細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
另一伴屋企人曾經家道中落所以有段時間去咗做清潔工幫補家計,佢有同我講過開頭好驚畀我知道怕我會唔知點諗,但最後好慶幸佢有同我講令佢放下心頭大石,因為我自己真係唔會介意,佢屋企人又冇傷天害理為生活自力更生。我自己都少不更事,曾經埋怨屋企人窮家境唔好,但大個左明白屋企人已經係佢地能力範圍內好好養大我,個人冇再咁負面,希望樓主都可以解開呢個心結。
笑死人咩 生唔生仔要跟人意見 仲好意思大大聲講出黎
加油樓主
唔好俾過去限制左自己
見過返藍領工
但有幾層樓揸手
好撚佩服呢d人
我覺得你父母肯正正當當打份工都已經好好 我老豆攤大手板攞綜援 日日係屋企量地跑馬真係好羞恥

所以樓主唔好因為父母職業低下過其他人而自卑 反而以此為動力發奮好過(雖然窮人生仔真係好撚仆街
意外咪落左佢,落既錢一定唔會多過養既錢
大部分意外都唔落既,究竟係真心愛個仔女唔捨得定係一己私欲或迷信就唔敢講
窮既話有乜資格留後?諗下乜都俾唔到個仔,世界咁大,但因為你既無能而令個仔得唔到好既發展去享受世界,最後同自己一樣乜都無,咁係一件好事?

其實窮係唔應該生仔,99%生出黎都係做社畜去幫人打工努碌一世
窮既人唔單止係物質上俾唔到,連思想都係有問題,佢只會教你安安穩穩咁過活,你既眼光本身就被規限,好難會有上進心去向上流,簡單d講窮既人本身就唔會俾到好既條件,就算盡力為你,你都係要聽住老豆老母睇電視去溫書,放學人地去玩識朋友個時或溫書既時候你就去打工幫補自己日常支出

冇錯,人既走向係源於選擇,但資源越多既人選擇就自然越多,反之亦然
而且時間有限,機會轉眼即逝,環境差既人本身選擇已經比人少,會做錯選擇而失敗都唔奇。檢討自己係應該,但同時慨嘆自己家庭環境唔好有乜過份?
唉 實好唔開心
識個fd賣魚好揾到仆街
不如咁講 怨黎都曬鳩氣不如少啲負能量啦
同普通揸貨車有咩分別
人哋話唔會又唔撚信有咩咁值得睇低?大部分人都係普通人一個,隔住個mon就以為自己係上流人士?
身邊人點會冇人做呢啲工呀,從來冇咁嘅諗法
而且真係好多都幾層樓,仔女有出晒身
你哋做office仔搵得15000仲排緊單人公屋仲好笑人哋就收緊租
細個唔識諗正常 有攀比心態都正常 始終未出嚟做嘢 好多都喺要靠屋企人比
大個之後 有自己收入 自己專業 喺社會上嘅位置就喺自己決定 到時就會覺得冇乜嘢

唔喺你性格問題 只喺未夠成熟
有錢同貢獻係兩件事
清潔工雖然唔偷唔搶,但做得清潔工一定係本身或者個家族有問題,咁俾你有呢個反應都係佢應受既果,你應該都平庸,始終生你果個事實係廢,講d乜9咩係良好市民係多9餘,你開得呢個po,你根本係介意,只係良心過意唔去,呢段經歷會跟你一世,道德同現實既矛盾都係跟你一世
你媽咪好錫你
多啲企出係自己角度,關心多啲媽咪感受
孝順下媽咪
幾有錢先可以生仔?
最後果句秒撚哂所有偽善撚
Mpaa果度已經唔明 下面有位巴打改晒成編即刻明晒
你個人細蚊仔膚淺咪覺得有問題
職業無分貴賤
細個會咁諗都正常 係因為個垃圾教育話你知有分高下
而家一定係最睇唔起出賣良知果啲人
唔知樓主幾大 但真係唔好用
連登價值觀套入現實生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞