細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
人地問你阿媽做咩,你咪話環境清潔師囉
人哋都話細個啦,你拎個大咗嘅價值觀去衡量細個嘅價值觀邊有得比
係班傻仔睇壞腦啫
開口埋口窮人生仔正仆街
然後將自己廢柴嘅事實推返自己父母身上
弱智讀完匡智先上連登
同意,個個係度拎副高高在上嘅姿態去話樓主,但係冇人正視問題,冇人想解決問題
如果你媽無勾佬/賭錢/虐打過你
而佢係有做到顧家, 捱大你條粉腸的話
有朝一日你會非常後悔曾經咁樣對你阿媽
好大機會你會因為巳經無野做到去補償返而好難受
記住
其實人係唔會無啦啦覺得呢個職業好低賤
應該係你老豆老母或者其他親戚成日提起呢個職業點點點,你先由細到大凝住凝住
如果你老豆老母由細到大教你永遠唔好睇唔起人,每個努力工作嘅人都有長處,你就會接受到
所以都係你老豆老母自己嘅教育水平低,所以唔識教仔
我老母都係做清潔,但我唔覺得好冇面。我平時公司都見到啲清潔姐姐都係心諗,咁西既工都唔辭職係咪痴線咁辛苦,人工可能仲低我好多。你地有冇諗過比著係自己做會做唔掂,樓主仲睇低人,其實我地就算讀得書多,搵得多少少錢,都唔係好叻嫁咋,只不過係幸運。幸運在我老母辛辛苦苦供我讀書,等我搵份好工,某程度上成個家庭計,最西既階段係老豆老母幫你食哂。

不過可能你未出黎社會做事,唔明都唔怪你。但你老母會好hurt係真事。講真既,我真心覺得我老母好撚叻,養到我依個咁勁既仔

窮人生仔正仆街

佢個仔 born to be 仆街
個閪老闆係李加誠,連登仔咪照狗衝
老竇以前揸開大型貨車 細細個成日都車我返學放學
有一次咁啱放學 走淨我 有個老師話要睇住我走 我嗰陣話我爸爸會嚟車我咖!送到我去門口 見到係大型貨車 我一世都會記住嗰個老師偷笑嘅嘴臉 我老竇冇偷冇搶養到我咁大個人 嗰刻真係覺得好戥我老竇唔抵 心酸

老竇我愛你 成日同你嘈埋啲無聊野 但希望可以以後都好好照顧你
反而想知你而家點報答佢地?
你英文咁撚垃圾 我見到都覺得好羞恥
窮人 生唔生仔 可能都仲需要討論

但見到你
我幾肯定弱智真係唔好生仔......
廢牌唔係天俾

係上一代俾 窮到燶閪就咪學人生仔啦

自己都養唔掂 累埋仔女 全家一齊捱窮為乜?
你啊媽一定好傷心 不過佢咩都唔可以同你講 錫多D佢啦

唔駛諗咁多咩人睇唔起自己 覺得自卑

個人榮辱算D咩
無野重要得過屋企人
屋企人窮又如何 點都要支撐佢地
為左養兒防老 收家用 有人陪葬
講到底 都係為左自己
令我諗起有位巴打講過人生有3個階段既覺悟
發現父母係廢柴
睇清自己都係廢柴
承認自己生既仔女都係廢柴

世上邊有咁多叻人 只不過係好多平凡人自以為自己係特別
都係個句啦
又唔係我自己揀生出黎
養得起我先好生啦
你咁樣好似好嘲諷咁 但其實又好柒好似冇獨立思考能力咁 唔知點講
社會達爾文窮人應該絕種?
有手有腳肯自食其力點解要老奉被人笑?問題唔係佢做緊嘅職業低賤 而係個主流社會價值令到你呢啲人覺得呢樣職業低賤呀嘛
真呀 Show到比人睇你唔使靠屋企都發到圍喎
立即同老母say sorry啦屌你個西
多數企響道德高地 九成冇體驗過 響上面指指點點偽善就簡單真係俾佢老竇老母老婆仔女做睇下care唔care
咁老竇老母廢,子女廢機率係高啲,睇吓狀元次次都係男女拔萃名校就知
好似高學歷同低學歷父母嘅仔女成績邊個會勁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞