細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
其實篇文10年前已經睇過
正常,細路仔/青春期對呢d好敏感,大個左知衰就ok
樓主真係勁仆街,
講幾多好聽的說話都冇用。
細個係會咁諗 控制唔到 大個對返老母好啲
成班中產仔女佢哋身邊一定無親人做低下階層工
細個個種自卑其實真係會影響成長, 同真係控制唔到, 細個老豆老母又唔會同你講唔會教你 (given 可能長時間返工或者根本唔識教) 就算話咩宜家大學畢業, 有份好工, 就算明白屋企人係辛苦搵錢養我, 但有時個種自卑都仲會係到
珍,明明一聽就心入面有個底
正常人唔會咁冇禮貌講三講四,但你吹到要一個細佬接受支持仲要覺得老母做清潔係偉大嘅就好over 囉
物質嘅貧乏點唔令人自卑呀,成班左膠自己呃自己
出生起一個幾基層既家庭
父母都算窮
但係都將最好既野比曬我
自己唔算叻
但勉強讀到少少書
搵到一份收入穩定既工

而家可以孝敬到佢地老人家
得閒帶佢地去D以前唔會去既地方
食D以前唔會食既野
滿足感其實真係好大
班人假撚到
講到清潔仲好過白領,又唔見佢哋去做?
仲要細個比同學笑垃圾仔 食垃圾大
搞到勁自卑
後生唔做 唔代表清潔工羞恥 大把工種青黃不接啦 建造業 製造業 司機呢d
做狗先係。
譚仔人工應該高d下話
你就要更加努力啦等兩老可以享下福,你都識講好努力令你過得好佢哋有得揀都可以打風流工。你自己諗下啦
你講個d咪就係因為年青人覺得唔體面囉
有冇諗過清潔工其實一啲都唔低賤
反而佢地願意take up呢個position
有幾多人做到?
你老母做狗喺街到見到就話唔認姐
係囉點解嘅?
過咗去既事已發生
唯有好好補償返佢地
搵到錢就帶佢地去食好嘢同請佢哋去旅行

唔好講職業
住公屋居屋定私樓、住邊區都會比較
口裡面就偽善話無感覺
聽到會心入面實情覺得你差一級

好好對你屋企人吧!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞