(博奕論)北海道大學入學試題,1至100選最大數字

941 回覆
111 Like 8 Dislike
89呀 Google form巴打出黎啦

😂😂我亂填ja wo 咁都有得贏

咁根據某d巴打既logic 63同89就係最高勝率選擇啦

sample size?

未出第二次結果 89之前得 一次試驗 63

都夠膽死有人叫人去睇呢一次test result證明100係最低勝率選擇啦

1我就覺得係最低
因為你要贏100場 先等於100偷雞一場
贏一場要2-100都唔當選 仲要1唔重覆

UP乜

佢跳左好多步

假設每個數字被選擇機率一樣

揀100你只會都係輸重覆或嬴
揀99你會輸重覆同100
揀98你會輸重覆同100 99

如此類推揀1 咪會輸重覆同2-100

都夠膽死有人叫人去睇呢一次test result證明100係最低勝率選擇啦

1我就覺得係最低

UP乜

唉屌 睇錯題目
以為出幾多分加幾多分
你真係搵50個人玩十場睇下100贏唔贏到一次就知係咪叫最佳
記住理論要反映現實
理論最佳no.就係固定人數玩N場理論上
最多出現呢個no.贏
即係如果你試50場100一次都無跑出
你係可以幾確定100唔係最佳選擇
分析大家都做左好多啦,

我只係想多謝出google form 果位巴打,估唔到真係可以一大班人試到個問題,唔係紙上談兵。真心覺得好正!!

round2
https://drive.google.com/open?id=1JHLL7GU7m1mpdjPbMygbDfd37u7Idgf6ZjyTlBWVVFE

done
應該要設人口上限

1000人 如何?

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

揀99你會輸重覆同100或嬴
揀98你會輸重覆同100 99或嬴

諗深一層話揀100最低勝率果d人有無諗過揀1 勝率係0

1係無可能嬴 除非得你一個人玩 一係你輸2-100 一係有人同你一樣揀1
Done 留名睇結果

1我就覺得係最低

UP乜

唉屌 睇錯題目
以為出幾多分加幾多分
記住理論要反映現實
最多出現呢個no.贏

如果呢條係統計題你講既就成立

如果呢條只係logic題 咁佢反唔反映到現實都唔重要

簡單如囚徒困境 你又走去搵班犯人做1000次實驗先得出"最佳選擇"咩
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.參與者是否認識
5.參與者可否交流(資訊流通)

可能性太多,無法估計
其實冇所謂最佳選擇,只可以因應唔同情況而作出選擇

如果整隻game 大家拎三百蚊出嚟入數落一個主持人嘅戶口到 十個人玩 贏家拎走三千蚊 輸家就無咗一開始嗰三百蚊 搵個第三方嘅poll platform 主持人都唔會知其他人答咗咩

有冇人有興趣玩 開google form無意思 大把人鳩填 大家最後會填咩?

填100?
唔講其他
估中左嗰位人兄通常都好多理論

但對於我黎講都係機率同運氣問題
呢個世界總係好多賭仔認為自己係識睇盤
中左之後意氣風發
其實都係傻仔一名
講埋一大堆"理論"

BTW我幾buy上面有人話質數嘅論點

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

揀99你會輸重覆同100
揀98你會輸重覆同100 99

上面啲人話100係最佳係基於
“假設每個數字被選擇機率一樣“呢件事上
實則上被選擇機率唔會一樣 而100被選擇機率更加係首位咁濟
所以100最佳論未必成立

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

1係無可能嬴 除非得你一個人玩 一係你輸2-100 一係有人同你一樣揀1

睇番個TEST 簡1既有11個, 簡100既有62個,

我唔知你咩理論,事實就係1 既贏面大過 100

你可以話個得一個TEST 唔夠SAMPLE

我可以肯定888人,定888888人玩都一樣 1>100
個test 無penalty 係一定唔會準的, 姐係囚徒困境揀咩都係坐十年一樣
P(n is the largest unique number) = P(n is unique)*P(n+1,...,100 are not unique)
Let
a_n = P(n is the largest unique number)
b_n = P(n is unique)
1-b_n = P(n is not unique)
a_n = b_n*(1-b_{n+1})*...*(1-b_100)

Assume all players use the same strategy, they choose n with probability p_n
b_n = k(p_n)(p_n)^(k-1)
where k is the number of player

There should be p_1,...,p_100 such that p_1+,...,+p_100=1 and a_1=...=a_100=0.01, which is an equilibrium

如果玩隻game既人全部都係rational,
咁佢地既策略應該會converge到上述既p_n, 令到每個n贏既機率到係一樣
或者咁諗,
如果揀某個n特別易贏, 咁就會令人更加傾向揀個個n, 令n難贏
而某n難贏, 亦會令更少人揀, 令n易贏
最後令到每個n贏既機率變到一樣
但搵真人做實驗, 好明顯唔係個個都咁rational, 就變左玩估心理, 估智商
影響結果嘅因素
1.人口基數
2.參與者嘅質素
3.地區/文化(唔同地方都會有唔同嘅特殊數目)
4.參與者是否認識
5.參與者可否交流(資訊流通)

可能性太多,無法估計
其實冇所謂最佳選擇,只可以因應唔同情況而作出選擇

如果整隻game 大家拎三百蚊出嚟入數落一個主持人嘅戶口到 十個人玩 贏家拎走三千蚊 輸家就無咗一開始嗰三百蚊 搵個第三方嘅poll platform 主持人都唔會知其他人答咗咩

有冇人有興趣玩 開google form無意思 大把人鳩填 大家最後會填咩?

填100?

唔好玩錢啦
等陣又搞到打官司又呢又路
唔係未試過
俾多樣野你地拗
有人話sample size太大
我用返琴日個result 不過淨係睇頭100個
結果贏家係99

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

你既結論肯定錯

場game多於一個人玩 1就無可能嬴 一係輸2-100 一係輸重覆

點樣可以嬴面大過100 1既勝率係0% 你意思係揀100勝率係負數 ?
唔講其他
估中左嗰位人兄通常都好多理論

但對於我黎講都係機率同運氣問題
呢個世界總係好多賭仔認為自己係識睇盤
中左之後意氣風發
其實都係傻仔一名
講埋一大堆"理論"

BTW我幾buy上面有人話質數嘅論點

同意,除非你個population係特別大或者特別少
唔係根本好難用咩理論去估

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

你既結論肯定錯

場game多於一個人玩 1就無可能嬴 一係輸2-100 一係輸重覆

點樣可以嬴面大過100 1既勝率係0% 你意思係揀100勝率係負數 ?

3個人玩,2個簡100,1個簡1,咁簡1果個就贏

乜野0%,你明唔明玩緊乜

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

你既結論肯定錯

22 1

1我就覺得係最低

UP乜

佢跳左好多步

相對1既return最細,如果計贏面其實同100差不多
唯一可以講就係一定少人揀過100
個test 無penalty 係一定唔會準的, 姐係囚徒困境揀咩都係坐十年一樣

講左好多次個test只係玩下 冇乜參考價值
唔知你地想拋書包定點
鬼唔知上網求其搞個google form唔準咩 有太多野根本simulate唔到
俾多樣野你地拗
結果贏家係99

其實SAMPLE SIZE唔怕大,可以分析番有幾多%人會簡咩答案

1我就覺得係最低

UP乜

唉屌 睇錯題目
以為出幾多分加幾多分
記住理論要反映現實
最多出現呢個no.贏

如果呢條係統計題你講既就成立

如果呢條只係logic題 咁佢反唔反映到現實都唔重要

簡單如囚徒困境 你又走去搵班犯人做1000次實驗先得出"最佳選擇"咩

無logic 題 同 統計題 呢樣野
只有係呢條問題你用咩方向解
兩者嘅答案需要符合最後嘅實驗結果
只係有時你簡單d諗到
有時太多因素
我當你得兩個人玩

你揀1 人地揀1-100你都輸

你揀100 人地揀100以外你都嬴

咁都可以得出揀1勝率高過100既結論 0%仲可以高過某個機率

好野好野
我當你得兩個人玩

你揀1 人地揀1-100你都輸

你揀100 人地揀100以外你都嬴

咁都可以得出揀1勝率高過100既結論 0%仲可以高過某個機率

好野好野

點樣兩個人玩啊
屌原來我同緊個連玩緊咩都未知既人討論左咁耐
俾多樣野你地拗
結果贏家係99

其實SAMPLE SIZE唔怕大,可以分析番有幾多%人會簡咩答案

岩 sample size幾多都冇分別
影響到選擇既可能會係一開始講定有幾多人玩
如果一開始話淨係計頭n個人 咁大家既選擇又可能有分別
其實本來今日想搞個只限100個人既test 不過有巴打又開左個咁就由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞