細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
唔好問連登仔啦 佢地冇句好說話
樓主你要努力比自己好嘅生活 番下part time或者努力讀書搵份好工 至少唔洗餓死或者做清潔
我以前都要著人地著過嘅衫褲鞋 比人笑 但依加靠自己努力都生活得唔錯 至少我自己覺得唔錯加油
但係都唔好嫌棄屋企人 佢哋都唔想嘅…有少少身同感受
大個你會好後悔曾經有咁嘅諗法
Damage is done, 想彌補就對佢好啲,自食其力點都好過咬老綜
好多人生仔怕自己老
但呢個唔緊要,你將來都係咁
最緊要佢係咪對你好,好多阿媽生仔冇咁諗得咁複雜,但佢地好多可以錫仔錫到緊要過自己命都擺第2呢個先重點
其實好多人包括你眼中覺得幾叻既人阿媽都係做下清潔,人要靠阿爸阿媽做乜先覺得有d face, 只係你自己價值觀狹窄,人成長就係價值觀都要成長

我從來都唔覺得馬雲叻
反而好似elon個d咁有錢咁叻可以住咁細食花生醫我先覺得勁,因為佢地對成功同高等既價值觀好正確
如果佢對你好好既話!你唔撚死都無用
其實都可以理解,不過樓主大個就唔好再用家庭背景去定義自己,努力啲去提升自己能力同價值build up自信
內疚就對父母好啲同道歉啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞