細個因為父母嘅職業覺得好羞恥

806 回覆
211 Like 4583 Dislike
如果你真係覺得做清潔有問題
我會唔想同你做朋友多d
由今日開始為你呀媽份工自豪
好好孝順呀媽
真正需要覺得羞恥既職業只有警察
我記得小學時阿媽做洗碗
我有次喺學校跌親
班主任打去我阿媽洗碗果間餐廳
唔知點解佢要喺電話同人講我阿媽係做洗碗嘅
隔離有幾個同學仔聽住佢咁講,好愕然咁
我尷尬到想死
後尾佢轉左做樓面
唔知點解做清潔真係比人感覺低下d
好撚慘
Of course 時間有限,點解要花係你身上?
特別係出左嚟做野之後,識朋友變得好現實
見到都心痛
我唯一次唔認呀媽,就係打風去人地屋企玩
佢過黎捉我返屋企,係𨋢口見到佢扮唔識

最後我係心碎比2老打碎
自力更生 盡量滿足個仔要求
有咩問題一定要大富大貴?
而家又唔係咬老綜 欠債
樓主,其實你唔洗聽啲弱智仔講窮人唔好生小朋友。識得珍惜屋企人同大方自信既人先會係呢個社會度真正咁成功。唔好俾呢種自卑感磨蝕自己,如果唔係你只會係所有事情上都係抬唔起頭。更何況大把呢啲人地覺得低層既工作其實人工同普通文員差一兩千甚至更高,仲要係服務緊所有市民有意義好多。
咁樓主都有講係細個唔識諗佢依家出呢個post應該都大個左有反思嘅
好多人都會口講話返工無問題
但如果你知身邊有朋友,或者佢地嘅屋企人係返工嘅,其實或多或少都會睇低佢地
即使係心腸好嘅人,都可能會有覺得返工嘅人可憐嘅想法
呢啲想法,無論正面定負面,其實都係一種歧視

因為起社會精英嘅心目中,返工就係一份唔體面嘅工作
好多人把口講到幾咁高尚,職業無分貴賤,但現實就係有分

如果無屋企人係識諗嘅,佢根本唔應該特登叫你,而係應該扮唔識你,因為社會上比人知道出身貧窮絕對唔係啲咩好事
唔係偷唔係搶,無佢做清潔邊有今日既你
好好孝順佢吧
你冇做錯到
記住用你老母做人板
諗下第時你想個仔點對你
你就知而家要比心機向上爬
你都唔想第時你個仔好似你咁撚仆街係條街唔認你做老豆架嘛
你爸母養大你, 好辛苦. 你唔認佢, 佢地未必會嬲妳, 但係實好傷心, 希望你有機會, 同佢地講句Sorry.
當你試過老豆老母都做清潔
但俾d 19 同學笑個陣就知係咩感受
部分連登仔啲價值觀真係好撚奇怪
明明一聽就知好撚不孝嘅事
都可以講成係老母嘅錯
人地老母又唔係偷呃拐騙,腳踏實地搵錢
係香港只有做警犬先會俾人鄙視
做清潔工人根本就唔可恥
咁90年代2000年又唔會有窮人生仔正仆街哩種觀念0既
始終個個年代仲有努力就可以向上爬0既諗法

依家呢, 窮人生仔就真係正仆街啦
細個識諗就唔係細個喇
窮唔可怕唔失禮,今日既然知道,就唔好再傳落去下一代
九唔搭八
咪上咁多連登啦,睇壞腦啊
香港冇班清潔工,啲地方衰撚過中國,你估香港人自私放係面前真係好自律?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞