細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
細個我爸係手冊寫佢係工人
我以為係做「工人」個啲「工人」
係中學先知我爸做裝修工人 仲要係判頭
到今年 我先知我爸年薪百萬以上
果啲高人工嘅工好似銀行MT ibank 之類
見到公屋地址都filter 走啦
個社會就係咁仆街
但總有啲工唔駛睇呢啲都算人工唔差
例如IT audit 之類
所以窮就更加要努力賺到錢令父母唔駛再辛苦
窮人今時今日生仔, 個仔揾到10萬一個月基本上機會等如零
醫生律師啲老母,背後都係幫啲富豪有錢佬做高級雞㗎咋 ,果啲咪仲唔見得光
相反你老母做清潔,正職一份,算叫做對得天地良心咁啦
讀乞食科有學債唔出奇但讀搵到錢嘅專業個班根本冇可能
又唔係做狗 有咩好羞恥
反而考完會考之後先見識到家境有幾重要
窮撚讀得成書就讀中六 讀唔成就出嚟做嘢
有錢嗰啲就算讀唔成書都大把選擇 出國留學又得 俾錢喺遵理現代嗰啲hea吓又得
讀唔成書出咗國嗰啲仲可以回流返嚟做好工
樓主咁在意人哋工種
有日佢老竇老母做CEO 實日日攞嚟打飛機
事實係根本唔關佢事 做清潔都唔關佢事
佢只係個用緊人哋啲錢
你讀邨校姐
講真有幾多個人會知呢啲野,咪玩啦
我不嬲都覺得屋邨窮撚就唔好咁大想頭送個仔讀真名校
讀返屋邨英中專心谷成績入香港三大咪算 橫掂窮撚父母連台灣或者大陸大學都供唔起學費㗎啦 外國更加唔洗諗
窮撚入到去可以build到幾多connection 丫
我建議你搵日同阿媽講番呢件事
正式講個對唔住
再講媽媽我愛你
職場冇西唔西
得做到同做唔到target performance

咁多19仁義道德就去做善堂啦
返飲食都係好撚辛苦
窮撚入到去都係比人排斥
唔洗哂時間
小朋友唔計啦
去到唔認老母真係唔係個個都做得出
其實香港呢個社會諗野都幾撚扭曲 有咩事一定係人哋錯 怨天怨地怨人 怨屋企窮怨生你出黎錯 所以其實你個人個腦都真係錯撚哂
仲有好多人會 成日搭車都聽到啲家長講 唔俾心機讀書就要返呢啲工
睇到用 勞力士 賺⋯⋯
講到窮人個個品行高尚咁
我細個嗰陣老豆老母都係做清潔
當你大個你就唔會羞恥

不過覺得佢哋唔想讀書
又唔學門手藝
求其搵份工咁
呢樣野真係唔好學
想像唔到自己會點
不過本身都唔唔會睇低呢個職業
總會要人做呢d野既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞