細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
我都會在意,不過唔會自卑/睇唔起嘅
始終唔係人人都係律師醫生呢啲專業人士

唔知佢哋行過見到清潔工會唔會覺得自己高尚啲
大部份窮撚容易成為罪犯/藍絲/狗,拉低香港人質素
而識養果班自然想改變自己地位,但咁做會搶走咗正常人應該有既發展機會,咁好唔公平
除咗果啲低下勞動工需要人手,窮唔應該可以生
你有冇腦
好過拎老綜
而且冇清潔工人香港會變成點?
我好尊重佢哋
連登仔梗係同你講唔好狗眼看人低
比著係自己老豆老母做d低下工種
再配合番連登仔思維一定係講窮人生仔正仆街
班狗淨係識行行企企算咩體力勞動
交友app先多女揾狗 齋係hmd上面就一大堆揾紀律部隊啦何況其他app都甚少見走狗
就算真係走狗都得個講字多 大把女夠話走sp啦 實際上咪好多係口不對心
幾威吓 特權階級喎

細個行街去廁所 老豆見我痾咁耐就喺公廁門口大叫我個名 呢啲就真係羞恥
但做唔到嘅都唔少
懷疑埋係佢哋平時鍾意高攀人先有啲咁嘅自卑感
屌你
食環垃圾車20k搵笨柒
出面20k牛奶仔都請唔到

不過食環工時短,政府工

清潔有咩好羞恥

最錯係連你都睇唔起佢既職業,唔認佢
你諗吓佢為左咩而去做啦...咪又係為你,為頭家
同埋食環準時收工
職責唔包處理垃圾 做完野返車房蛇王 訓教 打飛機都冇人理
係幾好做
不過要簽聲明
冇清潔工你邊有乾淨屎塔屙屎最撚尊重清潔工
做得依類職業嘅人識教仔女讀書咩
負擔得起仔女過正常生活咩?
本身職業就無問題,但生仔就絕對有問題
生佢出來陪佢捱窮,把撚呀?
遺傳學有解釋點解蠢人窮人唔應該生仔

1. 智商:男孩大多遺傳自媽媽 在基本的基因遺傳,嬰兒的性別主要是由性染色體X和Y組合而成。而生男孩或者女孩在父母基因遺因傳上都有不同,男孩的基因組合是XY,X是來自媽媽,Y是來自爸爸。 性染色體Y實際上並沒有太大功能,而性染色體X是承載著智商和身高等基因,所以男孩的智商受媽媽的遺傳影響較大,而且男孩的臉大多和媽媽較相似。但女孩基因中的XX是平均一半的遺傳自父母。

2. 身高:爸爸影響大於媽媽 英國皇家德文郡和埃克塞特醫院(Royal Devon and Exeter Hospital)曾有研究指,爸爸對子女身高的基因影響大於母親,高大的男人通常有個高大的爸爸。其實平均而言,在營養均衡的前提下,一個人的身高大約七成取決於父母,三成靠後天努力,所以同胞兄弟姐妹的身高都有不同,弟弟妹妹比年長的哥哥姐姐矮。科學家亦整理出一個身高的有趣公式,提供給爸媽參考: 男生:(媽媽身高+爸爸身高+13)÷2 女生:(媽媽身高+爸爸身高-13)÷2

3. 性格:爸爸影響大於媽媽 性格的形成既有遺傳成分,但主要是後天影響。比較而言,爸爸基因的影響力會大過媽媽,其中,父愛的作用對女兒的影響更大。如果孩子性格上有任何缺點,媽媽有藉口賴是爸爸的問題了。

所以點解認知能力有問題+性格缺陷有資格生仔?
又係賴
大把u grad出黎做文員仔
分分鐘收入仲低過樓主老母
所以呢班人係有認知問題定係性格缺陷?
講到尾你呢啲撚樣用人地嘅收入批判人地係咪有資格生仔

再講如果嗰社會慢慢冇左最基層嘅人
去到你嗰層,我係咪要覺得你有認知問題?
都係果句啦有其他工揀你會唔會做清潔
窮人生仔正仆街
你老豆老母仆街黎
不需要感到羞恥
羞恥果個應該要係佢地
你咁撚仆街既
如果你覺得羞恥,咪努力d 搵多個錢,養返佢等佢唔駛再做清潔law

似乎你係好顧面子既人,咁你咪嘗試下改變現狀law

但如果你無呢個本事, 咁就只可以怪你自己無能,你仲有咩資格怪你阿媽份工令你羞恥。

你應該為你自己既無能感到羞恥就真
我老豆做地盤, 老母做主婦添, 又咪工一份
咁樓主有呢個感受之時,都係細個果陣。
細路仔又邊有本事去改變呢啲事實。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞