細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
留言精彩

有啲人唔知係咪由細到大都係
得啲「有條件嘅愛 」
所以唔敢相信
有人唔會睇低人地、願意接納別人嘅窮人父母

樓主覺得羞恥人之常情
細個好睇重 opinions from peers
大個回想返內疚 就要對屋企人好啲啦
因為冇佢做清潔都養唔大你

https://www.facebook.com/108102623935984/posts/711402050272702/?d=n

會埋怨自己出身、埋怨父母窮嘅人
回頭睇都係得憤恨自卑
只有今日有啲成就嘅 (無論工作定讀書定做人)
回頭睇係感恩同肯定返自己努力

一個人嘅出身點當然有人會care
會分SES, 但重點你想成為一個點嘅人
至少afford到
有間房,有張枱
有閒錢買零食,買玩具
有錢報興趣班
間唔時都可以出街食下好野
一兩年去一次旅行

唔洗中學就要part time幫補家計
讀大學都可以無憂無慮讀晒4年
睇到頭兩句 頂唔順
如果媽咪知道一定好心up
佢都會好怪責自己

可能一直都有怪 所以先盡力比最好你

細個知道同學屋企人做洗碗
但都無睇唔起
起碼佢有搵錢養屋企
所以最緊要知道屋企人對自己嘅心係點
細個果陣啲大人同我講,唔好同人地講爸爸媽媽嘅職業
會比人睇唔起,話我會比人蝦
到依家,我都唔明白,爸媽做侍應有咩問題
我又唔係讀咩貴族學校,同學都唔係特別有錢…...
我絲
但我哥有 所以比佢賺年薪百幾萬
但好辛苦嫁
加拿大清潔工月薪兩萬幾港紙
準備過去做
咁請問你又點成功法呢
話係職業無分貴賤就假嘅 細個唔識唸好易自卑都正常 希望樓主你俾到更好嘅生活佢地
珍惜眼前人 之後好好地孝順阿媽 當補償佢
你係咪陳韻如
埋怨自己父母 認為他們令到自己人生變得不幸 是有一段期限的 by唔知邊個講
大家噏就勁,我覺得樓主有呢個諗法好正常,因為我細個都係咁,唔會想畀人知父母返緊咩工,尤其是見到身邊同學嘅父母都係白領人士咁。

不過大個就少介意好多,反而成日都想賺多啲錢等佢地唔洗咁辛苦,我諗呢個係基層仔女人生必經之路
我哋再向極端少少諗,如果樓主呀媽係做,可能你會代入到多啲
真係笑撚咗
我自己做物管見過太多

自己諗下
掉口罩有冇包好先
掉外賣盒有冇倒湯

廁所垃圾桶唔洗一陣就爆滿然後由啲嘢跌落地下
(其實抹手紙揸細舊再掉我諗唔係好難)
洗完手又搞到成地水
痾尿又痾到周圍都係
戶外既成地煙頭都係常態

仲有太多太多野講唔晒

一邊話好尊重人地
一邊又製造咁多麻煩
清潔呢份工 低人工 無保障
後生仔 有能力 有時間去學 可以搵到d更好既工 咪唔選擇做清潔
多老人家做 係因為佢地老 無時間 無能力學其他技能 又底者過左退休年齡冇其他工請
唯一做能力做到既可能得清潔 去維持生計

清潔的確係社會低下階層既工作 但唔應該被睇唔起
更加絕對唔係你口中所講 做清潔既老豆老母係社會底層既恥辱

要激勵自己上進 做個有價值嘅人唔需要去貶低人哋或者睇唔起人先可以激勵到自己

你個例子 話出去識朋友通常都揀會計師 其實好睇你識*朋友*既目的 每個人眼中朋友既定義唔同 但單單用職業黎揀朋友會唔會膚淺咗啲?定你覺得識得一啲專業人士就顯得自己有價值又或者自己生活係上流社會?
清潔人工起碼高過好多低級文員仔
有咩咁恥
Yes 呢啲只係好基本既要求而已
大家攪清楚 生育係父母自己既選擇 冇人迫佢生的

佢選擇係自己生活條件都咁差既情況下死都要生
之後發生咩悲劇都係自作孽
你老母真係憑雙手勞力賺錢養大你個仆街仔

值得尊重過日日返工上網睇片果班垃圾白領
咪就係
虛偽到笑

同人講老豆做地盤差唔多
又或者識女仔同人講做地盤
睇吓條女會唔會調頭走
自己都一事無成 窮撚一條 生活條件都咁差既情況下
無人揸住支槍迫佢生
佢係都要生
咁其實即係佢都係想生多件陪佢一齊受苦
自己受罪都唔夠 仲要拉多幾個人落水
偉大在咩?立心已經不良
又唔係偷呃 靠雙手養大一家
反而係應該要為唔認老母以覺得羞恥
點解篇文好似睇過
講緊你老母?
其實我覺得大家對睇唔睇得起既睇法係有唔同
所謂睇唔睇得起都係比較
如果一般問人老豆老母做乜,如果係廚師,我可能會問佢家人煮野係咪好好食
但如果係清潔,我就唔好意思問落去,因為我會怕尷尬

仲有老豆老母做清潔係恥辱唔係本人意見,我只係跟返樓主。而且我唔覺得覺得恥辱係有乜問題,咁唔代表你唔愛你家人,你知佢地愛你,所以可以努力搵錢令佢地唔洗再做清潔工
再者我細個個時都有過度活躍症,我係覺得好羞恥,但咁唔代表我討厭我自己,羞恥既感覺係唔會控制到,咁點解唔好好利用佢?

每個人激勵自己既方法都唔同,無話咩方法岩,有d人想改變世界,有d人想追求美好生活,而我只係想脫離苦況,請問邊到有貶低人?難道你覺得一把年紀仲要對住垃圾體力勞動係享受?

當然識朋友唔係睇職業,但一個社交場合,兩個人在場,一定係社會地方較高(專業/高薪)既人比較受歡迎,令人想去主動結識多d,做唔做得成朋友就緊係睇相方之後點保持聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞