細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
屌終於有啲正常嘅reply。佢有羞恥心其實根本自己控制唔到,佢上得連登同人講其實應該佢自己都有啲罪惡感。樓主出到嚟社會返多幾年工,知道有幾辛苦就會開始慢慢對媽媽有感恩之心。到時再諗返起而家嘅嘢就會知道自己諗嘢有幾唔成熟
有人做差佬添啦
以前果代好多都冇得揀
唔似得依嫁咁好教育
以前好多小學畢業就出黎做野
亦唔似得依嫁會有「窮就咪生仔」嘅概念

如果你係咁諗嘅 的確幾衰仔嘅
你呀媽都知咩事
咁你應該唔好學似父母咁 努力啲賺多啲錢
起碼養到自己 同窮就唔好生仔
講算就算身邊有朋友做清潔
都真心唔會睇低佢哋
唔係話咩咁大愛 覺得工作無分貴賤 佢哋都貢獻緊社會
純粹係佢係我身邊嘅人咋喎又唔係我
如果係朋友老竇老母咁直頭更加唔關我事

現實職業係有分貴賤
但天下間咁多份所謂低賤工作
佢都肯去做 即係佢都唔介意啦
咁仲點解要介意埋佢嗰份

自己個人夠努力咪得囉
就算唔努力 自己過得去對得住自己咪得囉
做乜要在意自己老竇老母做過啲咩
要咁樣數上去計埋清朝啲祖先啦
試下係你呀媽角度諗
有得選擇佢會做清潔?
你今時今日都係靠佢清潔賺錢養大你
講得出冇問題果班肯定屋企唔窮
中小學果陣啲人聽到執垃圾點會唔比人笑
但大個咗就會明清潔工好辛苦先賺到錢
唔係咩羞恥嘅事
窮就更加要努力向上爬
比心機讀書啦樓主
等你父母第日唔駛再做呢啲辛苦工
會羞愧 唔係因為佢地工種 係自已人格
你老母十月懷胎生你出黎,要捱幾多刀、經歷幾多痛。你以為生完出黎就搞掂?生完仲要湊,湊到起碼18歲,一個女人青春嘅20年就比左你呀。啲垃圾又臭又厭惡但日日都要去執,全身勁多菌勁污糟呀,啲皮膚被洗潔精洗到損哂主婦手呀,成日執垃圾掃地腰酸背痛,為左養大你咋,供書教學呀
你竟然為佢覺得羞恥,佢好偉大。最羞恥個個係你自己,面子仲緊要過自己老母,佢一定好傷心
的確係低賤職業
但只要個人低賤都冇緊要嘅
可惜啲打尖亂抌垃圾冇公德心爭先恐後嘅賤種通常九成都係做呢啲低賤職業
雖然係大道理,但講就輕鬆,你試下叫鍾生同你換老豆老母
又屈毛又屈廢坑 你份人都幾可悲
英國文明社會唔啱你架啦 唔好搞衰人地地方啦
佢對你好既話 你就唔應該有羞恥心
然而事實就係大把人眼中都覺得從事體力勞動先係唔體面嘅工作紀律部隊以前仲比人叫係半個專業人士添
2022啦 大把人向咗現實低頭 以前夠有女話寧願單身唔嫁狗 最後咪又係去咗做水炮車講事實就仇女
屋企人做差佬,依家真係唔敢同人講
呢啲只係窮人安慰自己說話

「嘩,佢條女老豆好有錢」

「嘩,佢條女老豆做清潔,有好多貢獻」

兩句說話意境完全可以想像
職業無分貴賤
但人工有分高低
埋怨post , 正, 啱上連登嘅廢青睇
啲窮人生仔
多數想博第日靠啲仔女養
靠自己返工勞動 一世都冇可能翻身脫窮
佢地都想出於自私心態
唔洗唸到父母有幾偉大
興東, 傻豬, 起底起真d 麻, 興東不過咁有$$ 我就唔係咩有$$ 佬啦, 不過就有樓有車, 都要打工既, 你呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞