(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
John Nash笑到係棺材彈起身
我會大叫填99比大家睇然後衝出去交
而唔係100
要做既係一個大少少機會比對方贏而等自己唔洗比人攬炒既局面

大叫填100 只係純粹博會場無人願意犧牲既心態
但事實好大機會會有人同你搶100玉石俱焚

大叫99要諗既野就唔係咁少
1. 叫100有可能會贏
2. 叫100有機會同人撞
3. 而99係一定會撞

會場會大概分2種人
第1種係叫100想博無人夠膽叫等贏既人
第2種係叫低過100同99等爆輪到自己既人
但因為可以勝既機會多左
反而會少左人專登叫99攬炒
咁樣贏既機會先係最大

同你諗法一樣

但問心 到我自己答卷一定諗唔到大叫呢個方法
認真睇咩科
心理學有心理學答法
最學有數學答法
仲有佢話最大者得60分
咁第二大呢?
呢個係盲點
就算得唔到60我都要拎59分
其次
條問題有兩部份
第一部份係喜歡既數字
姐係要有合理解釋
如果盲目揀最大而忽視呢part可能都會0分
加上
最大係指數值?
題目無講明係數值
1可以係最大
例如1整個pizza
1=100%
你亦都可以話97係最大既質數
而我又係97年出世
所以係1至100入面我特别中意97
咁就乎合晒所有條件
如果有人盲目答100/99/98
無合理解釋到點解中意
咁我就係滿分果個

呢個係我諗到最好既答案
求插

如果係翻譯上字眼出錯就當我無講過啦

首先 第二大無分
其次 個explanation唔知計唔計分⋯⋯同埋都好易吹下

我淨係睇樓主翻譯版分析
唔知原文係點
其次
除非佢淨係收一個學生
否則呢題咁設定無意思
易吹還易吹
跟足要求還跟足要求
至少我睇晒comment無人focus係"鍾意既數字"呢一點
如果得少數人留意到
咁就達到佢考核既意義
所以我覺得呢個係其中一個可能性
點睇

佢收幾個關咩事
可能有幾條友差幾分可以靠加bonus分入到
又或者佢地分數會影響同揀咩學科(日本入大學係一間間咁考)
佢出條問題唔多同人文學科有關
反而相對科學 我覺得佢想要個數字多啲
佢既explanation我覺會想要條式出黎多啲囉.....
我唔否認你提出既可能性有一定概率
但係鐘意既話求其寫話lucky number都得啦

咁你又點解釋加60分
點解唔係加100
點解唔係加其他
有時推理既野就係要係各方面入手
如果你係出題者點解要用呢啲字眼
呢個都係一個分析方向
btw我最開頭有講唔同科有唔同答法

擺低粒膠有助討論咩

我唔明點解你要拗幾多分、第二名又有無分既問題
依啲係instruction黎架喎 有得拗既咩
同埋佢比幾多分都要跟比例計架 要睇總分幾多
(建議你可以research下)
我無否認你學科相關既展伸
但係相對於依"鐘意"都關有分事 我個人覺得係out of focus
相反如果你提出既數字例子係相關學科相關 我會欣賞好多
好似history既64呀咁 依啲explanation先得架喎

但其實我覺得主旨係想要個數囉

我討論既野其實打哂出黎
粒膠係我用黎表達心情既 ok??????

你expect既係科學相關
但我focus係題目分析
咁你覺得做咩
大家既方向唔同
你用科學角度睇我分析題目字眼
然後覺得
你話你係咪有趣
我都係想提出下啲唔同既可能性姐
唔提出邊有得討論
我想問係大概幾多人去做 我覺得愈多人做個贏數字就會愈細

後面個句就岩的
但成個post最好玩的地方就係你唔知有幾多人玩緊
上面條google link都應該有好多cd rom填左

全連登有一萬幾人
又上左熱門
仲要限時晚上三點
所以我鳩估500人

後面個句就岩的
但成個post最好玩的地方就係你唔知有幾多人玩緊
上面條google link都應該有好多cd rom填左

係啵有CD-ROM
仲有啲懶清高
話呢啲無討論價値既人真係好煩
係你地眼中係咪得賺錢先有價値?
係既你上連登有咩價値?
當年物理學家討論光係wave定particle都討論好幾十年
最後發現波粒二象性
再以前有討論地球係平定圓
討論地球係咪宇宙中心
無呢啲討論你有今日?
唔好咁膚淺ok?
係你地口中講出連登仔弱智真係有啲諷刺
睇到呢個post,真係覺得好撚柒on9
先唔講文盲有幾多,仆你個街,點解捉字蝨都捉咗咁撚多版
我都係想學下野睇啲比較好嘅解說,而唔係叫你做中文閱讀理解呀屌

btw 上面話大叫99好過100又啱喎,至少啲人會先爭100
如果一開始就講自己係100俾全世界知,一定有人會犧牲自己衝動自爆,而99嘅風險比100低而機率係比較高嘅一項
如果真人做,我應該都會大叫話寫99
但係網上做,我諗有機會有人1-100都填哂落去 至少100最多人填
我自己都填咗9x
太長唔想用中文打

The strategy of choosing 100 is a weakly dominant strategy.

Consider a player, Alice. We only need to consider two cases:

Case 1: The largest number chosen by the rest of the group is strictly less than 100. Then, Alice can always win by choosing 100, but if she may lose if she chooses a number less than 100.

Case 2: The largest number chosen by the rest of the group is 100. Then, Alice will lose no matter which number she chooses, so she is indifferent between all possible strategies.

The conclusion means that all (rational) players should choose 100, leading to a Nash equilibrium outcome in which all players gain zero point.

實際上唔係

it sounds good but it never works

好明顯考你既唔係實際你填既數字而係背後既concept
呢個咪就係正確答案

有問題
前設係唔係如果成堆人寫100
個堆100就輸哂 (取消資格)
咁寫99 個個人會贏
如果冇呢個前設就寫硬100
如果有
case 2 Alice 寫99未必輸

同我諗嘅一樣
如果題目無寫清楚 我應該會設兩個case先 講明咩規矩咩答案
仲有10分鐘 留名睇結果
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

鬥多小數點後位

係個9度點一點咪得
循環數字

冇得輸

99.9嘅無限小數咪即係100
等緊開彩
上面班人唔好嘈到洗晒板睇唔到結果喇 屌
我都係想學下野睇啲比較好嘅解說,而唔係叫你做中文閱讀理解呀屌

btw 上面話大叫99好過100又啱喎,至少啲人會先爭100
如果一開始就講自己係100俾全世界知,一定有人會犧牲自己衝動自爆,而99嘅風險比100低而機率係比較高嘅一項
但係網上做,我諗有機會有人1-100都填哂落去 至少100最多人填
我自己都填咗9x

你知唔知係法律層面字眼既野係幾重要
就算唔知
大陸曲解基本法你都有見識過
標題無講明係咩科既入學試
多一個討論方向有咩問題
更何況數學解釋已經有好多
提出新idea都唔比咩
唔講以為你出題添
唔岩睇咪skip
John Nash 心諗 點解連登仔會咁戇鳩
99.99999999999999999999999999999999999

無話唔比小數

鬥多小數點後位

係個9度點一點咪得
循環數字

冇得輸

99.9嘅無限小數咪即係100

你呢句因住觸發連登數學危機

我自己都填咗9x

我都填咗9x 死啦好大機會撞

我自己都填咗9x

網上做其實係另一回事 真係求其填都冇所謂
條題目如果改成選到最大而又不相同數字既人先至可以生存 其他都要死
咁會少D小學雞會諗住攪炒
67 唔記得自己填左幾多

我自己都填咗9x

我都填咗9x 死啦好大機會撞

9x
俾多次機會我會填8x
太多人玩
網上填填左6x
等緊開估
估唔到一條靠運氣既問題都可以有咁多頁討論
可見連登真係特別多弱智
幾時計埋下期六合彩開咩呀?
你計到既話我免費供埋你上博士都得呀

何謂計到
我每一組數字比個機率你
咁算唔算係計到
係quantum physics層面上
就係用粒子出現係特定位置上既機率解決問題
連登多既咪你呢種懶醒既弱智

你自己?
Let x be my number,

x = Max { N \ R[其他同學既數字] } , 0< N <=100

我都係咁諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞