細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
下 呢d工種 有無人做 係好多因素導致嫁wo 7,80年代製造業建造業蓬勃 大把人做啦 依家社會轉型左 以金融 服務業為主炸
對唔住我老豆做緊
係真 唔信自己過加拿大走一轉
原來對父母嘅基本尊重都叫離地
呢d人千萬唔好離開香港 廢事搞衰人地文明社會
不過我淨係知原來漏咗行李係機場禁區外,話聲比Daddy知,就係可以係機場禁區內拎返。

窮人家庭就無呢啲問題,因為無機會搭飛機出國?
窮人家庭仲日日愁緊無錢開飯,連小朋友戶外活動日啲車費都比唔起。
笑左 真係好慘
個人價值觀都要跟人
當你講嘅係真。答我一個問題,大學生做清潔係唔係要做一世?笑貧不笑娼,邊到都係一樣。笑唔笑出口就係社會風氣同個人修養。狗眼看人低?你唔低點會比狗看?
正一仆街仔,老母都唔認,如果你朋友會介意笑尻你老母做清潔,果d人仲做唔做朋友都吧啦,又唔喺呃綜援又唔喺民建聯助理,有咩好羞恥
笑你個D人99%有事都唔會幫你

所以唔駛埋佢地
下 我最尊敬就係清潔工人 社會冇左佢地搞唔掂
其實好正常, 香港地一向笑貧不笑娼, 主要呢個職業俾人壓榨得太勁搵唔到錢
把口生係人地到,其他人點講控制唔到
但你傷左老母心要為自己行為負責
清潔正正經經都係一份職業

過來人,家母做茶水辛苦工使我生長環境不愁錢銀,亦都供到我大學畢業,仲支持我追夢。無論咩職業都好,有一個無條件照顧同支持你成長既屋企人真係有今生無來世。一直以黎朋友問屋企人做咩都會照講,唔覺有啲咩好Ashame

樓主有咁既反省都係Good sign,同啊媽道個歉,或者主動係佢工作既時候去打聲招呼啦!啊媽永遠唔會怪你
真 不過佢老母應該慘d
1. 而且依家大把港女都唔介意嫁比狗添
2. 之前更見過有其他絲打話如果男方屋企人唔係做啲體面嘅工作 就算條仔對佢幾好都一定唔會嫁比佢

屌你係仇女啫你舉兩個例子都有conflict 嘅

重申多次 如果我老豆老母做狗 會覺得羞恥
做乜嘢都係一份職業,無分高低,就算老闆無下屬幫佢,唔通佢一個攪得掂咩,唔好睇人點睇你,係你要點睇自己。
好似有
但係唔記得點解會咁諗
印象中好似係我老母定老豆唔想我同人講
所以成個小學都唔係好知老豆返咩工

大個先知老豆嗰陣係喺大欖整車
其實幾勁啊識整車 係人工唔高啫
宜家冇人笑樓主阿媽,係佢自己死賤種睇唔起自己阿媽
老實講 你講就口響
你試下如果係你自己屋企喺咁你都未必咁講啦
加把口評論人地緊係易啦
喺香港生活不嬲都係有錢有尊嚴架啦
至少嗰陣失業潮
佢都話自己有手有腳唔需要攞綜援型到
做清潔有咩問題?
你媽咪有你呢個仆街仔先真係羞恥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞