細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
真..完全唔知呢欄存在意義係邊
屌你老母...仆街到希望你係假膠
細個咁諗係正常;大個繼續咁諗就係仆街仔。
有咩問題我細細個好開心等喺街度等老母兼職清潔完收工一齊返屋企,到大個咗佢話喺屋企太悶冇嘢做,出返去做清潔,我同我女朋友間唔中車埋佢出去返工添啦職業分貴賤係在於嗰個人諗野有幾賤。
難為你老豆老母咁辛苦養大你。
好多都要one man band 負責埋塞個垃圾桶落個斗度嗰part
所以而家就算食環定私人清潔公司都開始引入低地台垃圾車 減少司機勞損
難為個仔要陪冇出息既父母捱窮
冇人揸住支槍叫窮撚生
講得好,成王敗寇。

醫生唔怕人知你出身寒微,因為你係醫生,唔係清潔工人。

假設你冇醫生個光環, 同你個仔去學校見家長,miss問你做盛行,你可唔可以好似醫生咁有自信咁講你做清潔?

如你冇,你點教你小朋友職業無分貴賤。
人嘅自信唔係虛無飄渺,係會有tangible令你睇得起你自己。同樣道理,其他人都會咁睇你。

唔係一句職業無分貴賤就可以圓謊。
不如問下樓豬有無嘢會令佢老竇老母自豪先喇
細個有咁既諗法 可以話唔懂事
如果大個仲有咁既諗法 好on9
老實講 如果有人睇低你父母職業或者有閒言閒語
根本唔需要同個d人交心做朋友啦

依家大個左 對屋企人好d啦
你媽媽個心一定有條刺 個幕好hurt架
做清潔咁辛苦 都捱得住唔容易架
我講既都係真話

你口講無睇低,但如果俾你選擇,你搵工既時候會將佢放到幾次級既選擇?
基本上好多做清潔既都係無得簡先做,既然份工咁見得人,點解咁多人係有選擇下都唔做

而且我唔知你有冇咁既諗法,每次見到d公公婆婆一把年紀仲要做咁辛苦既工我都好心痛,但我諗深一層,清潔份工係好重要,但佢地唔做仲有乜人肯做?
由個時開始我就知自己對清潔e個工作係有唔好既想法,我而家既努力都係怕自己有一日會變成咁

仲有唔洗同我講覺得我可悲,真正覺得人可悲既唔會特登講出黎,就好似我都唔會特登走向同清潔工講佢地可悲
職業本身係無分貴賤

但係有分階級
咁你做咩唔去做下
根本自己都講唔出口
Band 3 學校
大個左呀嘛細個個陣咪又係會比人bully
DBS見工candidate出晒樣
https://lih.kg/1931893

你一講就記得係呢個post
間銀行都幾狗開人全樣
不過有d唔識整virtual background又真係差d既
中學雞小組討論都唔需要有共識啦
見到樓主啊媽咁,喊撚咗……
清潔工偉大過做警察啦
我屋企人都做清潔(寫字樓果啲)。
我間中都會同佢啲工友飲茶,又試過幾次同佢寫字樓啲職員食飯唱k,兩邊都玩得好開心。

我諗如果是旦一邊可以行先一步去放開d,唔會有呢個後悔出現......
(咁我慶幸我屋企人對我由細到大都朋友咁相處,多過排輩份。)
有錢人都可以隨時變窮
做清潔一d 都唔羞恥
你老豆老母做狗就話羞恥姐
可能將來你仔女都會咁覺得呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞