細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
你正仆街仔
我媽做清潔,我去埋幫手做呀果時
但小學生邊識咁諗啊
就算真係咁生性從細就識咁諗,身邊d fd見到都一定會攞出黎笑你幫你改花名;夠膽承受咁嘅壓力都要認啊媽嘅10個都唔知有冇1個

樓主宜家肯反省返都算係咁啦

同埋果種由細就從低下階層成長嘅自卑感唔係咁容易消失架,我明佢果種感受

利申 父母都係藍領
不孝子 就算老母做雞都係為左養你先做
終於有返句人話
不過你都算自卑, 開口埋口講$$, 真係陰公, 祝你好運
係你成日覺得人地笑你
其實人地見到你阿媽都冇咩嘢
未見過清潔工咩
係2022年
我呀爸做特首
我呀爸做警察
我呀爸做清潔
邊個最柒?
老母係特手呢?
佢地講就緊係易
親身經歷過類似樓主情況完全明白
仲因為窮試過畀人歧視
依家有超過一般連登仔人工但有錢都補償唔返
有比較就有傷害
細細個小學試過全班講下自己屋企人做咩工
見人地屋企人做D工搵好多錢
而自己屋企人搵得少, 都會自卑啦
養大啲仔女都係想佢地出人頭地 帶㩦自己
佢地知自己垃圾一生都唔會有咩出路
得返生仔呢個方法
搵到條佬埋單 賣西就可以博一舖返生
on9 我老母大把水唔洗做都係同人講佢做掃街
讀屋邨學校嘅話
大把同學老豆老母都係做清潔保安飲食地盤裝修㗎啦
攞全額書簿津貼嘅同學唔少 半額就仲多
間唔中啲老豆老母仲會失業添 真係冇咩咁出奇
仲以為係因為你兩老做差佬差婆
樓豬做得好
比你老母知道窮當初就咪撚生
哩啲窮人用嚟自我安慰姐
根本有啲人一生人都好幸福未遇過挫折咁濟
前題老豆老母如果唔係窮人嘅話
而家睇透咗都唔遲嘅
講得冇錯
呢個社會睇唔起blue-collar,唔係事實咩?
之前有個post講銀行virtual interview
公屋妹公屋仔都俾人笑輸在起跑線
個個叫公屋仔女book酒店interview
住屋都無分貴賤,但社會現實係點呢?

樓主又係衰仔啲
賺到錢孝順返父母啦
得你會睇低人
普遍人應該睇低你呢啲狗眼看人低嘅仆街多啲
唔知樓主咩學校啦
我以前讀果間學校真係冇見有人窮得過我
成績愈好果啲學校啲人愈有錢
我諗呢個年代嘅後生仔女,
如果老豆做狗會羞恥好多
真,話就話職業無分貴賤,但係我會格外尊敬啲做污漕野嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞