細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
其實真係冇問題起碼你老母唔係做雞先

如果你老母做雞你去撳鐘仔見到你老母仲撚崩潰啦
根本有錢果啲唔駛做都贏
睇住有人會考0分
去完外國讀完返嚟入到大公司
寸返啲成績好但搵唔到好工嘅人
但呢個社會係咁㗎啦
依家已經睇開咗
我依家啲同事大部份都家景幾好
但咪又係同我做緊同一份工
點解做清潔工作要覺得羞恥?

你阿媽做警察就真係應該覺得羞恥。
做特首又好自豪咩?
岩呀岩呀
除時博到專科,出嚟同名校讀唔成果啲搵同一人工
但名校細路投資勁多,名校父母輸到仆街
利申:支持窮撚勿生仔
首先搵錢小係有錢人眼中唔會係垃圾
因為有錢人唔會care人地有冇錢,只會care人地對佢有冇value(雖然係咁講,但其實對有錢人有value既人本身都會有一定搵錢能力)
第二外國係有年輕人做係真,但未癲到搶住做咁,都係好似香港既侍應/sales咁,搵唔到野先做
養左樓豬呢個廢仔

邊有錢同班有錢人玩
睇嚟我講中左,希望你無仔女啦,唔係既話,一係你就呃住佢,扮係好父母,一係你就會用仔女做借口,我出面咁辛苦,不擇手段都係為咗你地架咋,賺錢有好多方法既
冇人做清潔工嘅話香港會變成點你仲敢唔敢出街
真係介意咪唔講,問心中小學你點知得哂全班父母做乜,唔熟你都唔會無端端講,真係fd底果啲唔怕講
Btw我中小學個貧富意識都係好模糊無論住公屋居屋私樓都會互相請大家去大家屋企玩,開生日party,大家都玩得好盡好high冇人理邊個窮啲有錢啲
我無講係搶住做 做依個世界就唔應該狗眼看人低
英文作文 求狠評
https://lih.kg/2291158

你英文咁差應該為自己羞恥先啦
仲得閒諗老竇老母
1)社會問題 啲人實笑你

2)你唔認老母 理解到 但你好仆街
你唔啱 出於基本尊重都要回禮
最多咪事後同fd話係做義工嗰陣識嘅囉
一家人齊齊整整
有父母照顧已經好幸福
睇開啲啦!
點解環境差都唔怨得咁harsh
出生無得簡,要怨一定係怨自己父母點解環境咁差都要照生,因為佢地先係有得選擇
當然我覺得怨都有分合唔合理
有d人因為出生差而give in,咁佢都接受左安於現在,咁佢無資格怨
但如果有d人覺得自己就算出生差都要靠自己去改變向上流,無論結果佢成唔成功改變,我都覺得係可以接受佢地去怨,因為佢地最少努力過,證明佢地唔應該係咁差既環境長大
唔咬老綜已好過好多人
做人使唔使咁自卑
就算父母再窮再冇用 佢都盡力去俾最好嘅嘢你
調返轉頭諗如果你有個咁嘅仔會覺得點?
但事實就係咁
多數既社交場合都係越專業/越高人工既人越受歡迎
老實講做得清潔既多數都係學歷差,人脈差,簡單d講本身就無乜條件,有咩吸引到人去識?
你估出到黎社會仲睇係咪可以嘻嘻哈哈咁簡單?嘻嘻哈哈既朋友我中小學都識夠,之後就緊係睇value
你講到咁輕鬆
我俾個問題你
十幾歲讀中四
屋企人無錢俾學費無錢俾書簿費
日日俾學校催你交學費
隔離左右全部知你窮到仆街怕咗你
又唔夠歲數出去打工
點樣發奮圖強?唔入黑社會唔學壞都偷笑
講就容易,有好多嘢經歷過嘅人先會明
屌你個仆街仔
又唔係作奸犯科去做狗
有手有腳靠自己勞力搵食有乜好羞恥?
你個睇法好撚錯
不是性格缺憾,是人格缺憾
衛生管理員呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞