[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online 4.0 歡迎新巴絲加入

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想深入少少咁玩學者
建議加個精靈既補血巨集係你隻手指可以不停禁既掣度,另外加<mo>指令落去
我之前一直都係set左V掣係用巨集不停spam精靈招單體補血
個作用係你可以半強制性令到隻精靈補你mouse指緊果個目標
同埋因為精靈剩係會補8成血以下既人,而且有分優先度:主人->其他人
你set左呢個巨集之後,如果大家都滿血,你可以預判大傷技前禁定精靈補血同時你本人一齊補
咁就可以秒拉起條血
點解我會話係廢技
係因為果堆技好明顯係補師仲有攻mode果陣設計定
幾個月之前有人問吉田4.0補師會唔會冇左攻mode,吉田話唔會,但如果掛住打搞到整死人既話就係補師既責任
點知上個月就話補師招攻擊式變左做計MND,連mode都唔洗轉
咁搞到招深謀就變左傻仔技,實際上同活性法冇咩分別

而且深謀本身只係高活性法50回復量,50%以下自動觸發,但要成60秒CD
好多時落左50%之後剩係靠深謀係推唔番上去,結果都係要你自己補埋一份

另外就係70lv精靈連線更加係個笑話
反應慢,條線短之餘,精靈連緊線果陣唔可以做其他動作,如果目標出去範圍,條bar會照扣但係補唔到血
點解我會話係廢技
幾個月之前有人問吉田4.0補師會唔會冇左攻mode,吉田話唔會,但如果掛住打搞到整死人既話就係補師既責任
點知上個月就話補師既攻擊力計算式變左做計MND,連mode都唔洗轉

而且深謀本身只係高活性法50回復量,50%以下自動觸發,但要成60秒CD
好多時落左50%之後剩係靠深謀係推唔番上去,結果都係要你自己補埋一份

反應慢,條線短之餘,精靈連緊線果陣唔可以做其他動作,如果目標出去範圍,條bar會照扣但係補唔到血
打四人副好多時白魔清卒仲快過DPS

點解嘅

風3 打頭陣
之後神速魔+ 神技+ Holy + Holy + Holy + Holy
再接下迅速魔 + Holy
補多下アサイス

你未遇到BLM姐, T4+flare+foul, 唔開減仇又crit左既話全堆怪隨時由綠變紅
之前有日本仔貼過條學生單補極豪神既片,話學者都可以單補過到
但實際上條片一次60lv後既技都冇用過(除左連環計)
而且另外兩隻補單補係會更加輕鬆

點解嘅

風3 打頭陣
之後神速魔+ 神技+ Holy + Holy + Holy + Holy
補多下アサイス

你未遇到BLM姐, T4+flare+foul, 唔開減仇又crit左既話全堆怪隨時由綠變紅

係,我覺得會快左但一定無DPS清怪咁快

其實overall 我感覺隻白無以前打怪咁痛
但續航力強過之前好多
點解我會話係廢技
點知上個月就話補師招攻擊式變左做計MND,連mode都唔洗轉

嘩,真係睇字都feel 到廢技
Lunch 望下隻學先

點解嘅

風3 打頭陣
補多下アサイス

我暗騎就會想踢左隻白
白魔有6個單體heal, 4個範圍heal
作為玩家救人時點揀用邊招

點解嘅

風3 打頭陣
補多下アサイス

我暗騎就會想踢左隻白

我會等你吸完MP先咁做
反正呢set野最多打到一半Hp

點解嘅

風3 打頭陣
補多下アサイス

係,我覺得會快左但一定無DPS清怪咁快

其實overall 我感覺隻白無以前打怪咁痛
但續航力強過之前好多

係,依家補師既續航力高左好多,特別係白魔

不過係除左學者之外
學者係雞

睇情況,剩係答到你打多副本就累積到經驗,搵到自己果套手法

正常小補
大傷預判小補再小補,或者大補
每波怪都有仇恨就放單體HOT
有範圍傷就範圍HoT
範圍大傷就範圍補
目標範圍補我唔多用
全補就救急
3.0 ver

睇下有幾急同救幾多人
其實有得盡量用大小回都用番最基本果2招
60之後得2兩招會開花減CD
以及上70級的Buff

另外其實補真係做番自己本分
先補得好成隊至諗攻擊
因為你正常點打都唔會勁得個DPS 輸出

另外有機會玩下坦,特別暗騎
白魔最影響暗騎,自己玩過就知遇著暗騎坦要注意乜事
總之補其實多多少少要知道其他職有d咩特點
多謝上面幾位

點解嘅

風3 打頭陣
補多下アサイス

我暗騎就會想踢左隻白

我會等你吸完MP先咁做

依家暗騎可以延長吸mp到30秒
玩白魔同占星最重要係見到暗騎有呢個buff果陣一野暈哂堆怪就對了
玩白魔同占星最重要係見到暗騎有呢個buff果陣一野暈哂堆怪就對了

呢招係咩嚟?

大家說對不對

點解嘅

風3 打頭陣
補多下アサイス

我暗騎就會想踢左隻白

我會等你吸完MP先咁做

依家暗騎可以延長吸mp到30秒

最慘係好多時夠30s 都仲未打完
其實岩岩60打後特別唔換裝的坦HP大上大落
真係落手打都係好少機會
過一排等坦同DPS 換曬裝又會另一番景象

大家說對不對

呢招係咩嚟?

講下笑咋
呢招係效果時間內比怪打就會回暗騎本人既mp
如果你暈左堆怪既話隻暗騎會好多謝你
想入坑但申請唔到account ,係咁出error 點啊

呢招係咩嚟?

講下笑咋
呢招係效果時間內比怪打就會回暗騎本人既mp
如果你暈左堆怪既話隻暗騎會好多謝你

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞