細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
建議樓主可以再做衰D
成碗愛心湯係佢面前倒左佢叫佢掃左佢

仆街仔咁樣做都得既?

我話撚知班撚樣點睇我父母
只要佢哋唔係偷呃拐騙
唔係舔兩地福利逗綜援過日晨
為社會做過貢獻
就算做雞做鴨
掃垃圾清屎渠
我都會以佢地為傲
冇佢哋出力出氣咬呢份糧番黎
我會有今日?

起碼好過班 點數黨 保險佬 裸聊黨 詐騙黨先啦
呢班友做我父母就算幾好都好
都係會大義滅親送佢哋入去坐
俾返D應有既懲罰佢地先
捱出頭有幾多個,識養嘅又有幾多個
做狗 就唔係體力勞動?
不如你講下有幾多個 寧願單身唔嫁狗 最後咪又係去咗做水炮車 講兩個例子黎聽下
我自己識一個 嫁俾狗嘅 但佢本身就唔係黃
事實上你dl 個交友app 就知幾多女 都係走狗
佢著名五毛blocked user 黎
左膠
I am exactly this kind of 仆街仔

老豆老母都係好基層既人(一個做三行做看更,最後係工廠大廈度做一份揸電梯,另一個之前係有錢人家做人地既工人姐姐)。細個唔識諗,會覺得好自卑,係叫 so-called 名校讀,唔想話俾同學仔知怕人睇唔起

做呢行有幾多錢人工,咪代表左個社會點睇呢個職業
我細過住公屋,但入左名校
覺得住公屋好羞恥
所以從來都唔敢同人提起我住邊,亦無帶過朋友上屋企
朋友問起都係求其輕輕帶過
I know you feel bro
老老實實,當年自己入到兩大當時熱門既系(當年未有科大),但相對於成班同學仔係 default 出去美加澳紐讀大學,自己都係覺得係地底泥。
Exact7ly,身受其害

有仔女既話我一定俾佢讀普通學校,起碼俾個開心少少既童年佢
巴打講撚晒我想講既野
真呀 食環處都係高級司機先揸得垃圾車
可以去到2Xk 揾多過好多人
讀u 有個同學知你住公屋
會話 下你公屋架?係咪3xx尺去廁所都聽到聲架?

又話咩阿媽話公屋好雜架 唔俾我去個到補習
之後個同學周圍話自己老母係校長點點
心諗老母做校長個女 咁冇修養

明明住康怡 成日話自己住太古
反面識住太古城既好低調 話自己住鰂魚涌
清潔咪係養大你
其實好多清潔呀姐有層揸手
係 如果樓主果下認左老母

個fd笑鳩你既

呢d人 都唔值得同佢fd
已經比好多有手有腳 咬老綜嘅 好
自食其力 應該值得尊重
上兩代嘅有唔少人都做到,不過嗰陣機遇係多啲嘅
你自己又好叻?!你有冇諗過你媽都想講shame on you
被討厭啲勇氣都係生存必要條件之一
以前教師會言語間有意無意貶低其他職業,講到萬般皆下品,唯有教書高咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞