細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
「就好似有啲窮人就算大個有錢番少少但個人終於都自卑一樣」
這就係而家既自己
佢地父母肯定冇做錯,仲好偉大。
只係錯既係社會白鴿眼,以工作種類去睇人既風氣,憑一人之力無法改變。
或者咁講啦,我係一個比較幸福嘅人
起碼自己嘅老母唔係偷呃拐騙嘅人,亦唔係做警犬
佢冇接受過咩教育,連26個英文字母都唔識串,打一份牛工養大我同兩個家姐
去到自己懂事嘅時候我寧願出去返part time賺學費幫補佢

我做咩要去埋怨一個盡心盡力養大自己嘅老母
唔通佢三十幾歲嗰陣我埋怨佢社經地位低
迫佢由小學開始讀書,一邊湊住三個細路一邊返工一邊讀二十幾年書
唔係咁易㗎葉師傅
係啊,佢哋都知唔應該埋怨啊,但童年受到嘅創傷同影響係一世。
感性上話比佢知埋怨係唔啱,老豆老母已經努力咗,但現實上佢面對嘅困難唔通唔係佢父母比嘅?寧靜嘅環境同讀書設備都提供唔到比仔女。低下階層仔女最辛苦就係現實同感性不斷拉扯,佢哋一樣係好辛苦嫁。你體諒佢老豆老母無錢無資源都生仔,又唔識去體諒樓主呢類被矛盾傷害嘅小朋友呢
唔易啊,但點解要生?
咪臭係 樓上成班扮撚晒清高
搵個做sales做侍應既做女朋友佢地都未必制啦
講到尾都係錢嘅問題
職業只係遮住嘅布
如果你老母做清潔,但有層半山自己樓
你仲會咁介意咩
老母係清潔工都供養到你啦
仲有咩值得羞恥
倒不如你自己諗下點樣上位快d,轉到好工,再叻d既自己開公司
好好咁出人頭地去改善所有人既生活
天生
老媽子係窮 但已經比曬全部你
呢個世界上除左佢唔會有一個人肯咁樣對你嫁
仆街仔 唔洗理反社會人格仆街仔 呢班垃圾大部分都係得把口
勸你都係好好孝順,如果唔係到時真係會好心痛。你會好後悔點解果陣冇好好咁對屋企人
呢D咪仆街仔
最少唔係對你差
你話佢害你就話姐
窮都冇人想既
唔好怨啦
人以群分
暗裡人地會排斥你
唔會話俾你知點解
窮 冇人想
但窮點都有自知自明 就唔應該生
除非佢連自己係窮撚賤種階層都唔知
我以前都同樓主一樣,覺得父母職業低微、又窮,唔敢同人講。人到中年,開始明白自己自卑心太重。父母和佢地的上一代在出年嘅年代其實生活都好困難,一路走到現在其實唔容易。大陸同香港在呢一百年其實經歷好多苦難,只係7-80年代經濟開始起飛,我地呢代人先可以FF打飛機以為自己有幾了不起,而唔富有的老一輩係廢老。你諗下如果你人在烏克蘭,你再叻,其實生活都唔會好。何況,父母都已經將最好的俾晒自己了。Sor,1999
如果你老豆老母係狗先要介意
Well said. 以前年少無知真係唔了解. 而家中年先發現當時係幾 on9
佢老母就係唔知

真係環境論,大家父母都垃圾大家都會尊重,依加真係冇

講真如果我呢代做左人老豆我會倒返轉叫個仔唔好同我打招呼

大家知咩事就得,雙贏

所以我覺得樓豬錯唔哂
大把人大左先會咁諗,但依加個問題年齡層係中學以下,所以我覺得你都on99
而家呢代人口少左
生得既都起碼中產以上有啲條件先會學人生仔

見到你老豆老母咁窮
個對比佢比十幾年前嚴重多

以前個個都窮大冇所謂
而家咁窮都生 肯定係賤種老母老豆既問題
你睇吓成個post形容職業係分貴賤啲人,邊個係中學以下先講啦
轉角度諗吓
無清潔工人社會好大獲㗎
新年一定會比利是佢哋
你屋企人好叻好勇敢,唔介意做低層工作為咗養家。
但你好撚廢,淨係識逃避,你屋企人事實就係做呢啲工, 你逃避乜撚嘢?正廢柴食屎啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞