見人見智了, 吉田其實都頭痛, 玩法簡單D人會嘈, 玩法複雜D人會怕, 不過好在FF14職業多, 你覺得新職太複雜咪玩最簡單既黑魔, DPS又唔低, 出招又簡單, 各搵適合自己既職業啦, 唔駛逼自己一定要玩新職, 4.0赤魔我覺得仲複雜

相對機工對詩人
暗騎對雙坦

全職奶媽

RANDOM抽一張卡出黎,有加攻,有加攻,有回MPTP之類
抽完可以KEEP牌,洗牌,或者食左張牌加強下張牌
唔知點解開唔到ac
一入confirmation code就彈Error Code: i2501

用手機3G/4G開

上網睇過好似係因為vpn setting問題
唔知點解開唔到ac

用手機3G/4G開

上網睇過好似係因為vpn setting問題

浮動ip先岩
新手留名
大約玩到幾LV可以同人一齊打副本?
打神龍打到絕望 死左兩粒幾鐘先贏到

吉田有話過4.0既最終BOSS戰會有番玩緊FF既FEEL
真係好正

自己識打 但埋補師唔識玩 係咁死
新boss 真係用屍體(同伴)堆砌d exp出黎

真係好正

係咪遇到直升撚

真係好正

係咪遇到直升撚

個名格離有條菜係到既
不如每隔個零鐘就POST一次I2501解決方法
下個POST就直程大大排紅字放係最頂

真係好正

係咪遇到直升撚

個名格離有條菜係到既

咁你唔好彩la

相對機工對詩人
暗騎對雙坦

全職奶媽

你全職奶就得啦
大補小補瞬補個D唔講啦、白模式學模式都唔提啦,當哂你三奶都修
講講占星60前既牌技啦(60-70我自己升緊答你唔到)

牌技分為五類(60前)
- 抽牌(遊戲:ドロー!)
- 棄牌
- 燒牌
- 儲牌
- 重抽

抽牌:咪抽牌囉
抽到既牌咩功用?數值睇技能説明啦
如果無燒牌既情況下,抽完牌比人都係單體
火牌:加攻
樹牌:加防
槍牌:減未使用既技能冷卻時間
矢牌:減詠唱時間
水瓶:回魔
塔牌:回TP

棄牌:咪棄牌囉
通常係抽到樹牌槍牌又唔撚想放個陣咪棄,又或者無人缺魔缺耐而你係範圍型個陣會棄

燒牌:
最多人唔明係呢到,你當係拎你當前抽到既牌做祭品,去加強或改變下一張牌既效果
火牌、樹牌:下一張牌效果1.5倍化
槍牌、矢牌:下一張牌時間2倍化
水瓶、塔牌:下一張牌範圍化(自身為中心)
例子:你抽到水瓶卡>燒左佢,下一張你抽到火牌,一比牌就以你自身為中心底下一定範圍內既隊員全部上哂火牌Buff

儲牌:
將你抽到既牌保留,再使用就將你留起既牌比人

重抽:
將你抽到既牌洗左重抽一次(唔影響儲起左既牌同燒牌既效果)

總結:
通常抽到火牌矢牌會留起
水瓶塔牌會燒左等有火矢個陣變全隊效果
樹牌槍牌無人權,樹牌可留大傷、槍牌比自己再開回魔技 ,又或者燒左佢等比水瓶塔牌人個陣回多D
矢牌比法系、火牌比物理系

就咁啦
雖然不太明白,但是好像很厲害的樣子
唔記等講,燒牌個效果係保留到你比牌或者再燒牌既時候
比如你抽到火卡>留牌>30秒後抽到水瓶>燒左>無怪唔比卡>再30秒抽到塔牌>你放留起左既火卡變範圍>黎手燒左手上岩岩出爐既塔牌
以上情況完全可行

槍牌我覺得其實最難放
因為你要熟哂所有職,記住佢幾時開咩技、係咪CD緊、跟住落黎會唔會用再比出去
⋯⋯⋯所以我通常自食或者燒或者棄
我仲有問題
Roll skill除左プロテス之外仲有咩一定要揀
我用召喚/赤魔/黑魔都唔知揀咩ROLE SKILL好
我仲有問題

補師通常帶
解debuff、迅速魔、回魔(舊女神)、慈愛、救出
呢5個
藍盾地城起手上完換返解debuff(因為cd最短)
點解主線出親D新角色無耐就即刻死
我仲有問題

補師通常帶
呢5個

補師加防都重要喎
btw 救出咩情況用好
我仲有問題

補師通常帶
呢5個

補師加防都重要喎
btw 救出咩情況用好

自膠
睇漏一段
我仲有問題

補師通常帶
呢5個

補師加防都重要喎
btw 救出咩情況用好

自膠
睇漏一段

救出咪⋯隊友on9個陣用
但有0.5秒延遲
轉ser要收12鎊手續費
會唔會貴左小小
點解主線出親D新角色無耐就即刻死

東方不敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞