細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
最緊要不卑不亢
唔需要覺得羞恥
但亦都唔需要揾人圍爐打飛機
其實係

上天比副廢牌你,你可以原地踏步怨天尤人,亦都可以發奮圖強追翻個落差

如果樓主係做緊野既,就好好諗下點解你老母仲係要做緊呢個令你覺得恥辱既職業;讀緊書既就好好部署下點樣令自己有前途d

其實就算你係中學生,如果你係個高材生,屋企幾差都唔會有人睇唔起你
正如你咁講 我媽咪係做清潔工 細個跟佢一齊倒垃圾 而家我做緊醫生 我真心唔介意比身邊人知
最少靠自己勞力賺錢, 服務社會,
唔覺得羞恥
樓主真係過份咗嘅,但細個係會唔識諗,講真你老豆老母雖然唔想但係個社會冇咁諗,掃街喺香港係低層工種,佢對你好的話,第時唔使佢咁辛苦,做返啲輕巧工作,孝順返佢囉
細個就會 大左反而更加respect d姐姐 真係辛苦工黎
識人都要睇父母職業咁搞笑?
咁易咩,相反有啲人天生一副好牌都打唔好啦
你睇唔起咋,咪屈
人比人比死人
知足常樂更快樂
你係咁啫
我夠有朋友父母做基層, 冇睇低過佢地喎
睇唔起人其實係咪只不過係個人修養問題
擺明係

社會每個職業
齒輪都重要

份工係死既 人係生既
最緊要自己點睇自己
正常小朋友心態,到你有勇氣係街同返緊工嘅阿媽打招呼,就係成熟之時
你細個咁樣諗係無問題,問題係你而家點樣諗
你阿媽最失敗唔係做清潔工(我眼中係正常工, 你估人人都做到?)

最失敗生左你呢個仆街仔
妓女善良過處
好正常
希望佢大d生性係街大聲叫一次阿媽, 之後叫佢唔好再做抖下啦...佢阿媽先無咁hurt
搞得掂自己唔使啃老,佢阿媽都笑啦~
有冇諗過其實佢做清潔都係為左養你
佢當下應該好sad

有咩羞恥唔羞恥,你老母冇份養你d fd但有份養你,但你當下唔理佢羞恥嘅係你個人而唔係你老母嘅職業
世伯伯母實係人中之龍啦
咁樣識嘅仲算係朋友?做咩唔直接去會計師樓做
你似尚書大人邊邊有權有勢有錢就吹去邊邊
佢媽咪養少個人可能唔洗做清潔,返下譚仔輕鬆D
你冇自信姐
你都On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞