細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
但係你靠d垃圾養大無人扔你阿媽就無野做,就養唔到你
你小學雞嚟?無獨立批判能力?
港共話國安法後歌舞昇平,咁你又會信?
好好孝順父母
大個左就無哩啲感覺,做咪做,堂堂正正搵錢有咩問題
你代表曬成個社會咩
你講嘅係高低唔係貴賤
係香港先會綁埋一齊
冇清潔工人你唔會有時間上連登
唔做嘢係屋企玩攞終援咪仲鳩

辛勞工作嚟㗎 錫多啲佢啦
完全明白 自尊心作怪
所以我選擇自爆 啲人接受到就do fd
不過基本上都係你自己on9 人地根本唔在意 (女除外)
屌你條友仆街到
你好細個?
自己個臉子仲要俾阿媽做咩黎影響到
事實就係好多人都會歧視/睇唔起低下階層
香港社會既錯
瘋狂炒賣,富人越富窮人越窮
窮人低下階層成為唯一既受害者
記住冇錢唔好係香港生下一代就得
窮人生仔 盡咗力俾好環境佢,冇咩好屌
就算本身家境ok,生嗰刻冇可能預計未來十幾廿年會唔會有咩事突然冇咗收入/家道中落

而連登仔屌得最行嘅係,窮人生仔為咗將來個仔養返自己
大把父母一心將個責任俾個細路
樓主阿媽連大部分人唔肯做嘅清潔工都做,有咩好屌
蠢撚學人生咩仔
又唔係做狗 有咩問題
細路仔唔識諗係好容易信晒啲所謂社會價值觀
但如果大個仔都仲有呢套思想 就真係垃圾嚟

樓主仲識得檢討自己 證明都仲咪比人荼毒得好勁
起起起 返大陸掃街啦屌你老母
通常自己廢先會介意阿爸阿媽份人係點
老豆個時無戴套搞到你出世 佢哋覺得好羞恥
如果我話你咁做唔應該
應該尊重父母親職業
呢個係社會倫理道德規範 政治正確嘅問題
自己係公司好尊重清潔姐姐唔代表知道朋友屋企人做清潔唔會影響到對該朋友嘅觀感
現實係 社會上有唔細比例嘅人都會狗眼看人低
你自己都有自尊需要
你自己都想埋堆識啲背景較好嘅朋友
而你自己同社會我唸都有共識清潔係比較基層嘅工作
我唸想向上游嘅你 唔想俾外人知 好合情理

所以 呢個係個倫理問題
自己搵多錢 叻啲 就唔會有人理你屋企背景嫁喇
職業無分貴賤 事實嚟嘅
姐係你會睇下條友屋企人係咪做清潔
先決定同唔同佢做fd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞