細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
最羞恥係父母本身唔係咩高尚職業但佢兩個睇唔起D掃街
唔係一個人 但睇下正評數先不過你都可以話:「全部連登仔都有依個post?」
*有睇

但其實唔覺有咩問題
咩工都要有人返架喇
仲以為講警犬添
咁我緊係希望自己個仔做到自己想做嘅嘢
但我更加希望同要求佢有一個好嘅價值觀 做個好人
照你咁講唔通清道夫真係想做清道夫咩
係呢個社會 我地只可以承認自己嘅能力有幾高 有幾低
能力低自然做惡性工作 羞唔羞恥係另一回事
但講到尾 職業無分貴賤 自己都應該有返自己嘅底線
就好比我寧願掃街 都唔想殺人做狗 偷呃拐騙
以前細個識一個小學同學,佢會同人講自己呀媽係做銀行,細個冇人會深究即係做咩post嗰啲後來先知原來係喺銀行入面做清潔,知道之後覺得個同學仔好叻講嘢
細細個唔識諗我又覺得唔奇
大個咗識諗應該要搵機會誠懇咁同老母道歉一次,相信大家都會釋懷
屌你啦 你咁樣叫我哋啲炒賣撚點樣覆你啊

好堅定無轉ga
樓主 起碼你媽靠自己一雙手搵食 我老母成日呻窮 搵藉口但從來唔肯做野 結果真係窮 所以如果你有個媽肯去做 無論咩工作 況且佢又唔係撈偏 做清潔工係值得驕傲嘅事
喺依度生活 就唔好講依啲啦
身邊十個廢柴九個怨自己老豆老母廢
叻但細個嘅窮嗰班就會做好自己避免犯老豆老母年輕嘅錯
兩種人都係覺得都係窮人生仔正仆街
但短短幾句就睇得出層主同樓主個心態同境界都係偏向社會垃圾嗰邊
如果我係你老母一定偷偷地哭成狗 希望你會默默對老母好啲
屌你 掃街就話 係社會工作者 或者 義工
做office就話睇場
再唔鐘意你話佢 區議員助理都得架
細個無諗。去到一年班 我老豆收工搭𨋢剛o岩我又放學,見到D C奶好驚掂到我老豆咁。原來係因為佢做完地盆無換衫抹身,臭住咁返黎。
老母就做洗碗的,都係低賤中的低賤。

佢地退休係唔夠錢的,志在求其養大仔女比家用度日。生3個呀! 係3個呀! 只能當狗咩養,無教育無栽培
我每次去商場廁所見到d清潔叔叔阿姨
都會講聲唔該同辛苦哂
去超市都會同d收銀姐姐講多幾聲唔該哂
見過有好多次,
d人對住d清潔收銀呼呼渴渴
真心覺得恐佈
唯有自己見到禮貌多d
不過都幫助不太
香港太多閪人
貴賤唔係睇職業,係睇人!
人生百態,每個崗位都有佢存在嘅意義,只要靠自已雙手去過日子,就算吸屎通渠都值得被尊重。

你媽媽一定好hurt
自我介紹:我媽媽係做威猛先生
向前看 今日起對返佢好啲
正解。
本身都想只留講句窮人生仔正仆街

不過做清潔都叫有收入,我屋企個死廢老母咬左20幾年老綜無返過工仲羞恥啦
依家淨係識拎我啲錢去買酒飲仲要成日發酒癲煩鳩我
亞洲社會問題。
澳洲做清潔,搵錢仲多過某幾類專業人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞