細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
我理解到既係:樓主屋企人做左清潔一段日子,做到佢已經同朋友一齊去街、同埋會比朋友問自己撈咩既年齡,我諗細路仔極有限
咁諗做人咪好辛苦 人生樣樣野都計到咁盡
為乜

對我黎講,
又唔係business friends,
普通朋友個種我覺得啱傾又無乜問題wor
性格反而緊要d , 就算你係ibanker 性格唔得咁又點,
你搵幾多都唔關我事既
你都係答我唔到關父母乜事?

樓主份人係點同父母有乜關係?
如果樓主係ibanker
未破左你個假設
做厭惡性工作都要養大你 仲要比你當街扮唔識 真係心都傷鳩埋

我父母都係做啲比較低下階層既工作 維修 清潔 收銀 但從來無厭棄過佢地 佢地咁辛苦都係為左啲仔女 佢地個年代又唔係個個都有書讀 將心比心

如果你啲仔女厭你唔係做醫生律師 扮唔識你 你會點
講緊智力同性格,你就扯到去起薪點
你認知有問題咪慢慢覺得其他人認知有問題囉
窮人蠢人大大聲話生個奴隸出來陪佢哋捱足21年
跟住你自己搞掂自己啦一係一齊繼續住公屋
我一直都講緊窮人未必智力有問題
你自己扯去窮人一撚定智力性格有問題
你九唔答八認知有問題真係唔好生仔
你講「窮人未必智力有問題」

睇來你認知入邊欠缺咗樣野叫「概率」
智力性格同資產無掛勾你邊度研究返來?
同埋你無資產學咩人生仔
最忌你呢類又蠢又要指責返他人意見先係蠢嘅人
而家講咪講到好高尚
試下另一半係做清潔 做看更 仲會唔會咁講
呢個世界就係咁現實 講一套做一套
其實最仆街嘅係班教畜
其實唔生仔唔結婚,呢個女人都係做倒垃圾。人人都要為自己既人生負責。比人睇唔起係抵死
我老豆老母都係做保安同清潔,不過佢地叫我唔好睇得起做呢啲工嘅人。
我咪講左未必囉
你個世界係咪淨係得1同0
你做乜撚野?你瞓撚醒未?
係你自己講到窮人一定智力有問題咋喎
你阿媽做到咁辛苦 你就引以為恥
你講咗就係蠢人真係蠢人
鐘意自己呃自己
痴線,竟然第6個回覆就有正常留言
仲諗住應該頭幾版都係屌佢阿媽窮人生仔添
係係係
你啱你喜歡啦醒目仔
講就簡單做就難,當你係樓主係角色嘅時候,好大可能你都會作出同樣嘅行為,普遍中學生邊有思想咁成熟,不過當你大個咗諗返起就會覺得好心酸😞,自己做埋啲咁嘅行為
冇計喺香港地太現實,由讀書時期開始,已經為學生建立左一套價值觀
u grad文員仔一世搵最低工資?佢唔會升唔會加人工?咁樣都吹到收入好過做清潔
一句講晒,你個仔將來同你講做清潔,你係咪仲咁支持佢先?份工多唔多人想做已經反映到份工喺大家心目中好唔好啦 係啊,好尊重清潔工啊,但啲仔女做清潔工又得唔得啊,或者自己去做清潔工又接唔接受到呢,接受唔到你就咪撚偽善 口講梗係好聽,但現實係大把人會睇你職業同出身去判斷一個人,有咩人想比人睇唔起?點解啲老豆老母鬧仔女唔好好讀書 大個就要掃街?就算係本身做清潔洗碗都唔想自己仔女做番同一行啦,個個都想自己社經地位高嫁啦
窮人喺社會面對嘅問題好多,窮人仔女更甚,淨係呢兩年要網上授課已經係啦,人哋就有靚電腦 穩定wifi 寧靜嘅房間去佢上堂,你就喺間公屋又逼又嘈,上網差電腦舊,你出嚟番工都未必克服到啦,更何況小朋友?之後成績一差啲父母又淨係會諗係個小朋友偷懶,無諗過係自己有問題。你咪一樣淨係識將善良對住父母,唔識諗佢嘅下一代面對更多問題

最後問一句份工咁好你做咗未?
不禁要俾個正評。
青少年時代孩子最需要既係 peer 既認同。
大愛左膠既嘴裡話職業無分貴賤,樓主咁諗就對唔住父母,但又有冇諗過佢地識諗都好,佢地身邊既同學朋友係咪都會咁左膠大愛?香港就係咁現實,好多家長會用呢啲有色眼鏡睇人,亦會用呢款有色眼鏡去教仔女。
想要咁左膠大愛既環境就最好移民。
點會睇唔起?大家都住公屋
唔知佢係咪成世人都咁幸福,無遇過啲格衰又口沒遮攔嘅人
以前讀大學有做過啲基層小朋友嘅補習服務,佢哋嘅父母先最鍾意鬧佢哋唔努力讀書,大個係咪要做掃街洗碗洗廁所呢啲工。基層先最睇唔起呢啲工,仲要講緊講呢啲說話嘅住住都係做另一啲辛苦工嘅基層(餐廳搬貨送貨呢類工),呢啲父母同呢啲教法,點會教到一個無有色眼鏡嘅小朋友出嚟
去到學校,大家口講職業無分貴賤,但如果個老師鼓勵學生,令佢哋做到醫生律師,個個都會話個老師教得好,仲會出埋春風化雨。但如果個老師鼓勵啲學生去做清潔工洗碗工?啲家長第一個投訴到佢無得撈啊
班大愛撚成日都話大家都做好啲,唔好睇唔起其他人就得。我認同大家都要做好自己啊,但衰嘅人香港大撚把,佢哋點阻止窮嘅小朋友受到呢啲傷害?口講就得?成班離地撚 小朋友小學中學受嘅傷害唔會咁易好番嫁 唔同真係感受到人間有愛就會忘記以前嘅慘咩,呢段時期嘅發展係影響你一世嘅人格構成,就好似有啲窮人就算大個有錢番少少但個人終於都自卑一樣
理性討論
我冇吹奏過清潔工
我只係指出好多工作收入都低過清潔工
反駁嗰條友認為低收入=智力/性格有問題
上一代好多人都冇接受過教育
所以被迫打一世牛工
咁唔通佢地就係弱智或者性格缺憾?

呢一代人比較幸福有免費教育有機會去改善自己嘅生活
咁點解要去埋怨一個含辛茹苦盡力養育自己嘅父母?佢地冇做錯㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞