細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
我認同,始終呢樣係事實,個遊戲個玩法就係咁。
至於你話個呢種思想閪唔閪呢? 我會話物競天擇既原理囉,你接受唔到個玩法咁當然會覺得係閪,無人想做loser
其實係冇架 但唔係個個都咁善良 真係職業無分貴賤咩
不過反而我會擔心呀媽俾人笑 多過自己俾人笑
(不過)無人想做loser
其實我明白樓主既想法,因為我都有類似嘅背景。我細個都試過咁樣諗同做,不過依家諗番,其實好錯同好愧疚。

但客觀地諗,以前細個乜都唔識又無人教點會識得諗父母好偉大? 做得清潔既家庭,知識水平有限,未必細細個就會灌輸職業無分貴賤既意識。到小朋友開始識得思考時就會覺得清潔好低下,好無面,要睇人面色又要烏低身幫人執垃圾。

不過最緊要既係大左要識得諗同孝順,尊敬番養大你既父母,過去既野諗黎無謂。
如果冇人做清潔,呢個社會已經全部都係垃圾
老竇做的士司機咁又算唔算好低下
我個舊fd做狗同我say hi 比我d fd見到 我覺得好羞恥
細個會 大個反而冇乜野同人講
無錯 樓主無錯 窮人生仔仔正仆街
唔好懶乜鳩性格缺陷 你呢樣叫做錯事

有機會就好好地對返媽媽
佢有得揀 又點會想做清潔
唉 我之前都試過唔想認 到後來佢地見到我同朋友一齊就微微笑唔打招呼 唉
絕對同意,由其入到大學/職場,真係個個都可以咁坦言?
當然如果小朋友成長得好好,媽媽既職業反而會係種bonus。
但又有幾多成功例子?就當唔係個個都睇出身,你所展現出黎既涵養/眼界都會將你由佢地既圈子中區分出黎。
中學真係有啲仆街會笑人窮
呢啲係人性,唔關年紀事,到攻擊人時就會將平常好普通既野都會放大嚟攻擊你

等同LGBT係台灣算係亞洲接納得多既地方,但到攻擊王喜時,啲台灣人一樣攻擊佢係淫蕩死基佬
唔認同要當父母係恥辱,但好同意呢個世界唔係咁離地高尚。
利申:好尊重清潔姐姐
老母係做清潔 讀書大陸小學水平 農民一個
從來都唔會覺得恥辱
依家做食蕉清潔分分鐘好過做文員仔
清潔勤力啲接埋鐘點做又贏
你話冇就呃人嘅,世界係咁唔公平,不過淨係識得埋怨只會顯得你更柒,喺自己能力範圍內做到最好就得
你可以睇唔起清潔工
但唔可以睇唔起你老母做清潔工
你讀嘅書,食嘅每一餐
都係佢做清潔換返嚟
細個唔識嘢好正常
大個就記住對佢哋好啲
我都好多謝清潔姐姐
如果我有朋友屋企人做清潔都唔會睇唔起佢
但清潔呢一個職業唔體面係事實
你咁樣打完三句就道德綁架人係咩事
咁比你揀你想要前者定後者
呢個係舊思想黎姐 你覺得佢地較差 係因為工資底 但今時今日 清潔工/保安/ 外賣仔呢d工種 唔會比普通既白領人地底wo
係 勁多撚樣扮野但又唔見佢地去做清潔
利申唔歧視 但明白樓主concern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞