細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
歧視清潔人地玩鳩你都得
你媽咪人善被人欺
算,因為人與人之間相處其實行等級制,例如你唔會同街邊個清潔阿姐有深入聯繫,細路仔既相處其實都係咁。
所以你父母既出身,係社會既地位其實好影響你既自尊感(假設你基本智商),所以你呢種羞恥心可以話源自自己內心知道自己係社會既地位唔夠其他人好。
而呢種羞恥心點改善? 我覺得係唯有改變自己,做個更有價值既人
咪係囉 即使大學生咪又係搵得果萬幾蚊

邊有資格笑人

申利me
好似香港呢種階級觀念咁重而又少啲同情心嘅社會就好似你咁講咁 普遍嘅小朋友中學雞年紀輕輕就咁介意社會地位呢回事
你咪睇少啲閪人
啲老屎忽玩辦公室政治最叻
老實講
其實有唔少清潔工都搵好多
多過好多普通Office工

你笑清潔工
其實係清潔工笑番你
你老豆老母生L左你都好羞恥
大家都係,只不過唔講出口
如果佢做狗就話義羞恥姐
做清潔工有咩好羞恥
想問下樓主依家做咩工咁巴閉?
個錯既同你老母講聲對唔住啦,知唔知你老母幾 hurt
社會本身就有條歧視鍊,見到工作環境同待遇就知,今時今日社會流動性下降更加令呢樣野更嚴重啦,對於上一輩處於一個經濟增長既時代受環境影響緊係覺得社會包容度好高,但新一代社會由細到大都灌輸你讀書搵錢,學校嚴禁標奇立異,大個有人特別啲都可以笑,根本放係人既標準愈黎愈多唔係你做自己就唔會影響到你,新一代亦都無能力反抗,成個社會無論教育同文化都唔encourage人既獨特性既時候,你父母既職業已經好獨特啦。
關係唔好 乜都可以拎嚟笑啦
你個價值觀都幾撚有問題做清潔就係恥辱cls
我覺得個社會係咁運作還一件事,你認唔認同會唔會咁做又係一件事

如果新一代大部分人都傳承咗呢種思想,咁成個社會環境咪就永遠都咁閪,你唔係好叻個一批,永遠都有人踩係你頭上面指住你笑。
無錢學人生仔 個仔成世仲唔開心啦
一係樓主好細個重未識理你阿媽感受 唔係你真係好仆街
我反而細個好自豪自己老母做啲咁辛苦既工(都係清潔)
人哋問起我都好願意講
我覺得細個唔識諗
香港社會扭曲
成日令人覺得清潔工人=低賤
社會地位低係真既…但係重要過好多工種
大左會諗通啲?
咁樓主你份工作又有幾光鮮啊?
個個有良心嘅人都會尊重清潔工
係係冇本心又自以為高人一等嘅先會睇唔起人
歧視啲弱勢人士已經衰啦 仲要係自己老母
冇陰功 你阿媽最應該清潔嘅係你
咁你記得努力啲孝順返佢啦...
係性格缺陷

做人最忌太在意人地講乜

唔通有日你朋友笑你太高 你走去打跛自己隻腳?

勸你多d聽下欣宜d 歌

或者你會有d得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞