細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
唔係個個窮人父母都對仔女差
好多都自己唔食比仔女食
供書教學補習錢全部照比
至少我屋企人係
讀書時期除左家底,我唔覺得自己任何野比人差

佢地宜家老左都有我
我都有能力令佢地唔需要擔心生活駛費

大把有錢老豆老母對成績要求好似對下屬咁屌
呢d有咩好過窮撚家庭

你就賤種狗
又潮文?
如果朋友因為咁而睇低你都唔係好朋友啦
狗眼看人低 佢咁講elon musk眼中你就算一個月搵十萬都係垃圾 同埋係香港先咁on9 清潔搵啲老人做 外國勁多大學生做
窮都可以生,父母肯捱,識養就得。
唔洗下下狀元既

細個見屋企窮 早d識得諗,生涯規劃務實d,唔好下下拎追夢做擋箭牌去做不理性既選擇

都唔洗話叫你幾個A做醫生律師

做個老師/audit 9呢d 都夠你大聲講呀媽做清潔,而唔影響人對你既觀感

不過係子女錯
唔好諗到呢個世界個個都好似你咁膚淺
做689個囡唔見得開心過一個窮人家庭出身既普通人
噉你又真係幾仆街,生舊叉燒好過生你。
如果你朋友因為你阿媽做清潔,就睇你唔起
咁你應該睇呢啲人唔起,無謂做朋友
唔洗理個班人
你睇佢哋開post九成都係唔知up乜撚/引戰post
外國 大學生爭做清潔,你吹大啲呀幾廿萬學債出黎做清潔不如唔好讀直接藍領
但但話讀書改變命運係向上提升社會階層,當然最終提唔提到就後話啦
0分重作啦 6uo
垃圾永遠淨係識怨老豆老母,怨完你咪仲係一樣咁窮。
講得冇錯
點解連登仔嗰班廢柴,尤其大西北天水圍仔女喺度怨天怨地
娟點解父母唔係三代香港人,點解唔係李嘉誠個仔含着金鎖匙出世 所以錯不在我方,做懶鬼都係合理
無錯,佢地而家都仲食緊政府長糧
一路覺得肯做厭惡性行業嘅人好值得尊敬
以前覺得朋友個老豆做裝修 老母做街市好低賤

點知兩個都係現金出糧
每個月4-50k以上

仲要唔駛交稅
打招呼姐,唔一定係嗌啊仔嘅
清潔工哩啲咁撚柒辛苦嘅工你估個鳩個都做到架?
屌你respect都黎唔切啦
你講得岩
我都覺
算,係窮家庭成長嘅性格缺陷。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞