細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
自食其力絕對唔可恥,我覺得就算當街唔認都好,返屋企同阿媽講返,大家個心都會好過啲。睇到都覺得心噏
明白樓主, 我阿媽以前賣魚, 有時接放學自己都覺得好腥細個都覺得好shameful, 唔知點解. 同可能家庭唔係話好, 到宜家大個都keep住會有自卑嘅感覺

其他人無經歷過係好難明
你班閪人講道理就叻
你呢D咪仆街囉.
如果你話老母係呃呀婆錢, 你覺羞恥咁OK.
睇一個人唔係睇佢出身, 係睇佢品格, 肯負出的佢努力和成就. 如果身邊D朋友咁睇你, 可以UNFRIEND佢地.
前者
咁姐係代表有人已經係咁諗
你點知身邊嘅人係咩諗法
理得你有冇睇低
條友勁自我中心
樓主正畜生
唔明都算仲要係到大條道理屌鳩樓豬
個個好似你班閪人咁好彩咩
講就咁講
做小學雞嘅人地就醫生律師,你就清潔,你都唔夠膽講啦
咪就係因為有人歧視
我話唔認同,話自己唔會攰視
咁都算係歧視?
咁點先唔算攰視
你就真係賤種畜生啦
又咁講
你老母有冇同你講過咩 比心機讀書 第時搵份好工 唔好好似我咁做呢d工
相信唔多唔少都講過呢d說話 自己點都會有少少睇唔起自己既職業
只係做到出晒面 實會傷心
成班道德高地屌鳩樓主既 屋企一定唔洗憂柴憂米
我見好多人比負評樓主
確實如果佢長大左都仲有呢種諗法既話 可以話佢唔成熟

但如果係細蚊仔個時 呢個年紀諗野係好單純
如果屋企真係好清貧 家境極差
佢地產生呢種自卑諗法係無可奈何 唔係簡簡單單就開解到佢地

我覺得會責罵佢地既人得兩種人
一種同樣係貧苦出身 但細個已經好識諗既人 知道自己屋企苦況亦都知道屋企人已經好努力捱
另一種就係跟本從來無親身經歷過既人
巴打 自己媽咪都睇唔起
仆街啦
但事實係大把人寧願做10k 文員仔都唔會做18k清潔工
你有見過後生仔做清潔?你有冇識人係讀緊書個時pt做清潔?點解咁多人失業寧願唔做野冇收入都唔做清潔
連登大把溫室小花
講事實都咁多人負評
好心啲人唔好咁偽善扮高尚
現實就好現實嘅
人地知你屋企社經地位低印象分即刻打個八折啦

我明
所以真係奉勸咁多位
自己冇錢唔緊要 自力更生
生個仔出嚟做乜鳩呢
佢出生已經冇得揀
我唔想佢連之後嘅生活都冇得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞