細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
我真的真的哭了 你媽咪真係好慘 有你咁嘅仔女
你老母都唔介意自己做清潔, 點解你要介意?
少接觸做清潔嘅人
但我從來冇睇低過公司洗廁所嘅清潔姐姐
仲好多謝佢幫我抺枱抺鍵盤 派散水餅一定會派埋比姐姐
點解你會覺得做清潔唔體面?
冇 街市生意我仲去幫佢手
屌你老母仆街死啦
你真仆街
乜嘢比喻嚟
Me too老豆老母做檔口
細個會幫下手

不過除非好熟,唔係細個小學初中唔太想同人講屋企人做咩
(唔係覺得職業羞恥,係唔想比人知家境唔好,當然都唔會扮有錢)

不過一路父母腳踏實地養家,
一路都覺得佢地好勁
仆街你d零用錢都係洗地得返黎
一時又話窮撚生仔正仆街
一時又懶溫情
點跟,生唔生呀屌
講得好 好想知條仆街仔做咩高尚職業
連登仔得一個人?
我覺得應該自豪,香港的清潔工應該值得被社會尊重
被自己個仔睇唔起/介意 基本上會成為一個心結 快啲錫返佢喇 又唔係對你差
仆街仔老母都唔認,俾雷劈呀你
傳統華人思想
養兒防老
自己無錢, 啦啦聲生件, 以為20後就有回報
個仔係人中之龍, 搵10萬一個月係基本
點知生完先知, 原來都係普普通通
打份牛工,
邏輯問題關人多人少事?
你想佢做清潔工定唔做?

利申屋企隻廢老冇做野好多年
換個角度 下一代人有責任超越上一代人既
依家你可以輕鬆超越 都算係另類贏在起跑線
值得驕傲
細個唔識諗就會
大個少少 試過跟佢返過一日清潔工廉職
再大個 就會想自己努力 等佢唔洗再返工
係怨自己廢 唔可以養埋佢
如果樓主老母對樓主唔差既話
樓主真係仆街仔黎
就算老母對係差都好
都唔關做咩職業事
我屋企大廈倒垃圾果個呀叔我地全家都同佢好fd
咁岩見佢經過都會打招呼有時仲拎罐可樂俾佢飲
我甚至好敬佩d做體力勞動既人
基於衛生考慮佢開緊工我唔會同佢有親密接觸
但如果一個清潔工返屋沖哂涼換好衫
咪又係普通人一個
你應該多謝有人願意做呢d工作不論佢點解會做
驚朋友睇唔起?咁既朋友要黎托咩
你返甲級寫字樓試下冇人清潔冇保安睇住壞𨋢又冇人整
睇你仲有冇得係度巴屎閉
啲同學仔關係好可能當無野,但到關係唔好就好自然拎呢啲野嚟笑,笑你父母倒垃圾

口講職業無咁貴賤既人,永遠唔會見佢去做倒垃圾洗碗清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞