細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
以前夠覺得做官大撚晒
老細畀份工你做要感恩,要你ot就ot無得sayno
依家新一代都唔buy你啦

個社會依家係咁唔代表你要做埋一份,share呢份social norm出去,當社會入面越多人覺得做清潔係一份正常工唔會唔體面,就變成social norm㗎啦

外國已經越嚟越多社運去試圖推翻唔公平嘅社會現象,香港人除咗政治層面仲係原地踏步

同埋屋企人嘅社經地位係點呢,大個咗已經唔太重要,睇你個人本身能力多好多,你都有權去選擇同唔同呢啲會恥笑你嘅人有交流
但係因為呢啲原因唔認阿媽係樓主嘅錯
做清潔搵得多過你做份濕鳩文員
反而係因為父母性格而羞恥,例如貪小便宜,該慳嘅地方唔慳,喺唔需要慳嘅地方慳
我唔會比我老豆老母做清潔囉
十個九個都係咁架喇。你估電視劇咩 個個都夜媽媽走落街幫老母一齊推垃圾車。最重要係你大過左經歷多左 會獨立思考果陣 識得諗方法去回報返父母養育之恩。唔係上黎口upup打幾行字就講兩句就當贖左罪。
細細個唔識諗其實好正常
而家對返佢好d咪得
出嚟社會咁耐唯一學到嘅就係唔好睇唔起所有人 係所有人
做低層嘢唔代表佢無人脈 以為佢上流人士個啲都未必識所謂嘅識好多嘢

淨係睇到啲片面嘢就睇唔起人嘅話好蝕底
唔算
不過都生左你出黎,唯有向好果面諗
問心呀同樣唔係偷唔係搶,你寧願你老豆老母係醫生律師定清潔工呀
Well, 起碼你呀媽肯出去做野,有肯做既心,不論係咩原因都好,都係值得欣賞。
好過大部分中下層既人,老公做野,老婆係屋企湊足60年仔,多多籍口,不求上進⋯窮唔緊要,咪去做野⋯好過多多人得把口係到呻(好似我屋企)

你呀媽起碼好過我呀媽⋯⋯⋯

但屋企窮唔代表你唔可以脫貧
到佢大個資助佢首期買樓, 咁仲有冇錯
其實係樓主唔肯接受自己
講真比來比去,只要你唔係李嘉誠個仔,你都可以照怨天怨地
不如接受自己仲實際,加上我唔覺得清潔係啲乜嘢可恥嘅職業,我阿媽洗廁所養大我,我好感激佢,覺得好偉大
人嘅價值唔在於職業,而係在於你係乜嘢人
邊套戲 個劇情好熟
其實兩樣冇衝突
細個當你唔識諗 依家人大咗 要多啲體諒屋企人
我母親都係做清潔,
我細個會幫佢去倒樓汁垃圾,會俾人叫垃圾仔。仲會見到同學,甘又點,但我從來唔覺羞恥。
夜晚收工仲一齊食宵夜。
如果知自己禾稻冚珍珠反而好少自卑,但最衰你唔係姐
樓主已經好好識內疚, 我就唔會內疚, 同班fd 行過見到做緊清潔既老母, 直接無視
痴線 個仔一出世就承受住窮人背景仲傷心啦
宜家搞到佢心理缺陷都出埋嚟
嗰啲係品德教育差既中學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞